• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Ducato zmiana silnika euro5 na euro 6

Robokop.vp

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Mam pytanie,
Czy da się wlozyc do fiata Ducato 2.3 euro5 słupek silnika euro6 ,zachowując wszystkie podzespoły z E5. Jeśli nie to dlaczego?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Da się...ale do bagażnika...:)

Robokop.vp

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Woodoo.
Nie popisałeś się wypowiedzią mogłeś nic nie pisać chyba sam nie znałeś odpowiedzi.
A koledze Toomii76 bardzo dziękuję i powiem wam że zaciągałem różnych opinii u ludzi co handlują silnikami, jeden mówił że są zmiany w budowie samego słupka i wałków ale przykładali i wszystko działa ok, drudzy że nie pasuje ale brak konkretów.
W Serwisie fiata to kompletnie nic nie wiedza.
Jak będę miał oba silniki zdemontowane to porównam a wiedzę przekaze następnym.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Nwm jak jest w tym przypadku ale jakbyś zmieniał silnik od Iveco do Ducato musisz zamienić pompę olejowa zawór olejowy który jest w rozrządzie (klucz imbus) i zawór w podstawie filtra oleju(imbus)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Nwm jak jest w tym przypadku ale jakbyś zmieniał silnik od Iveco do Ducato musisz zamienić pompę olejowa zawór olejowy który jest w rozrządzie (klucz imbus) i zawór w podstawie filtra oleju(imbus)
Dlaczego?

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
W Iveco a Ducato e6 jest inna pompa olejowa i różnica w tych zaworkach zaworkach od pompy oleju. Jakbyś je wyciągnął to widać różnicę w budowie a blok jest ten sam

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Z tym ze pompa z reguly jest w silniku, wiec nie rozumiem dlaczego trzeba zmieniac. Jakies problemy z "elementami zewnetrznymi"?

Mara111

Początkujący
Punktów
4
Mam dwa ducato 2.3 z 2010r. Do których wsadzilem słupki z 2.3 z poprzedniego modelu. Jedyna różnica jest w innych walkach. Mają różne koła i czujnik nie odczytuje.

W jednym zamienione walki A w drugim przetoczone koło klina na stożek.

Pracują już ponad dwa lata bez awarii.

Więc według mnie słupki 2.3 będą z pewnością takie same.

Do góry Bottom