• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny dźwięk w okolicach rozrządu

element07

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Złocieniec
Witam :)
Ford Focus 1.6 TDCi 109KM 2005r.
Po wymianie rozrządu kompletnego SKF wystepuje dziwny dźwięk
Luzowałem pasek bo myślałem że za mocno napręzony ale dalej nie ustapiło
Patrzyłem koło wału ale chodzi równo
nie mam pojęcia co to może być?
Ktoś miał z tym do czynienia?

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Witam.Pierwsze co to ściągnij pasek osprzętu i zobacz czy jest cisza a jak nie to do sprawdzenia wszystko na rozrządzie.Ale z tego co widzę na filmiku to koło sprężarki jest jakieś zasyfione rdzą może łożysko umarło.

element07

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Złocieniec
Witam.Pierwsze co to ściągnij pasek osprzętu i zobacz czy jest cisza a jak nie to do sprawdzenia wszystko na rozrządzie.Ale z tego co widzę na filmiku to koło sprężarki jest jakieś zasyfione rdzą może łożysko umarło.
Witam :)
Juz ściągałem dalej to samo
Rozrząd nowy SKF
Jak sprawdzic pojedyncze elementy?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Skoro wymieniałeś rozrząd to nie rozumiem pytania jak sprawdzić poszczególne elementy, no bez przesady, jesteśmy to żeby pomóc ale z takimi podstawami to podejrzewam, że mechanik z Ciebie taki jak ze mnie szef kuchni, jajka sobię ugotuję ale obiadu za pieniądze już nie wydam u siebie w domu.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Przed wymianą rozrzadu też tak było? Jeżeli nie to winna może być nowa pompa.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
zawsze możesz wyrzucić rolki i wstawić stare, odpalic silnik bez skręcania poduszki itp. i będziesz miał odpowiedź czy rolki chuczą czy pompa

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
piszesz ze rozrzad nowy no ok tylko caly kpl wraz pompa wody? jesli pompa zostala stara moze huczec, jesli wszystko nowe to problem moze lezec w zamocnym napieciu paska lub wadliwego lozyska w ktoryms podzespole - mialem tak dwa razy w calych zestawach Contiego

element07

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Złocieniec
Niestety nie mam juz starego rozrządu, przed wymiana też było to słychać. Rozrząd był wymieniany z pompą wody. Pasek nie jest za mocno napiety ponieważ popuszczałem napinacz i tez to było słychać:) Może wadliwa pompa wody? Najciekawsze że na zimnym silniku prawie nie słychać tylko na ciepłym
Ale bardziej wygląda mi to na pompe niz na rolkę

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Może to być hałas od paska , psiknij pod pasek kilka kropel wody, zobaczysz
co się dzieje. Jak ucichnie to daj sobie spokój po 100 km nie będzie słychać.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Też kiedyś szukałem hałasu i na końcu okazało się że to uszkodzone sprzęgło sprężarki klimy.

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
robiłem ostatnio takiego forda, był też po wymianie rozrządu ale nie wiem czy komplet. identyczny miał dziwny dźwięk. bez paska mikro to samo. ale skoro piszesz że przed wymianą było dźwięk wymieniłeś cały komplet i to samo wiec wydaje mi sie że to wina nie rozrządu, ewentualnie rozbierz obudowy stetoskop i słuchasz.
i jeszcze czy jak podgazuje do dźwięk tak jak by delikatnie cichnie? bo w tym co był u mnie tak właśnie było. nie szukałem przyczyny ale auto ma wrócić do mnie bo gościa to denerwuje.

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Ten dźwięk to normalka w silniku 1.6.
Serwisuje volvo i 2 citroeny i chodzą identycznie.
Volvo pracuje tak już od 60 tys. km i nic się nie stało.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jak można pisać takie rzeczy?!?! To nie jest normalna praca silnika, często do mnie tacy przyjeżdżają, którym ktoś powiedział, że ten typ tak ma, oczywiście naprawić się da ale klient już nie chce bo jakiś mechanik, który wcześniej moim zdaniem nie wiedział jak podejść do tematu albo nie chciało mu się robić więc mówi klientowi "proszę się nie przejmować, ten typ tak ma".

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Coś w tym jest jak u mnie 3 silniki i z wątku 2 chodzą tak samo.Przebiegi volvo coś ponad 200 tys. , jedno berlingo 160, 2 berlingo 90.
Dodam tylko, że też szukałem przyczyn dźwięku lecz ani na osprzęcie ani na rozrządzie ich nie znalazłem.Być może trzeba by wymienić koła na rozrządzie na nowe albo rozebrać cały silnik żeby się czegoś dowiedzieć ale kto za to zapłaci.
Oczywiście z pewnością NOWY silnik tak nie pracuje ale moim zdaniem ten dźwięk w silniku 1.6 to nic niepokojącego.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Taki dźwięk to jest wtedy jak coś wpada w drgania i generuje takie coś , może być wszystko i trudno to wykryć ale szukaj w nowym rozrządzie. Rolki najczęściej lub pompa

Do góry Bottom