• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus MK1 2000 1.8 16V LPG - dziwne działanie pedału gazu

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Od kilu dni mam dziwny problem z pedałem gazu. Już sprawdzałem. Niby nic nie jest uszkodzone a dzieją się cuda. Gdy próbuję delikatnie dodawać gazu to nic się nie dzieje. Obroty stoją w miejscu i silnik nie reaguje. Wciskam mocniej, mocniej i po chwili czuję pod nogą jak by przeskok i silnik wstaje na obroty 1200-1500. Tak jak by pedał gazu o coś wadził, linka była uszkodzona itp.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
ha,ha,ha ubawiłem się...Tak masz rację, u mnie nie jest tanio ale nie ma "Będzie Pan zadowolony"
byli kiedyś u mnie z kamerą, chcieli program nagrać, ale ja warunki postawiłem i dupa, nie zgodzili się....
kasa,reklamy, pic na wodę, aaa to nie u mnie...i tyle Panie.
Mam swoich klientów, miałem zrobić stronę internetową z możliwością wystawiania opinii, to też jakaś reklama, ale...
dałem sobie spokój bo chcę nocować w domu a nie w robocie...a mam warunki tyle że nie miałbym życia prywatnego a i co bym z kasą robił? tak mam tyle żeby żyć.
A płyn do Forda? Dam ci 5l płynu i wydrukuję nalepkę że dedykowany do Forda, pasuje?
W dzisiejszej globalizacji już ciężko o autoryzowane płyny, oleje itp. Po prostu nie opłaca się producentom ze względu na konkurencję i mały zysk. Jeden kupi w serwisie a 10 innych w budzie przy ulicy, gdzie tu opłacalność?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kurcze ..... 3 strony .... nie ma płynu do Forda czy innego badziewia kupujesz koncentrat rozcieńczasz jak chcesz to wodą destylowaną i zalewasz, możesz jeszcze sprawdzić temp zamarzania i po zawodach .

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
http://www.autotydzien.pl/plyn-do-chlodnicy-jaki-kupic-czy-kolor-ma-znaczenie/
Najczęściej spotykamy płyny w kolorze zielonym lub niebieskim, są wykonane w technologii IAT – Inorganic Additive Technlogy, czyli zawierają dodatki nieorganiczne. Ta technologia tworzy ochronną barierę dla wszystkich podzespołów układu chłodzenia, dzięki czemu zabezpieczony jest przed korozją i odkładaniem się kamienia kotłowego. Szybko jednak odkładają się w nich krzemiany, co obniża jakość tego płynu. Należy więc wymieniać je nie rzadziej, niż co dwa lata.

oraz

czerwony, różowy, pomarańczowy lub fioletowy to płyny wykonane w technologii OAT – Organic Acid Technology. Posiadają one dodatki kwasów organicznych, nie ma tu krzemianów. Jest to o wiele bardziej nowoczesna technologia niż IAT – mają prawie dwudziestokrotnie cieńszą warstwę przeciwkorozyjną, co ułatwia wymianę ciepła z silnika do płynu oraz z płynu do ścianek chłodnicy. Nie można stosować tych płynów w samochodach posiadających starsze konstrukcje. Mają one znacznie wydłużoną żywotność – można je wymieniać nawet co 5 lat.

Focus to pojazd mający starszą konstrukcję silnika czy nowszą?

Wiem że dręczę temat ale nie tylko ja jestem tym zaciekawiony w internetach :D
OAT czy IAT?
Co mówi Ford?

OAT nie można stosować w starszych autach bo co? Nie wytrzymają tego ze względu na wyeksploatowanie jednostki a w nowszych już można by je szybciej ubić? Sami napisali że jest ponad 20x mniejsza ochrona antykorozyjna...
Panowie, nie dziwcie się że próbuję rozkminić ten temat :)

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
E tam, o tej godzinie można dywagować: lepsze wino białe czy czerwone? :D:p

Żeby nie było: Lej czerwony.
Ja piję też czerwone ale to tylko taki zbieg... okoliczności... :p

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Ale to wszystko z myślą o Was, samicach :)
Wracając do tematu "pedała" :) to już działa - "se" linkę wymieniłem na taką od Forda a nie od jakiegoś Jelcza. Krótsza i teraz już nic nie wadzi.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Chyba o waszych... chcicach... :D:D:D:p

PS. Jakiś traumatyczne doświadczenia macie - da się wyczuć... ;):D:p
no kobiety mają instynkt ... :)

Ale to wszystko z myślą o Was, samicach :)
Wracając do tematu "pedała" :) to już działa - "se" linkę wymieniłem na taką od Forda a nie od jakiegoś Jelcza. Krótsza i teraz już nic nie wadzi.
od pastucha a nie jelcza :)

Do góry Bottom