• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus II, TDCI 136 PS, 2005 - biały dym, spadek mocy ( raz nawet lewe obroty) PROBLEM

bercik861

Nowy
Punktów
0
Mam teraz wielki problem z moim samochodem. Wracając z pracy auto na światłach tak jakby się dławiło - po przejechaniu 100 metrów w lusterku wstecznym widzę biały dym , auto traci na mocy - jazda tylko na niskich obrotach tak żeby tylko dojechać do parkingu. Po ponownym uruchomieniu - dojechałem na niskich obrotach do domu , nagle na postoju auto znowu się dławi , biały dym na całą ulicę i do tego dostało lewych obrotów. Dwóch mechaników powiedziało mi co innego:
1. Wina turbo - do wymiany,
2. Filtr paliwa zapchany
Z tego co powiedział drugi mechanik do przy padnietej turbinie moge jechać trochę szybciej ale bez mocy i to wg niego jest filtr paliwa. Co do turbiny to ostatnio już przy 2000 obrotów byłą ją głośno słychać. Więc już sam nie wiem a nie chce się w nie potrzebne koszty wpędzić. Dodam jeszcze ,że nie ubywa płynu chłodniczego, olej jest prawie na maxa, ale po awarii mozna było zobaczyć ,że blisko wlewu oleju coś chlapie trochę olejem.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
A co mówi tester ?Podjedź do takiego warsztatu gdzie mogą testerem sprawdzić występujące błędy
w sterowaniu silnika.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
turbinka kolego do wymiany, lewe obroty wziely sie stad, ze dostaje olej z turbo do kol ssacego i go spala jak rope...jak Ci padnie calkiem to silnika nie zgasisz, dostanie samozaplonu wtedy tylko ratuje zduszenie silnika na chama czyli wbic 5 i puscic sprzeglo inaczej zatrze CI silnik

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
O samozapłonie pisze kolega "GSS" właściciel posta nic na temat nie mówi tylko mówi o lewych obrotach.
Najpierw trzeba by było zapytać co to są w jego rozumieniu "lewe obroty", nadinterpretacja nie pozwala
na postawienie prawidłowo diagnozy. Sorry.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
O samozapłonie pisze kolega "GSS" właściciel posta nic na temat nie mówi tylko mówi o lewych obrotach.
Najpierw trzeba by było zapytać co to są w jego rozumieniu "lewe obroty", nadinterpretacja nie pozwala
na postawienie prawidłowo diagnozy. Sorry.
szwagier czasami odpalał WSK tak że chodziła na "lewych obrotach" :)
chyba że chodzi o obroty silnika zwiększone właśnie przez zassany olej, ale w tym przypadku pierwszy raz słyszę o takim określeniu

Do góry Bottom