Mar-Kos
Bywalec
Jak w temacie Ford Focus nie wkręca się na obroty , brak mocy . Błędy zapisane w sterowniku : P2125 Czujnik/włącznik położenia pedału / przepustnicy E-usterka w obwodzie Stały . P2138 Czujnik/włącznik położenia /pedału / przepustnicy D /E Brak korekcji sygnałów -Nieciągły . Wymieniłem pedał gazu , który jest z potencjometrem , oczywiście na używany sprawny o tych samych oznaczeniach . Przez 30 kilometrów było dobrze , focus miał swoją moc i się wkręcał na obroty . Ale teraz znowu to samo ! Po odpaleni silnika wkręca się na obroty i ma moc silnik , ale jak zacznę jechać i po 300-500 metrach wchodzi w tryb awaryjny , zapala się kontrolka ( Czerwone kółeczko z trybikami ) i znowu nie ma mocy , oraz się nie wkręca na obroty ! Sprawdziłem wszystkie przewody od wtyczki (kostki) które wychodzą z potencjometra na licznik , sterownik , masę , przejścia i zasilenie jest ! Tak samo sprawdziłem Wtyczkę ( kostkę ) od przepustnicy i też wszystkie przewody są ok . Pod komputerem , na parametrach , zanim wejdzie w tryb awaryjny , Przepustnica się otwiera i zameka od 4% do 99% czyli prawidłowo , podobnie jest z pedałem gazu (potencjometrem ) od 0% do 100% . ALE JAK WEJDZIE W TRYB AWARYJNY TO JAK DODAM GAZ DO KOŃCA NA PODGLĄDZIE W PARAMETRACH , POTENCJOMETR GAZU ZMIENIA WARTOŚCI OD 0% DO 50% TYLKO . Założyłem trzeci pedał gazu od sprawnego jeżdżącego Focusa i dalej to samo ! Sterownik silnika jest taki, który ma jedną wtyczkę centralnie wpiętą i do tego ta wtyczka w środku ma wkręconą jedną śrubę zrywalną ? Na obecną chwilę brak pomysłów co dalej ? Będę wdzięczny za podpowiedzi doświadczonych Kolegów .........