• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus MK2 1.6TDCI sporadycznie gaśnie

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Witam wszystkich, jestem nowy na forum, trochę już poczytałem ale nie znalazłem odpowiedzi na problem który mam.

Posiadam Forda jak w tytule, rok 2007 wersja 109KM. Jakiś miesiąc temu zaczęły się moje problemy z samochodem, których do tej pory nie udało się rozwiązać.

Pewnego dnia jadąc rano do pracy samochód na światłach zgasł i pojawiła się „usterka układu esp”, udało się normalnie odpalić i bez problemu dojechać. Wracacajac z pracy dwa razy szarpnął, ale nie zgasł. Przez kilka dnia kolejnych zdarzały się sporadyczne szarpnięcia, dwa razy zgasł bez pokazywania usterek. Pojechałem do mechanika który odczytał błędy i jedyne co pokazywał to U2023, mechanik nie miał czasu wiec jedynie wykasował błąd. Dwa dni spokój, po czym jechałem do sklepu, samochód zgasł jakieś 300m od domu, pojawiła się „usterka układu silnika” i był problem z odpaleniem. Udało się przy 5 próbie, błąd zniknął, ale samochód zgasł jakieś 200m dalej bez pokazywania błędu. Odpalił za pierwszym razem. Zawiozłem samochód do elektryka, przeczyścił wtyczki i przejrzał, stwierdził ze błędów nie ma, jest w porządku. Po 3 dniach spokojnej jazdy samochód zaczął znów szarpać i zgasł. Wymieniłem filtr paliwa, problemy ustały i przez miesiąc był spokój. Niestety samochód dziś zgasł na światłach, pojawiła się usterka układu silnika.

Jedyna rzeczą która jakoś łączy to wszystko może byc to ze dzień przed pierwszymi objawami bardzo mocno padało, wracając do domu przejeżdżałem ze bardzo duże kałuże. Dziś rano jadąc do pracy tez mocno padało, również w nocy. To jest jedyna rzecz która przychodzi mi do głowy.
Przeczytałem już cały internet i nadal nie znalazłem odpowiedzi. Macie może jakieś pomysły? Od czego by tu zacząć, gdzie szukać ?
Samochód ma zaślepiony EGR.

Pozdrawiam

Do góry Bottom