• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

fiat 1,6 16v - blokady rozrządu

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
witam.
mam pytanie : jakie numery maja numery oryginalnych blokad wałków rozrządu??
mam blokady "czarne" które maja wybite numery :
wałek s : 1860874/1A
wałek w : 1860874/2S
czy takie blokady będą ok??
walczyłem kilka dni temu ze stilo po zerwanym pasku, i po złożeniu wszystkiego do kupy okazuje się że silnik dłużej się uruchamia na zimno niż na ciepło.... podobno tego nie było przed awarią, ciśnienie w kolektorze ssącym wynosi 370 mbar a podobno ma być 320-330 mbar(info z aso) podobno jest to spowodowane przestawionym rozrządem.... na ciepło jest ok.... błędów brak.
chciałbym ustalić te blokady bo podobno tylko na ori będzie ok.... czy ktoś używa "zamienników tych blokad??
pozdrawiam

układ dolotowy szczelny, filtr powietrza nowy

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Kupilem blokady wlasnie do stilo z mark moto. Zlozone gora na blokadach dol na zegar. Odpalam a tu obroty skacza, strasznie nierowna praca, no to jeszcze raz rozbieram i jest ok. Przed wymiana rozrzadu bylo donrze. Pozyczylem od kolegi z aso fiata oryginalne i po ustawieniu dolu na zegar gora nie wejdzie. Poskladalem na jego blokadach i chodzi idealnie. Wiec mark moto na pewno odpusc, na pewno hp albo tesam beda dobre. Jakie maja blokady oryg numery nie pamietam.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
czyli jest coś na rzeczy z tymi blokadami , czytałem w książce od bravy/palio jak ustawić wał w gmp przy uzyciu zegara... jakis kosmos, używają tarczy ze skalą jadą do przodu potem do tyłu coś z tarczą przestawiają...
"Mathiass" napisz czy po prostu kręcisz wałem aż zegar "stanie"?? i wtedy blokady na wałki mają wejsc??

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
coś jest z tymi blokadami ja nie robiłem ale mój kolega kupił z allegro i coś nie wychodziło i wiem że ostatecznie pożyczał z ASO ale może ktoś wie tu na forum i podpowie dokładnie jakie blokady i skąd poleca

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Musisz ustawic dol na gmp zeby na zegarze bylo widac jak wskazowka stoi - martwy punkt. Wyczujesz to nie jest to trudne, lekko do tylu lekko do przodu. I gora musi wejsc chyba ze gora przestawiona o jeden obrot, albo cos przekoszone.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
generalnie dół ustawiłem na znak na kole zamachowym wstępnie a potem zegar wkręcam i jak wskazówka się zatrzymuje to idealnie znak na kole pasuje na skrzyni...

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Nie pamietam jak tam znak wyglada, na kole pasowym pamietam ale dalej zacmienie. A schematow teraz brak bo jestem nad morzem

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
po majówce mogę pożyczyć z intercars zestaw profitool
0XWAR0009 ale pytanie czy te blokady będą dobre...

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
mam podobne ale jakiej firmy nie wiem juz z 10 lat uzywam i .... zawsze jest dobrze ...

tylko bez korby

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
po ustawieniu generalnie silnik pracuje równo nie trzęsie , przyspiesza normalnie, według mnie jest dobrze tylko to podcisnienie w kolektorze i samo uruchamianie na zimno.... w aso zasugerowali żeby sprawdzić rozrząd bo to często powoduje wyższe podcisnienie i problem przy uruchamianiu...

w normalnym silniku złe ustawienie rozrządu wiąże sie z kontrolką silnika i błędem czujnika wałka rozrządu ale w magneti marelli błąd może wyjsc po kilku uruchomieniach :) tak powiedzieli w aso:) a na forum fiata widzę wpisy że po wymianie rozrządu jezdził 3 miesiące i dopiero kontrolke wywalił:) powrót do serwisu diagnoza jeden ząb przestawiony wałek wydechowy:p

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
numery ori blokad 1860874000
podobno tylko zamienniki blokad które spełniają wymiary to hp Pindur i satra...
to info z forum fiata , chłopaki między sobą wypożyczają blokady i niema problemów a co do ustawienia gmp to widziałem rysunek( nie mogę go wkleić) ale robią tak:
ustawienie gmp 1 cylindra według rysunku to nie miejsce w którym zegar "staje" bo przecież stoi dalej jak kręcisz wałem.
kręcą wałem do momentu kiedy śrubokręt w miejscu świecy 1 cyl zatrzyma się , wtedy robią 1 znaczek na kole pasowym, dalej kręcą aż do momentu jak śrubokręt zaczyna "iść" w dół i w tym momencie robią drugi znaczek.
mając dwa znaczki dzielą tą odległość między nimi na pół i tu robią 3 znaczek który oznacza gmp . W tym momencie blokady na wałki mają wchodzić bez oporów , jeśli tak jest rozrząd jest ok....
czy tak wyznaczony gmp bez zegara będzie ok??

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Watpie zeby bez zegara bylo dobrze, to ustawienie jest takie samo jak w alfach, jesli chcesz miec pewnosc ze jest dobrze to bez zegara sie nie obejdzie. Blokady hp nigdy nie sprawialy problemu, a kilka ich mam.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
dobry frezer zrobi ideał czyli kopię w 100%;) a czunik jest NIEZBEDNY niestety albo stety bo panowie pod blokiem nie wymienią :D:D:D:D:D:D

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
to w takim razie patrząc na zegar "dojezdzam" do miejsca co zatrzymuje się wskazówka ale to nie gmp bo mogę kręcić dalej wałem i wskazówka dalej stoi .... gdy kręcę dalej wskazówka idzie w dół więc gmp będzie między miejscem zatrzymania wskazówki - a miejscem gdy wskazówka rusza w dół??.... w tej książce od bravy jest mowa o jakieś tarczy ze skala montowana na koło pasowe ....

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
dawidek no weź po co ci tarcza jakaś? wkładasz w dziure konćówke czujnika i patrzysz jak stoi to jest Górny Martwy Punkt jak juz idzie na dół to nie bardzo .własnie jak nazwa wskazuje ten moment kiedy delikatnie w lewo i prawo stoi w miejscu >>>jest GMP

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
delikatnie w lewo i w prawo i do tego jest tarcza podobno żeby w tym ruchu wyznaczyć środek... muszę porównać czy to miejsce odpowiada znaku na kole zamachowym i obudowie skrzyni biegów... tam jest opisane 0* i w starszym modelu bravy to jest znak do ustawianiu rozrządu a od 2001 roku jak zaczeli tłuc stilo z plastikowym kolektorem ssącym juz trzeba zegarem sie bawić:)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
słowo daje nie miałem takich problemów nigdy chyba jakiś inny jestem ...:(:(:(

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
słowo daję że ja ustawiałem tak jak ty, zegar stoi i uznaje że to jest gmp... ale to świadczy że blokady na wałki mam do dup...y skoro jest zle.... w poniedziałek może podjedzie do mnie doblo z tym silnikiem, auto chodzi jak złoto , ustawie gmp włożę blokady i zobaczymy czy pasuje... w książce jest mowa o tym że blokady nie mogą nawet delikatnie haczyć ... ciekawe czemu fiacik taki rygorystyczny:)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
albo wyjdzie ze dobrze jest ustawiony a klient ściemniał żeby mu od razu naprawić:)

Do góry Bottom