• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Bravo 2014 - brak komunikacji z abs i wspomaganiem

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Witam wszystkich, mam dość nietypowy problem z fiatem Bravo 2014 1.6 multijet.
Pojazd najpierw przyjechał na świecąca się poduszkę no i próbuje podpiąć kompa oryginał WOW wurth łącze się z sterownikiem silnika i z licznikiem a cała reszta brak komunikacji ale wszystko w samochodzie działa wiec myśle ze może problem w moim interfejsie dlatego podjechałem podpiąć się do znajomego pod multi ecu scana i o dziwo podczas jazdy samochód na pierwszym biegu jedzie a potem mu odcina moc jakby w trybie awaryjnym był no ale dotarłem w końcu i w ecu silnika był błąd od egr a w airbagu obwód zapalnika poduszki kierowcy ale te błędy się skasowaly i poduszka już się nie zaświeciła wiec wracam do siebie i samochód nadal w trybie awaryjnym. Podpinam jeszcze raz swojego wurtha i nadal błąd egra, posprawdzałem zasilania itp. I podjąłem decyzje o jego wymianie. Błędy zniknęły a w samochodzie nadal tryb awaryjny. Zacząłem szukać, odpialem czujniki abs sprawdzając czy nie jest to zależne od prędkości samochodu, abs się zaświecił na liczniku to wiadomo ale nadal nic z tego. MultiEcuScan łączy się z wszystkimi modułami oprócz abs i wspomagania, dodam że wspomaganie działa normalnie. Sprawdzałem osiowanie proxy i wszystko jest Ok. Może miał ktoś podobny przypadek ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Musisz znaleźć kogoś z interfejsem Examiner Smart (musi być wersja oprogramowania 9.0 ) lub WiTech 1.0 . Fiat to taka upierdliwa marka która poza oryginałem nie ma za bardzo czym dobrze zdiagnozować :(

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Gdybym tak nie myślał to nie kupił 12 lat temu oryginału . Fiat to była pierwsza marka do której kupiłem oryginał bo uniwersalnymi interfejsami nie dało się tego diagnozować :( Sam jeżdżę z tym interfejsem do wszystkich warsztatów w promieniu 10 km bo nikt inny nie ma takiej głowicy bo Chińczycy jej nie podrabiają .

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Witam ponownie, sytuacja się poprawiła i faktycznie testerem serwisowym znajomy zrobił na nowo osiowanie proxy ( mimo że przebieg nie migał ) i komunikacja z ABS i wspomaganiem wróciła, natomiast nadal jest ograniczenie mocy niewiadomo z jakiego powodu bo błędów brak. Będę próbował zrobić aktualizacje sterownika silnika w Aso

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
ASO fiata, to ostatnie miejsce gdzie szukałbym pomocy chyba, że chcesz zepsuć auto lub wydać kasę bez skutecznej naprawy. Po ostatnim wgraniu softu do systemu ABS w moim tipo -akcja serwisowa przez 2 tygodnie licznik świecił dziwnymi komunikatami. Pomogła wizyta u znajomego elektronika i do dzisiaj system działa bez zarzutu.

Ostatnia edycja:

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
No tylko w Krakowie dwóch znajomych elektroników na ten moment nie ma możliwości aktualizacji ecu w Fiacie

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Bo aktualizacja odbywa się on-line . A abonament roczny w wysokości 2000 euro skutecznie odstrasza .
Piohol - wszystkie ASO zaliczają wpadki z aktualizacjami soft'u . Problem w tym że połowa napraw odbywa się właśnie poprzez wgranie poprawionego softu i tak już będzie :( Ja na szczęście naprawiam samochody już po gwarancji wiec jest już wiadome czy dana aktualizacja pomaga czy szkodzi .

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Byłem w Aso, mają uszkodzonego examinera wiec mi nie podpięli i mieli również micropoda 2 online, który działa z samochodami powyżej 2016 roku i nie wykrył wgl tego fiata :(
Wg nich jest uszkodzony sterownik silnika lub bcm ale nie ma 100% pewności . Dziwi mnie fakt tego braku komunikacji z abs’em i wspomaganiem ze wystarczyło zrobić osiowanie proxy mimo ze przebieg nie migał i bcm wykrywał te sterowniki. Kurde żadnych błedow , żadnych kontrolek a samochód zachowuje się jakby miał założona blokadę prędkości na 15/20 km/h . Z górki na luzie osiąga większa prędkość. Spróbuję zawitać do drugiego Aso może tam examiner będzie działał .

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Zastanawiam się ile czasu zajmie ASO naprawa tego samochodu. Jeżeli nie wyrzuci kodów błędów to rozłożą ręce i wymieniać zaczną moduły na chybił trafił, naprawa potrwa kilka dni jeżeli nie tygodni i będzie bardzo kosztowna. Dużo by opowiadać o działaniach ASO ale po co się ładować negatywną energią.

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
No zmieniłem troszkę zdanie bo jak jutro nic nie wymyślę to odeślę Klienta żeby sam podjechał do ASO. Jeszcze się zastanawiam czy może ktoś w mapach sterownika grzebał bo to jest samochód flotowy i założył ogranicznik prędkości i coś mu się np. pomieszało? Rozjechała się mapa?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Sterowniki od 1.3 / 1.6 MJ bardzo często się wykrzaczaja . W 99% przypadków wysypuje się oprogramowanie . W 1 % pada procek .

Do góry Bottom