• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Falowanie obrotów na gazie

adam9112

Początkujący
Punktów
0
Witam, Jestem posiadaczem Renault Laguny I 1,8 8V z instalacją gazową i od jakiegoś zauważyłem że faluje na gazie. Podejrzewam silniczek krokowy jest do wyczeszczenia albo do wymiany.
Jest jeszcze inny problem. Na wysprzęglaniu samochód gaśnie w czasie jazdy. Gdy juz puszcze sprzęgło to samochód zapala (z biegu) i jedzie. Dzieje się tak nie zawsze tylko ( jak się samochodowi przypomni) Z tym problemem nie wiem jak zwalczyć. Może ktoś mi doradzi czemu tak się dzieje ?

wujaxd

Początkujący
Punktów
0
Moim zdaniem powód gaszenia auta podczas wysprzęglania będzie powiązany z falowaniem obrotów. Zrób pierw te obroty to sprawdzisz następnie te gaszenie. wyczyść całą przepustnice i silniczek, sprawdź układ zapłonowy (świece, przewody wysokiego napięcia), sprawdź czy lewego powietrza nie zaciąga. Prawdopodobnie jeżeli faluje tylko na gazie to w ostateczności może być to powód parownika. Pozdrawiam.

adam9112

Początkujący
Punktów
0
Silniczek wyczyściłem, świece musiałem tam lekko zmniejszyć prześwit a do przewodów się nie tykam z powodu lekkiej obawy. Falowanie jak narazie znikneło ale gaśniecie nadal jest

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
LPG gaśnie z powodu zbyt zimnego powietrza lecącego w układ dolotowy. Gazownicy zazwyczaj wyciągają rurę zasysającą powietrze do filtra, aby filtr łapał cieplejsze powietrze. Lub parownik do wyczyszczenia, przy okazji wymień filtry jeśli dawno nie wymieniane.
W jakim zakresie falują te obroty?

adam9112

Początkujący
Punktów
0
folowanie było na niskich obrotach, załózmy jak samochód stał w miejscu zapalony to falował. To musi być niski zakres. Ten problem ustał po wyczyszczeniu silniczka krokowego, natomiast gasnięcie na wysprzęglaniu nadal jest. Myślisz, że to wina zapchanego parownika?

brombal

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
kosmos
a jaka instalacja gazowa bo jak sekwencja to nie ma mozliwości aby to była wina zimnego dolotu poza tym nikt dolotu nie zmieniał a wcześniej było ok . krokowy raczej nie bo skoro dobrze jest na benzynie to nie czepiajmy się auta tylko instalacji gazowej. jesli instalacja na mikserze to stawiam na czyszczenie parownika wymiane filtra gazu i regulację dostaje za mało gazu krokowy chce podnieść obroty otwiera sie mieszanka jeszcze bardziej uboga i auto gaśnie

Do góry Bottom