• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

elektronika do Ford 5.4 V8 2V

Pawell31

Początkujący
Punktów
1
Cześć,
jaką elektronikę mogę wrzucić do tego grata, myślałem o KME Nevo. Samochód jest z 1998r

Pawell31

Początkujący
Punktów
1
Niby tak ale na Facebooku mnie przestraszył jakiś gość że te nowe kompy nie będą się łączyć po obd z samochodem. To ma jakiś wpływ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
no pewnie, bo "fejsbuk" to wyrocznia i najpewniejsze źródło wiedzy.
przecież wszystko co tam jest napisane, to najszczersza prawda

Pawell31

Początkujący
Punktów
1
Dlatego pytam tu. Bo tam to się nic nie dowie człowiek. Czyli mogę kupić nawet najnowsze KME czy Stag i będzie ok?

Pawell31

Początkujący
Punktów
1
Kupiłem kabel i ściągnąłem oprogramowanie. Zrobiłem autokalibracje i tak jeździłem z miesiąc. Ale znów wzrosło spalanie. Zrobiłem ponownie autokalibracje. I teraz widzę że lpg znika ze zbiornika w dwa razy szybszym tempie. A samochód jedzie raczej słabo.
Wrzucam wykres, coś tam widać niepokojącego? Do najbliższego gazownika który ogarnia ten LPG tech który mam zamontowany w samochodzie mam 45km trzeba się umawiać z tygodniowym wyprzedzeniem, a nie mam czasu teraz na to. Jakby ktoś mógł pomóc to będę wdzięczny.
W co lepiej zainwestować w nowe wtryski LPG jeżeli tak to jakie?
Czy sondę AFR?
lpg.png
Automatyczne połączenie postów:

Druga kwestia sygnał z sond lambda jest niepodłączony do tego kompa. Tak jak widać są na szaro. IMG_20240128_064243.jpg

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Nie musi być podłączone.
Powiedz mi, czy uważasz, że cokolwiek da się odczytać z tych wykresów? Przecież to jak rysunki przedszkolaka, wszystko się na siebie nakłada. Ciśnienie gazu stoi, więc najpewniej instalacja ma zapas, także możesz spróbować nieco podnieść ciśnienie na reduktorze, skoro nie chcesz czekać na wizytę u gaziarza. MAP ma dość wysokie wskazania jak na bieg jałowy, sugeruje to nieszczelność w dolocie.

Pawell31

Początkujący
Punktów
1
Przecież jak się kliknie w obraz to wszystko jest czytelne.
Wężyki od wtrysków do dysz są stare. Jutro to wymienie. Może przez to. Bo węże od podciśnień wymieniłem wszystkie na nowe już wcześniej.
Automatyczne połączenie postów:

Czyli czerwona z zieloną linie powinny się pokrywać. ( ta od wtrysku benzyny i lpg? )
Reduktor wymieniłem na magic jet III dwa węże z niego na każdą listwę wtryskową osobno. spięte razem na końcach wężem.
węże nowe filtry itp.
Wtryski to kibel OMVL. Właśnie się zastanawiam jakie by podeszły żeby było ok z tym komputerem, czy to nie ma znaczenia?
Bo tych w oprogramowaniu też nie ma do wyboru.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom