• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Brava 1.6 16V Lampka ładowania akumulatora

Matii

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam.
Otóż posiadam Fiata Brava 1.6 16v i mam pewien problem.
Otóż jakieś 2 dni temu, zaczęła palić mi się lampka od ładowania aku. Lampka ta powyżej 2 tys. obrotów (wraz z delikatnym wzrostem obrotów)przygasała aż w końcu w ogóle się nie świeciła. Dziś gdy jechałem samochodem, naglę lampka zgasła więc pomyślałem sobie "super", lecz po chwili zapaliła mi się lampka od poduszki powietrznej, następnie zgasła i zapaliła się od ręcznego. Potem było już tylko gorzej. Auto zaczęło tracić na mocy i troszkę szarpać, po czym stanęło i koniec. Nie chciało odpalić, rozrusznik nie kręcił nic się nie działo. Samochód postał na poboczu 5-10 minut. I nagle udało mi się go odpalić, przejechałem z 50 metrów na parking i auto znów zgasło. Dodam jeszcze że wcześniej miałem jeszcze problem z kierunkowskazami, mianowicie przy włączeniu ich nie paliły się tylko był dziwny dźwięk. Gdy uderzyło się w deske rozdzielczą (tam nad zegarami) dźwięk ustawał i kierunki normalnie działały. (działo się tak kilkanaście razy). Proszę was bardzo o pomoc.​

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Alternator do sprawdzenia.Może padł regulator napięcia + szczotki do wymiany.Albo brak masy.Sprawdzić jakie jest ładowanie i czy w ogóle jest ?

Matii

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzięki bardzo za odpowiedź, pytanie moje teraz jest takie. Szczotki można samemu wymienić, i czy może to być powód pękniętej osłony alternatora bo gdzieś czytałem takie coś.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
tzw.Szczotko-trzymacz z regulatorem napięcia do 1.6 16V (182.BH) 90KM (1995.10-2001.10) cena około 100 zł + - zależy gdzie kupisz.Można samemu wymienić jak ma się trochę wiedzy i umiejętności...

Załączniki

• 130797.jpg
    130797.jpg
    11,1 KB · Wyświetleń: 8

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Tylko po co jak poszły same szczotki bądź regulator a jest to razem to łatwo można wymienić a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć ( Żonie/Dziewczynie /koleżance Bądź sobie na piwo za wykonaną prace)

Matii

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Generalnie macie rację, tylko kurcze boje się że nie podołam. Wiedzę na temat mechaniki moją oceniam na poziom średni z minusem...

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
nie jest to bardzo skomplikowane ale jak masz wątpliwości ze tego nie zrobisz to jedz do mechanika...

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Skoro i tak chcesz kupic nowy to wykręć stary zobaczysz 2 śrubki zapamiętaj jak były kable i stwierdzisz że jest to proste. a jak nie dasz rady. to i tak kupisz nowy bądź zawieź ten do mechanika albo całe auto :)

Matii

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Generalnie alternator wymieniałem w samochodzie kiedyś, więc jak go wyjąć z samochodu i włożyć wiem. Ale tych szczotek nigdy nie wymieniałem.

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Spokojnie dasz radę... tylko widzę że alternator na allegro zregenerowany w cenie szczotko-trzymacza z regulatorem. Więc decyzja należy do ciebie

Matii

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzięki Panowie, od razu poprawiliście mi humor i podnieśliście pewność siebie. Jutro auto będę holował na warsztat, i wieczorem wam dam znać jak tam postęp z prac i co było faktyczną przyczyną. :)

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Miałem kiedyś podobny przypadek w Tipo (zapewne to ten sam alternator) - wtedy padły diody w regulatorze. Możesz się bawić w sprawdzanie wszystkiego po kolei a alternatorze ale moim zdaniem nie warto - zdemontuj alternator i zawieź do zakładu gdzie zajmują się takimi rzeczami - zapłacisz pewnie ze 100 zł a dodatkowo go sprawdzą na stole probierczym

Do góry Bottom