• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny problem z silnikiem Laguna 3

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
Witam, posiadam samochód Renault Laguna 3 z 2009 roku z silnikiem 2.0 benzynowy Nissana na łańcuchu. Silnik ma problem, zużywa na około 1000 km cały olej w silniku, trzeba zawsze dolewac. Olej nie miesza się z płynem chłodniczym, nie rośnie temperatura, silnik chodzi normalnie. Był problem raz na autostradzie że olej zalał świece, w serwisie wymieniono świece, uszczelke pod kolektorem, a także uszczelniacze. Auto po naprawie j przejechaniu około 1000 km znowu wypiło cały olej. Sprawdzenie kompresji, wykazało że na pierwszym cylindrze jest słaba kompresja, ale według mechanika nie jest aż tak źle, ale ponieważ bierze olej, trzeba planować głowicę, drugi mechanik że trzeba przeprowadzić remont całego silnika, czy ktoś miał podobny problem? Aaaa w wydechu można znaleźć ślady oleju

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
zakładałem używane silniki benzynowe nie było wpadki szanujące się złomowiska opisują przebieg a i też sprawdzają silniki przed demontażem , dają też gwarancję zazwyczaj na miesiąc , przy zakupie używanego trzeba patrzeć jak wygląda jak zaoliwiony to nie bierzemy ,porozmawiaj z tym drugim mechanikiem , oczywiście decyzja należy do Ciebie

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
zakładałem używane silniki benzynowe nie było wpadki szanujące się złomowiska opisują przebieg a i też sprawdzają silniki przed demontażem , dają też gwarancję zazwyczaj na miesiąc , przy zakupie używanego trzeba patrzeć jak wygląda jak zaoliwiony to nie bierzemy ,porozmawiaj z tym drugim mechanikiem , oczywiście decyzja należy do Ciebie

Rozumiem że znajdą się uczciwi sprzedawcy silników, ale np jeżeli mam za dobry silnik zapłacić 3-4 tysiące już z robotą a remont będzie kosztował podobne pieniądze, to wybiorę ta druga opcje

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
masz mechanika w rodzinie i tu pytania zadajesz ? coś mi tu nie pasuje , no ale napisz o efektach jak to się skończyło i ile Cię to kosztowało . Powodzenia

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
masz mechanika w rodzinie i tu pytania zadajesz ? coś mi tu nie pasuje , no ale napisz o efektach jak to się skończyło i ile Cię to kosztowało . Powodzenia

Nie mieszkam w Polsce, auto było sprawdzane w serwisach za granicą, w których nie mam żadnej pewności jak zostanie przeprowadzona naprawa (fatalne doświadczenie z ASO wolkswagena) , miało być też tam robione, ale jak wyszło że jest taka poważna usterka wolałem je zwieść na lawecie do Polski , a wujaszek starej daty, jak widzi połączenie z zagranicznego numeru to nie odbiera bo boji się o koszta :) dlatego wolałem zapytać na forum.

Do góry Bottom