• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat marea 1.6 16v

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Koledzy poradzcie mi cos bo ja rozkładam rece,chodzi o mój prywatny samochód.
Pacjent to fiat marea 1.6 16v 1999r,problem to samochód nie chodzi dobrze na bezynie,na gaze duzo lepiej ale to nie to co ma byc,na benzynie samochód ciezko pali cały czas tak jak by go zalewało sprawdziłem cisnienie paliwa jest ok,sprawdziłem cisnienie na baniakach jest ok,swiece cewka przewody wszysko nowe i dalej nie chodzi szarpie kicha kaszle itd. myslałem ze wtryski wymieniłem na uzywki z samochodu które chodziło dalej zero poprawy,po podpiecu do kompa wywala tylko jeden błąd p0170 da sie skasowac ale zaraz wraca czy to może byc walniety sterownik silnika????Instalacja gazowa jaka jest to omvl dream xxl i na nie chodzi dobrze ale czasami lubi zgasną przy dojeżdżaniu do skrzyżowania aha czas wtrysku na pb to 4 msek (to bardzo duzo według mnie)a na lpg 2 msek.Co o tym myslicie

marcinb.2508

Bywalec
Punktów
14
Może masz rozjechane mapy wtrysku, podobno często się to zdarza przy tych silnikach z lpg.
lub druga opcja. sprawdź regulator ciśnienia paliwa na listwie. lubią przepuszczać przez membranę. i poprzez wężyk od podciśnienia paliwo dostaję się do kolektora (efekt zlewania).

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Sonda do wymiany.

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
regulator podmieniałem i nic to nie dało,sonda dyła wymieniana trzy razy tez nic nie dało.
Rozrząd nie był wymieniany ale jest ustawiony dobrze sprawdzałem blokadami.
Słyszałem o rozjezchanych mapach ale gazownik opwiedzial mi ze to niemozliwe.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Podaj wartości krótko i długoterminowe na Pb podepnij miernik pod sondę podaj wartości czy skaczą czy stoją na danym napięciu...

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
To albo maf lub map leci w ciula lub masz gdzieś nieszczelnosc..

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
tam jest map,podmieniałem na inny nic nie pomogł
jeszcze jakies pomysły bo mi rece opadaja

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Spróbuj jeszcze podmienić sterownik silnika bo faktycznie nic nie pozostaje.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
A próbowałes przepiąć instalacje z powrotem bezpośrednio na wtryski omijając ster od gazu?

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Na gazie ma najechane ok 100000 tys km,parownik nie przepuszcza sprawdzałem.Podmienie sterownik jak dorwe taki sam tylko immo tżeba chyba usunąc???

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
se sprawdz luzy na zaworkach to sie przekonasz o co kama te silniki nie lubią gazu ;) szukaj nowej głowicy :]

Do góry Bottom