• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

E46 - centralny zamek

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Panowie pomóżcie. Kupiłem sobie jakiś czas temu E46 Kombi przedliftowe, 2.0 diesel 2001r. I po sporym czasie, dokładnie dzis z rana przestał działać centralny zamek. Z pilota nie działał prędzej a moduł komfortu był zmieniamy. Dziś rano otwierając auto zauważyłem że otwiera tylko drzwi kierowcy. I nie działa ten przycisk na konsoli. Do wczoraj wieczora było wszystko ok. Jakies wskazówki ?

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Czyli moduł zdechł ? Czy co robić

A jest od tego jakiś bezpiecznik? Bo wczoraj zauważyłem peknieta izolacje na kablach w klapie bagażnika ale nic nie miałem ze sobą by to zaizolowac

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
Rozbierz komfort i oblukaj luty przekaźników. Albo profilaktycznie przeleć. Bezpieczniki też powinnieneś sprawdzić. Co ci więcej doradzić. Samo się nie naprawi.

Blazey

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Wrocław
Zacząłbym od przelotek w drzwiach i klapie. Jak kabelki połamane, a naprawa ma być trwała, to tylko ich polutowanie odpada.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
Takie czary potrafią robić wspomniane wyżej zimne luty. Wpływa na to zmiana temp.

Blazey

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Wrocław
Mesiek, a też wilgotność, wstrząsy... Generalnie cholernie się tego szuka. Bo faktycznie mogą to być zimne luty, ale też poluzowana wtyczka, pęknięty kabelek, który raz łączy, raz nie, wieszający/zacinający się switch... I jak każda usterka sporadyczna, jest to upierdliwe w poszukiwaniach.

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Trudno, póki jest dobrze nic nie robie z tym. Jak się zje..e to zacznę myśleć o tym. W międzyczasie przejrzeć kable klapy i drzwi. Dzięki koledzy :)

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Czasem wystarczy w komforcie wyczyścić styki przekaźników od centralnego zamka.

Blazey

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Wrocław
potegat widziałeś te przekaźniki? Tak wyglądają.
http://www.t-repair.com/pl/motoryza...ennik-v23084-c2001-a303-bmw-vw-audi-seat.html
I są nieotwieralne. Albo otwieralne, ale tylko raz. A w środku bardzo ciasno upakowane. Jeśli już, to można je tylko wymienić.
I w sumie ich wymiana powinna być jednym z pierwszych punktów naprawy, bo lubią się wysypać. Przecież wymieniałem je w kilku sterownikach (ach ta pamięć).
Radzę się też przyjrzeć dobrze wtyczkom tylnych lamp, a szczególnie połączeniu masowemu. Lubią się upalić, a wtedy pojawiają się nowe uszkodzenia w tym module.

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Widziałem a nawet czyscilem kilka razy i zawsze dzialaly. Co do rozbieralności to odcinamy nożykiem górę i czyszcze styki małym cienkim pilnikiem. Naturalnie odcietych dekielkow już nie zakładam bo moduł i tak jest w miarę szczelny. W moim przypadku skutecznosc naprawy 100%. Można je wymienić nawet patrzyłem w TME i kosztują około 15-20 zł szt (mniej więcej tyle dawno sprawdzałem)
Co do masy w lampach to potwierdzam słowa przedmówcy lubi się wypalić masowy styk we wtyczce i pin w lampie i trzeba zrobić by-pas.

Ostatnia edycja:

Blazey

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Wrocław
To odcinanie dekielków i czyszczenie przekaźników, to reanimacja trupa. Wykonalne, ale po co? Raz, że trzeba umiejętnie odciąć. Dwa, bardzo delikatnie się obchodzić,bo ciasne i delikatne. Mniej czasu zajmie ich wymiana. A pewność działania większa. Wypalona masa w lampach prowadzi do tego, że w module przepalają się, a właściwie wybuchają BTS'y odpowiedzialne za światła w bagażniku. I zaś robota z modułem.

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Miedzy innymi robiłem to u siebie 3 lata temu i jak narazie działa bez zarzutu wiec nie nazwałbym tego reanimacja trupa. Poza tym jeszcze kilka aut i reklamacji nie było.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
Komfort odpowiada za światła tył? Przecież włącznik jest zespolony z modułem oświetlenia?

Do góry Bottom