• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Ducato 2.3 jtd nie pali.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam mam problem z fiatem ducato 2014r 2.3 jtd 130 mulitijet. Auto zgasło w czasie jazdy i nie odpala. Tester nie pokazuje błędów. Problem jest w braku ciśnienia rail, przy próbie kręcenia na chwilkę złapie 40 albo 50 bar i spada do zera. Nie są to przelewające wtryski ponieważ założyłem męzurki i praktycznie nie pojawia się w nich paliwo. Pompka wstępna w zbiorniku sprawna i wydajna daje 7,5bar. zawór w pompie podmieniony na nowy i dalej to samo, założony jeszcze jeden używany sprawny i nadal bez zmian, adaptacja zaworu zrobiona. Zawór w tej pompie działa na takiej zasadzie że jak nie dostaje prądu to jest wtedy otwarty i pompa pompuje w maxa. Zrobiłem test jeden zawór był zamontowany w pompie a drugi wisiał podpięty do kostki żeby nie wyrzucało błędu. Efekt taki że samochód odpala ciśnienie rail wzrasta momentalnie do 2000bar i gaśnie bo jest za duże ciśnienie, więc wychodzi na to że pompa wysokiego ciśnienia sprawna skoro na otwartym zaworze pompuje 2000bar. Wychodzi na to że problemem jest zły prąd na zawór ze sterownika i zawór się nie otwiera. Teraz pytanie czy uszkodzony jest sterownik czy z jakiegoś nie znanego powodu nie otwiera świadomie zawóru. Przerabiał ktoś podobny temat??

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Nie rozumiem co jest w tym nie tak???.. Przecież są nawet takie zaślepki specjalne które się montuje w pompę zamiast zaworu żeby sprawdzić na samochodzie czy pompa daje ciśnienie..... Robiłem taki test wiele razy i nie raz zaoszczędziło mi to czasu i pieniędzy na demontaż i sprawdzenie pompy. Jeśli nie masz wiedzy na temat pytania tu zawartego, to nie dawaj bezsensownych postów ;)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Sprzęt trochę za drogi ? Tutaj są profesjonaliści nie amatorzy.
Wyjątki to amatorzy wchodzą z powrotem na drzewo.

soja500

Nowy
Punktów
0
Witam walczę z takim samym przypadkiem , czy udało się ogarnąć ten temat ?

Do góry Bottom