• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ford c max 2.0tdci kopci na czarno ale ma moc

Grzegorz648

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub-Dobrzyn
Witam.Jestem posiadaczem forda c maxa 2008 r 2.0 tdci Auto odpala dobrze ma moc ,jednak pod obciązeniem mocno kopci na czarno. Wymieniana byla gruszka podciśnieniowa turbospręzarki ,ponieważ wczeniej zgubil moc. Teraz moc jest. Komputer pokazuje błąd P0002.Auto doslownie wyrywa przy 2tyś obr/min

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Coś chyba jednak brakuje tego powietrza skoro Batory się włącza.
Diagnostyka komputerowa i nie odczyt błędów tylko a wgląd w parametry bieżące może pomóc w zlokalizowaniu problemu.

Grzegorz648

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub-Dobrzyn
Przewody dolotowe są całe zawory sterujące turbospręzarką sprawne.Turbo ładuje do 250 barów.Była wymieniana gruszka podciśnieniowa przy turbo. Po wymianie gruszki wystąpił błąd P0002. Czyli związany z dawkowaniem paliwa.Auto mam o 2 m-cy. W sterowniku chyba nikt nie grzebał ,chociaż mechanik podejrzewał chipowanie,przez zmianę oprogramowania.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
nie,nie, koniecznie sprawdź dolot, od filtra powietrza do turbo-i intercooler, napisałeś że sprawdzałeś, a demontowałeś rury gumowe? Ja już słyszałem że sprawdzałem, a przecięta jak żyletką i do sprawdzenia na stole a nie na aucie, no i połączenia rur. za mało powietrza pompuje....

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Przewody dolotowe są całe zawory sterujące turbospręzarką sprawne.Turbo ładuje do 250 barów.Była wymieniana gruszka podciśnieniowa przy turbo. Po wymianie gruszki wystąpił błąd P0002. Czyli związany z dawkowaniem paliwa.Auto mam o 2 m-cy. W sterowniku chyba nikt nie grzebał ,chociaż mechanik podejrzewał chipowanie,przez zmianę oprogramowania.
Tt nim lecisz na orbitę czy ksieżyc? jak tak pompuje to bez silnika dasz radę. Wyczynowe auta sie stroi na 2-3 bary maxx!! Golfa ma braciak że, byś go nie obsikał a ma 3bar pompowania do mocy 1050KM Golf synchro, bo przednia ośka starczała na jeden start 1/4mili i koniec(ukręcona 180 stopni), auto się podnosi i dopiero rusza...
domniemam że przecinek nie tam, ale 2,5 bara to i tak nie tak! U ciebie jest najwyżej 1 bar max,
Napisz skąd masz ten wynik!!

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Się machnął chłop bo przecinka nie wstawił.
2.5 bara w czym jeden to ciśnienie atmosferyczne zapewne czyli suma jest 1.5.

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
2,5 trochę dużo. Albo geometria źle ustawiona albo auto po chipie. Ktoś podlał paliwa z dołu w sofcie i dymi.

Ciśnienie raczej nie powinno przekraczać 2350mBar , mogą się pojawić chwilowe skoki pod 2500mBar.

Ostatnia edycja:

Grzegorz648

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub-Dobrzyn
2,5 trochę dużo. Albo geometria źle ustawiona albo auto po chipie. Ktoś podlał paliwa z dołu w sofcie i dymi.

Ciśnienie raczej nie powinno przekraczać 2350mBar , mogą się pojawić chwilowe skoki pod 2500mBar.
Przepraszam zakradł się błąd .Turbo ładuje 2,5 bara.Mechanik mówił ze w nich nawet do 3 barów. Czyli co dalej sprawdzać? MYśłalem o wgraniu najnowszego softu .Przewody wszystkie od powietrza sprawdzone.Gdzieś ewidentnie błąd w dozowaniu powietrze -olej napędowy. Może byc tak że turbo już przepuszcza olej?Czy auto z uszkodzonym turbo zachowywaloby się tak jak moję?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Albo wtryski, albo turbo, albo silnik do remontu.
Diagnostyka pozwoli na określenie dokładniej przyczyny dymienia na czarno.

Grzegorz648

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub-Dobrzyn
Albo wtryski, albo turbo, albo silnik do remontu.
Diagnostyka pozwoli na określenie dokładniej przyczyny dymienia na czarno.
Dodam fakt iż przy delikatnym przyśpieszaniu auto nie kopci prawie wogóle. Na biegu jałowym przy przegazowaniu pojawi sie czarna chmura dymu a gdy będę go trzymal na stalych obrotach powiedzmy 4000 obr/min auto nie kopci.Tak samo sie dzieje gdy będę jechał ze stałą prędkością i nie ma znaczenia czy to jest 100 130 czy 150km/h.Wtedy nie kopci.Tylko przy dodaniu gazu i zwiększaniu prędkości. Auto pieknie się zbiera prz 2000 obr/min.doslownie wyrywa.

Do góry Bottom