• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus Cmax 1.6 tdci 90 KM

pawlo83

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Okolice Bydgoszcz
Czyszczenie Egr i dolotów nie pomogło. Co dalej mam robić ?
PCM DTC P1402-21===

Kod: P1402 - Zatkana kapilara dozująca układu recyrkulacji spalin

PCM DTC P0234-22===
Kod: P0234 - Stan nadmiernego ciśnienia trubosprężarki

Dodatkowe symptomy usterki:
- Sygnał poniżej minimalnej wartości progowej

Status:
- Wczesniej zapisany kodDTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).

Szczegóły kodów usterek

Stan nadmiernego ciśnienia trubosprężarki

niespodziewane wysokie cisnienie doladowania wykryte podczas przyspieszania

Przyczyną tego kodu DTC może być:

Dane kalibracyjne mogą być nieaktualne.

Łopatki turbosprężarki zakleszczone zamknięte

Obwód podciśnienia turbosprężarki nie jest podłączony do wentylacji do atmosfery

Prędkość obrotowa silnika była nadmierna ze względu na wybór niewłaściwego biegu.

Sprawdź, czy jest nowsza kalibracja, która rozwiązuje usterkę zgłaszaną przez klienta.

Nie aktualizuj PCM, jeżeli nowsza kalibracja nie rozwiązuje usterki zgłaszanej przez klienta.

Wykasowanie kodów DTC spowoduje usunięcie wszystkichkodów DTC zapisanych w pamięci ciągłej. Może to mieć niekorzystny wpływna skuteczność przyszłych procedur diagnostycznych.

jezeli zostala zaprogramowana nowsza kalibracja, wykasuj DTCs w pamieci stalej

przeprowadz próbe drogowa, wykonujac zróznicowany cykl jazdy, poprzez zmiane biegów regularnie powodujac przejscia od niskich do wysokich RPM silnika, jesli to mozliwe podjezdzajac pod góre i zjezdzajac w dól pochylosci

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Zrobiłem przed chwilą test CO2 uszczelki i płyn jest niebieski. Czyli niby z chłodniczki nie leci do zbiorniczka.
Czyli to może być nie chłodniczka a sam zawór EGR.
Dobrze myślę???
..zrobiłeś co zrobiłeś .Po tym teście masz informację że spaliny nie przedostają się do układu chłodzenia ,więc ten aspekt uważam za zamknięty .Po za tym ,to co zrobiłeś nie jest powiązane z usterkami które wymieniłeś więc z logicznego punktu widzenia (żle myślisz ) .Toomii napisał ,rurka -chłodniczka EGR-- tak ! Ale On miał zupełnie co innego na myśli niż Ty.Moja sugestia ---zaczynasz błądzić dlatego że nie rozumiesz sztuki .Otrzymałeś kilka dobrych informacji -porad które należy przeanalizować ,,,ale tylko wówczas to zrozumiesz jak nie obca ci będzie tematyka mechaniki pojazdowej i będziesz rozumiał procesy i zależności np. w pracy silnika .Ale jak chcesz próbować dalej ,nikt Ci tego nie może zabronić ...!

pawlo83

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Okolice Bydgoszcz
Po odpięciu węża turbina - przepływomierz od strony turbiny zauważyłem troszkę oleju w nim , to normalne?
Druga rzecz : w miejscu gdzie są łopatki wirnika widać " wyślizgany" metal. Łopatki chodzą nie aż bardzo delikatnie ale nie czuć żadnego oporu. Za to jak delikatnie poruszę śrubką mocującą i kręcę wirnikiem to się troszkę klinuje.

Czy mam dać turbosprężarkę na regenerację do specjalisty?

Do góry Bottom