• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat marea 1,6 16V grzeje się PILNE

Janeek

Nowy
Punktów
0
Mam problem, grzeje mi się fiat marea weekend 1,6 16V. Sprawdziłem uszczelkę pod głowicą, pompe paliwa, chłodnice, a termostat wyrzuciłem. Co może być winne?? Proszę o pilną pomoc. PS. Woda wchodzi na czerwone po 3 km.

Janeek

Nowy
Punktów
0
wyjąłem głowicę :) a już wiem co było prawdopodobnie. Geniusze w serwisie włożyli pompe wody o 180 stopni na odwrót.

jeszcze sprawdze jak go jutro złoże :) jak coś to będę jeszcze pisał

jednak nie to było winne :( jak ktoś ma pomysł to proszę o pomoc

A

autozibi

Mam problem, grzeje mi się fiat marea weekend 1,6 16V. Sprawdziłem uszczelkę pod głowicą, pompe paliwa, chłodnice, a termostat wyrzuciłem. Co może być winne?? Proszę o pilną pomoc. PS. Woda wchodzi na czerwone po 3 km.

czy na pewno jesteś pewny , że silnik ci się przegrzewa ? Może masz uszkodzony czujnik temperatury ??

Janeek

Nowy
Punktów
0
raczej się przegrzewa bo jak go kupiliśmy 2 dni temu i jechaliśmy to stracił moc woda się w zbiorniczku gotowała a z pod maski leciała kupa dymu i klika plastików się potopiło przy silniku

a chłodnica cała się dogrzewa więc jest dobra

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
teraz tu już z głowicy pewnie się banan zrobił jak plastiki się potopiły to po pierwsze po drugie fiata trzeba odpowietrzyć są 2 odpowietrzniki jeden przy chłodnicy drugi na przewodzie od nagrzewnicy jak nie odpowietrzysz to bańka powietrza będzie korkowała swobodny przepływ cieczy a po trzecie wyjęcie termostatu nie pomoże bo np w ruchu miejskim termostat ma za zadanie przytrzymać część cieczy w chłodnicy aby wentylator zbił temp. a tak ciecz cały czas krąży i z czasem osiąga coraz wyższa temp.

Do góry Bottom