• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Filtr cząstek stałych czy emulator?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to chyba zależy od samochodu, kiedyś wywaliłem ten filtr w peugeocie 807 i silnik stracił na mocy

dandi1969

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Radom
Z teori to wiem tyle ze DPF nie latwo tak usunac bo po to jest tam zeby nie tylko sluzyl jako katalizator ale i jako czujnik bynajmniej w pewien sposób. Tak mi sie wydaje ze jak go sie usunie to trzeba cos tam załozyc aby ten element dawal jakas inforamcje do komputera.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to mi sie kojarzy z ad-blue w solarisach, mamy takie 4 we firmie i w 3 z nich są zepsute albo pompy albo sensory NOx i przez to silnik traci ok.40 % mocy, najgorzej jest z jazdą pod górkę z pasażerami, kierowcy czasami chcą poprosić pasażerów o popchnięcie autobusu. Ceny za te czujniczki i pompy są rzędu paru tysięcy zł. więc najlepiej byłoby te obwody ominąć ale nie wiemy jak.

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Z teori to wiem tyle ze DPF nie latwo tak usunac bo po to jest tam zeby nie tylko sluzyl jako katalizator ale i jako czujnik bynajmniej w pewien sposób. Tak mi sie wydaje ze jak go sie usunie to trzeba cos tam załozyc aby ten element dawal jakas inforamcje do komputera.
Wywalam DPFy i ja nic nie zakładam, nie trzeba nic zakładać lecz nieco zmodyfikować soft i jest ok :)

EDIT: do moderatora - proszę o usunięcie kolejnego mojego posta, coś mi się za dużo kliknęło //Usunięte - Misiek

ecu connect

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Usunięcie fizyczne musi iść w parze z modyfikacją oprogramowania silnika w przeciwnym razie silnik wejdzie w tryb awaryjny.W większości przypadków jest to do ogarniecia jednak są sterowniki które są ,,niereformowalne,, i wtedy pozostaje emulator.Jak wyżej już stwierdzono : emulator= dodatkowy element który ma prawo zawieść.

P

PogotowieSamochodoweUK

Emulator bym sobie darowal. Jesli juz to sie mechanicznie czysci filter i wymienia ewentualne czujniki. Nie wiele aut akceptuje brak filtra.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Kurde powymyslali z ta elektronika i psychoekologią.A wracajac do tego filtra to ostatnio miałem peugeota hdi 407 2005r.Na komputerze mi pokazało 3 błedy.(Filtr uszkodzony,Brak filtra,Filtr dziurawy).Dodam ze Filtra juz fizycznie nie było.Pewnie ktos juz go wyciął i nic wiecej nie zrobił.No i z tąd pewnie te błedy.Z racji ze za malutki jestem aby przeprogramowac ECU pomyslałem o tym emulatorze.Ale powiadasz ze to tez lipa i do tego 150f za to mi wołaja.W sumie to juz i tak po sprawie,bo ja rozłozyłem rece:( a klijet jak sie dowiedział ile taki filtr moze kosztowac poprosił o kszesło:eek::eek::eek:dopiero po chwili zdołał wyszeptac trzy słowa:mad: ''K..wa na gumtree znim'' Tak czy owak było by dobrze jak Byscie opisali wasze doswiadczenia z tym ustrojstwem.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
To emulator jak emulator ale np na dpf-y w toyotach od Denso to nie pomoże bo nikt się z nimi jeszcze nie uporał. Pod koniec mojej kadencji w Toyocie kumpel dostał Yariske na czyszczenie tego dziadostwa, to 6h zabawy żeby preparaty tam wlać. Później jazda z kompem i oczywiście łamanie przepisów bo w okolicy nie było żadnej drogi żeby procedura wypalania się zakończyła, a jeśli choć w pewnym momencie się zatrzymała to musiała startować od nowa.
I co gorsze teraz wszędzie to pchają.

P

PogotowieSamochodoweUK

No to sie na jedynce/dwojce procedure wypelnia;) jadac 30km/h

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Taa gdyby się dało to by tak było.

P

PogotowieSamochodoweUK

No a nie chodzi o obroty? Bo obroty to i na podnosniku sie wymusi przeciez;)

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Tam musiało być parę warunków spełnionych. W pewnym momencie przestaliśmy "przepalać auta" na podnośnikach po tym jak czyściłem Accorda VI 2.0 podłączyłem wyciąg odpaliłem auta i czyszczę przepustnicę szprajem, to po chwili takie zadymienie zrobiłem że nie szło wytrzymać i musiałem przejechać pod myjnie.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
są programy które same przerabiają wsad z ECU ale nie zawsze robią to dobrze, czasami trzeba skorzystać z usług kogoś kto się zajmuje tylko tym , ktoś kto robi wszystko na pewno softu nie poprawi ... moim zdaniem emulator jest pewniejszy a zawsze można wrócić do filtra bez dłubania w ECU.
czasami wystarczy wypalić filtr testerem , niektóre auta maja licznik i nawet jak filtr jest sprawny będą "waliły" błędami o filtrze . po prostu przychodzi czas i trzeba go serwisować :)

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
To jak z tym emulatorem? podpina sie go pod przewod ktory kiedys szedł do czujnika w filtrze,plus zasilanie 12v z tego co czytałem.Dobrze mysle?bo jeszcze takiego zabiegu nie miałem.Robił to juz ktos?

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
czytałem gdzies ze w peugotach podłacza sie kompa i włacza sie program czyszczenia tego ustrojstwa obroty 3tys i podobno przez 20min meka dla silnika wszystko czerwone katalizatory kolektory itd.. niebezpieczny sposob ale takpodobno to robia...

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
czytałem gdzies ze w peugotach podłacza sie kompa i włacza sie program czyszczenia tego ustrojstwa obroty 3tys i podobno przez 20min meka dla silnika wszystko czerwone katalizatory kolektory itd.. niebezpieczny sposob ale takpodobno to robia...

dokladni masz racjie, robilem to ktsem i nigdy nie moglem dokonczyc , bo temperatura silnika rosla do 120 *c ,i musialem przerwac

Do góry Bottom