• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

FIESTA 1.25 MkIV zetec nierówny bieg jałowy szarpanie itp.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Witam.Pacjent ma lpg objawy podobne na dwóch paliwach i teraz jest tak nie stabilny bieg jałowy,przy utrzymywaniu obrotów w zakresie 1.5-2.0 tyś również czuć falowanie i nierówną pracę,klient mówi że był na kompie i i sonda wychodziła na bogato,u mnie na texie wychodzi ubogo,wywala błąd zaworu recyklingu spalin i dalej podglądnąłem parametry i sonda oscyluje w miarę ładnie natomiast co mnie zdziwiło na jałowym biegu pokazuje mi 100% obciążenia silnika,auto przyjechało z wypiętym czujnikiem ciśnienia spalin po założeniu przewodów na króćce i dodaniu obrotów nie wkręca się na obroty i po chwili ciśnienie spalin wywala przewód z czujnika i jeszcze jeden objaw bywa że po przekroczeniu 3tyś potrafi dodać sobie obroty do 4-5 tyś i chwilę przytrzymać,poprzednicy wymienili
cewki,przepływkę,czujnik położenia przepustnicy,map sensor,zawór recyklingu,silnik krokowy i chyba nawet sterownik,
ja przypuszczam że problemy jałowego biegu i obrotów 1.5-2.0 tyś są spowodowane zapchanym katalizatorem tylko to zawieszanie się obrotów powyżej 3tys trochę mnie zbija z tropu krokowiec czy przepustnica?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
kuźwa kat jest tam przy samym kol.wydechowym tak czy tak muszę wywalać.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
sondę lambda pierwszą wykręć najszybciej i najmniej rozkręcania.

Jeżeli sonda pokazuje Ci ubogo możesz mieć lewe powietrze, zaślep przewody podciśnieniowe tak z ciekawości. Często EVAP puszcza w fordach.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
więc tak
kat wywalony zerwał się i zatkał wylot silnik wkręca się bez problemu,problem z zawieszaniem też rozwiązany czujnik prędkości w skrzyni walnięty po odpięciu nie wieszają się ale za szybko spadają,problem został z biegiem jałowym niestabilny i mocno spada do 400 obrotów ,problem też występuje w przedziale 1.7-2.9 dziwne falowanie coś takiego jak odcięcie powyżej 3 tyś trzyma ładnie i ciągnie do odcięcia,jutro prześledzę przebieg napięcia na czujniku położenia przepustnicy może ścieżka przetarta,coś mi się też wtryski ben.nie podobają wydaje mi się że leją
a i recykling zaślepiony również poprawiło pracę silnika

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
problem z obrotami w przedziale 1.7-2.9 również rozwiązany wtyczka przepływki nie kontaktowała,został tylko problem jałowego biegu na Pb niestabilny na lpg poprawiłem mapę i trzyma 950-1000 obrt,silnik podbiera olej zastanawiam się czy odma czasami nie powoduje świrowania,klient zabrał auto na razie zadowolony mówi że mu to nie przeszkadza ważne że na lpg śmiga ale nie lubię tak połowicznie sprawy rozwiązywać

kewlyst

Początkujący
Punktów
0
hehe...sprawdź czy odma jest cała...ma tendencję do parcenia i pękania...nie wiem dlaczego, ale ten problem dotyczy niemal wszystkich starszych zetec-ów

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Witam odgrzeje kotleta jak to mówią szkoda zaśmiecać nowym tematem a problem mam niemal identyczny. Fiesta silnik 1.25 benzyna bez LPG jak silnik zimny pracuje w miarę jak się rozgrzeje kuleje jak by nie na wszystkie pracował jak się doda gazu potrafi strzelić. Co było zrobione poprzednik wymienił nowe świece cewka przewody. Mi się nie podobał wtryskiwacz po wymianie przestał strzelać wkreca się na obroty da się jakoś jechać
Błędów brak wcześniej była cała linia bo był też aku padnięty ale takie z ważnych było wypadanie zapłonu i uszkodzony wtryskiwacz. Obecnie da się jechać autem błędy nie wracają.
Podcisnienia sprawdzone od serwa przewód zaslepialem bez zmian
Odma odłączona zaślepiona bez zmian przepustnica czysta
Sondy pracują ale sprawdzę jutro manualnie nie kompem.
I zmierzę mu ciśnienia bo kończą mi się pomysły na tego wariata.
Automatyczne połączenie postów:

Witam. Odgrzeje kotleta jak to mówią, szkoda zaśmiecać nowym tematem a problem mam niemal identyczny. Fiesta silnik 1.25 benzyna bez LPG. Jak silnik zimny pracuje w miarę jak się rozgrzeje kuleje jak by nie na wszystkie pracował jak się doda gazu potrafi strzelić. Co było zrobione poprzednik wymienił nowe świece cewka przewody. Mi się nie podobał wtryskiwacz po wymianie przestał strzelać wkreca się na obroty da się jakoś jechać
Błędów brak, wcześniej była cała linia bo był też aku padnięty ale takie z ważnych było wypadanie zapłonu i uszkodzony wtryskiwacz. Obecnie da się jechać autem błędy nie wracają.
Podcisnienia sprawdzone od serwa przewód zaslepialem bez zmian.
Odma odłączona zaślepiona bez zmian. przepustnica czysta.
Automatyczne połączenie postów:

Witam. Odgrzeje kotleta jak to mówią, szkoda zaśmiecać nowym tematem a problem mam niemal identyczny. Fiesta silnik 1.25 benzyna bez LPG. Jak silnik zimny pracuje w miarę jak się rozgrzeje kuleje jak by nie na wszystkie pracował jak się doda gazu potrafi strzelić. Co było zrobione poprzednik wymienił nowe świece cewka przewody. Mi się nie podobał wtryskiwacz po wymianie przestał strzelać wkreca się na obroty da się jakoś jechać
Błędów brak, wcześniej była cała linia bo był też aku padnięty ale takie z ważnych było wypadanie zapłonu i uszkodzony wtryskiwacz. Obecnie da się jechać autem błędy nie wracają.
Podcisnienia sprawdzone od serwa przewód zaslepialem bez zmian.
Odma odłączona zaślepiona bez zmian. przepustnica czysta.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom