• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Panda II 1.1 problem z płynem chłodniczym

robert2044

Nowy
Punktów
0
Witam.
Problem z Pandą polega na tym, że ubywa płynu chłodniczego. Nie mogę zlokalizować wycieku ale gdy dłużej auto stoi na wolnych obrotach np korek to czuć zapach płynu. W środku brak wycieku. Dziś dolałem wody destylowanej i zauważyłem białe jakby tłuste paprochy w zbiorniczku wyrównawczym. Czy to może być uszczelka głowicy?
Olej w silniku kolor i stan bez zmian.
Na zdjęciu widać te paprochy. Dodam że układ był zapowietrzony

Załączniki

• 20200416_085523.jpg
    20200416_085523.jpg
    617,3 KB · Wyświetleń: 24

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Witam.
Problem z Pandą polega na tym, że ubywa płynu chłodniczego. Nie mogę zlokalizować wycieku ale gdy dłużej auto stoi na wolnych obrotach np korek to czuć zapach płynu. W środku brak wycieku. Dziś dolałem wody destylowanej i zauważyłem białe jakby tłuste paprochy w zbiorniczku wyrównawczym. Czy to może być uszczelka głowicy?
Olej w silniku kolor i stan bez zmian.
Na zdjęciu widać te paprochy. Dodam że układ był zapowietrzony
Uszczelka prawdopodobnie.Plyn idzie do komory spalania.Jest klika sposobow by to sprawdzic.Jedz do mechanika.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Uszczelka prawdopodobnie.Plyn idzie do komory spalania.Jest klika sposobow by to sprawdzic.Jedz do mechanika.

I co mechanik zrobi zrzuci czapkę silnika czy to będzie potrzebne czy też nie bo z tego tytułu poleci spora kasa.
Potem wymoieni chłodnicę, następnie nagrzewnicę a na samym końcu stwierdzi zezłomuj pan ten samochód bo to fiat.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
E... tam... piohol masz złe wspomnienia z dzieciństwa...:D
Pewnie część warsztatów tak się zachowa... ale są i te normalne co podejdą do tematu profesjonalnie...tyle, że pewnie kolejka do nich zniechęci potencjalnego klienta...:D

robert2044

Nowy
Punktów
0
Miałem nadzieję że ktoś miał taki przypadek i się podzieli wiedzą w tym temacie. Ale spoko najpierw kupię test do sprawdzania szczelności głowicy i potem zobaczę. Jeszcze poszukam może gdzieś jest wyciek(nie widać ale czuć zapach płynu). Jakby co to czekam na podpowiedzi a do warsztatu z Pandą nie będę jechał , prawie wszystko przy samochodach robię sam.

Do góry Bottom