• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus MK1 2000 1.8 16V LPG - jak się zabrać za rozrząd bez warsztatu

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
No niestety. Średnia 300-350zł i tyle nie mam (za samą usługę bez pompy).
Mam pytanko do znawców tematu. Ogarnę to na parkingu z zestawem zwykłych narzędzi i podnośnika 7,5t?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
7.5t powiadasz?
Mało, przynajmniej 10t... :p

Blokady rozrządu potrzebne Ci będą...

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Co to znaczy zwykłych narzędzi ?
Dla przykładu mojemu kumplowi pod tym pojęciem to przecinak i młotek w takowy zestaw wchodzi .

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Zwykłe to znaczy takie:

Tylko w moim przypadku te najtańsze ...
Mówicie że bez blokady ani rusz?
Kilka razy bez blokad mi się udało w życiu ale były to małe silniczki typu 1.1/1.2/1.4

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Blokady też można sobie zrobić własne, ważne, żeby zablokować przed a nie po...

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Będę na parkingu i zerknę pod machę dzisiaj i zobaczę co tam muszę wybebeszyć by sobie poradzić i dam znać.
Da radę ze zmianą tylko od góry czy trzeba auto podnosić, zdejmować nadkole itp.?
Mój parking strzeżony na którym działam to żwir i piach i z podnośnikiem było by ciężko a za naprawianie pod blokiem Straż Miejska trzepie po 100zł bo już nie jeden tu zapłacił.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Nie ciekną. Były robione kwartał temu bo właśnie ciekły ale wtedy były właściciel nie zdecydował się na rozrząd.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Na pewno masz rację. Przecież to Polska. Prócz rozrządu mam jeszcze do wymiany prawdopodobnie i pasek na pompie wody bo ładnie kwiczy i świergota jak ptaszek za oknem z rana a jak wymienię pasek to się okaże że i pompa do wymiany :)
Tak jak powiedziałem wcześniej. Minimum 1500-1800zł w same części mi pójdzie. Gdybym dodał do tego jeszcze usługi z warsztatów to już od razu mogę iść do OBI po sznurek i kierunek las :)
Jedyny plus to taki że ja nabyłem Focusa za darmochę. Auta z tego rocznika naprawdę w rewelacyjnym stanie potrafią kosztować nawet i 6000-7000zł. Normą jest 4000-5000zł a ja dałem o wiele, wiele mniej bo 1890zł i liczyłem się z tym że trochę do roboty będzie ale ...
w efekcie końcowym nawet gdybym za pół roku zliczył że wsadziłem 2000-2500zł w same części to i tak będzie taniej jak kupić za 5000-6000zł i też wkładać.
Najważniejsze że budę, podłogę i progi mam całe a auto nawet ładnie się prezentuje.
Niestety, jeden minus taki że było używane przez kobietę która miała wszystko gdzieś. Rozrząd było robiony przy 130000km a dziś ma 285000. Nawet płyn w chłodnicy jest jak woda, biały! Po prostu ktoś jeździł i nie dbał. Jedyne co sprawdzałem przy zakupie to ciśnienia. Są prawidłowe. Nigdzie olej nie wycieka. Silnik suchy. Niby wszystko ok no ale strasznie zaniedbany.
W aucie wariuje centralny zamek, nie świeci połowa podświetlenia deski i przycisków, zegary też na jednej żarówce, mijania z tyłu to wcale nie było, podświetlenia tablicy rej też nie, bardzo nie dbała o auto ale liczyłem sie z wydatkami. Wiedziałem że do wydanych 1800 z hakiem od razu poleci minimum 1000zł na dzien dobry ale plus jest taki że teraz robię sobie i tylko sobie. Filtry, płyny, oleje, poduszki, tulejki i inne na gwałt.
Na szczęście mam nowy komplet opon w cenie auta bo opony z 2015 ostatni tydzień więc nówki no i komplet Fordowskich alusów w bdb stanie.
Wszyscy mówili że jak za taką kasę to było zamykać oczy i brać.
Fajnie się jeździ, cichy, wygodny, zwinny, przyspiesza o niebo lepiej jak Mondeo no ale ma masę małych usterek. Co zrobić. Naprawiać.
Pokrętła ogrzewania też nie działają, radio wyświetla CODE i nie maiłem czasu jeszcze zerknąć na numer seryjny by rozkodować

Ostatnia edycja:

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Nie oszukujmy się. Ludzi e by sprzedać z odpowiednim stanem oleju to i rzepakowego z biedronki doleją oby stan się zgadzał :)
A tak serio to gdy ktoś sprzedaje to nie wkłada kasy. Nie ma co się dziwić. Płyn już zamówiony, zaraz jadę odebrać.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
No niestety. Średnia 300-350zł i tyle nie mam (za samą usługę bez pompy).
Mam pytanko do znawców tematu. Ogarnę to na parkingu z zestawem zwykłych narzędzi i podnośnika 7,5t?
odpowiadając na pytanie zadane w temacie, napiszę nie, nie ogarniesz tego bo nie masz narzędzi, blokad, wiedzy i pieniędzy (na remont w razie wtopy). Możesz próbować ale musisz się liczyć z remontem głowicy który będzie cię kosztował wraz z uszczelkami niecałe 1000 zł plus twoja robota

Załączniki

• WP_20160412_11_37_34_Pro.jpg
    WP_20160412_11_37_34_Pro.jpg
    949 KB · Wyświetleń: 41
  • WP_20160412_11_37_44_Pro.jpg
    WP_20160412_11_37_44_Pro.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 39
  • WP_20160418_17_26_14_Pro.jpg
    WP_20160418_17_26_14_Pro.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 37
Ostatnia edycja:

czarny.M

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Na wale nie ma klina więc uważajcie, ja robiłem 1.6 16v zetec se bez blokad to wał na kole zamachowym znaczyłem

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Kiedyś robiłem tego 1.8, blokadę do wału sam se zrobiłem.
Nie mniej jednak nie jestem zwolennikiem napraw pod chmurką chyba że już naprawdę nie ma wyjścia

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
W piątek jeśli nie będzie lało to zrobię pierwsze podejście. Zdemontuję obudowę i zerknę czy ogarnę to zwykłymi kluczami.
Czym tam się w ogóle zmieszczę z tym co mam. Góry się nie obawiam ale z dołem to miałem już kiedyś przygody. Chodzi o koło na wale korb. Ma ktoś dostęp do fotek jak wygląda nadkole Focusa po podniesieniu i zdjęciu obudowy?
Rozebrać to pewnie bym rozebrał ale czy odkręcę dół?
Blokady pewnie bym jakieś wymyślił.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Tak ja Ci pisali, rozkręcić nie sztuka. Sztuka skręcić...:D:p
A guzik prawda. Czasem jak nie znasz sposobu jak coś rozkręcić to możesz się męczyć i męczyć. :)
A tak na serio to nie brałbym się za wymianę rozrządu na parkingu. Wolałbym już wydać te 350zł albo poszukać kogoś kto udostępniłby mi garaż na te dwie godziny.

Do góry Bottom