• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus 1.8 TDCI odpala i gaśnie

Pat93

Początkujący
Punktów
0
Cześć,

od 3 tygodni mam duży problem. Wszystko się zaczęło od tego, że auto strasznie mi kopciło na czarno + ok. 2500 obrotów nie miało mocy - tak jakby nie było odpowiedniego ciśnienia. Okazało się, że jest pęknięta rurka łącząca turbinę z intercoolerem - wymieniłem i ............. dałem mu w "palnik" żeby "oczyścić" układ wydechowy z tego syfu. Zmiana biegów przy ok. 3500 obrotów i się chyba doigrałem. Od tamtej pory auto odpala i gaśnie, odpala gaśnie, odpala... i czasem już odpali i podczas jazdy jest wszystko ok, a czasem nie i muszę np. dać mu mocno gazu żeby nie zgasł. Auto zostało podłączone do komputera - wyskoczył 1 błąd, został skasowany. Niestety to nie pomogło, odpalałem, gasł, odpalałem, gasł i tak się z nim bawiłem, aż w końcu jak mi tak zrobił 5x z rzędu to już go zostawiłem,laweta i do mechanika. Wczoraj odebrałem auto - wymieniony filtr paliwa, regeneracja wtryskiwacza nr 1 i 2 - "będzie jeździł, wszystko ok". No super - spod warsztatu odjechał, bez żadnych problemów, ale dziś rano znowu to samo - odpalił, zgasł, odpalił, zgasł, odpalił dodałem mu gazu i pojechał.. Co może być przyczyną tego? Proszę o pomoc. Dziękuję :)

PS. Może to coś pomoże - jak już odpalę auto i nim gdzieś pojadę i zgaszę i powiedzmy po godzinie znowu je odpalę - złapie za pierwszym razem, ale np. jak wychodzę z pracy po 8 godzinach to dzieje się znowu to samo, tak samo jest po tym, jak auto w nocy stoi na parkingu.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
W cyklu -odpalasz i gaśnie >>>jak długo silnik pracuje ?...podczas diagnostyki pojawił się błąd >>>jaki kod i opis błędu .W odniesieniu do mechanika >>>może lepszym wyborem w tym przypadku byłby taki który zajmuje się przede wszystkim Dieslami .Przyczyna >>>z dużym prawdopodobieństwem układ paliwowo -wtryskowy ..tzn.może pompa wstępnego ciś . jest mało wydajna (w trakcie rozruchu)..może zawór na pompie .a może po prostu po po dłuższym postoju układ paliwowy się zapowietrza ....itd.itd.

Pat93

Początkujący
Punktów
0
W cyklu -odpalasz i gaśnie >>>jak długo silnik pracuje ?...podczas diagnostyki pojawił się błąd >>>jaki kod i opis błędu .W odniesieniu do mechanika >>>może lepszym wyborem w tym przypadku byłby taki który zajmuje się przede wszystkim Dieslami .Przyczyna >>>z dużym prawdopodobieństwem układ paliwowo -wtryskowy ..tzn.może pompa wstępnego ciś . jest mało wydajna (w trakcie rozruchu)..może zawór na pompie .a może po prostu po po dłuższym postoju układ paliwowy się zapowietrza ....itd.itd.
Silnik pracuję może sekundę, półtorej to jest max. Odpalam, wskazówka obrotomierza ledwo wskakuje w okolice 1000 i zaraz gaśnie.
Wiem tylko tyle, że błąd dotyczył turbiny.
No każdy idzie w kierunku, bo sprawdzali świece, rozrząd i inne rzeczy, które mogłyby mieć wpływ na odpalania auta - działa. Ewidentnie gdzieś paliwo nie idzie, jak trzeba :/

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Przede wszystkim - Focus 1 na Delphi czy Focus 2 na siemensie?
Jak stary to pewnie był błąd niskiego ciśnienia, ale nie turbo a ciśnienia paliwa. Jeśli tak to już mechanik powinien wiedzieć co dalej robić

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Czyli stawiam na opiłkującą pompę wysokiego ciśnienia, pewnie wtryski, które były regenerowane są już martwe.
Sam kupiłem taki złom z myślą, żeby dawać klientom jako zastępcze. Po miesiącu walki własnymi siłami poszedł do huty bo zrobić to w miarę sensownie to trzeba 5-6 tys zł szykować.
Oczywiście bez kodu błędu i przez internet to moja diagnoza jest mało warta ;)

Pat93

Początkujący
Punktów
0
Czyli stawiam na opiłkującą pompę wysokiego ciśnienia, pewnie wtryski, które były regenerowane są już martwe.
Sam kupiłem taki złom z myślą, żeby dawać klientom jako zastępcze. Po miesiącu walki własnymi siłami poszedł do huty bo zrobić to w miarę sensownie to trzeba 5-6 tys zł szykować.
Oczywiście bez kodu błędu i przez internet to moja diagnoza jest mało warta ;)
Rozumiem, ale i tak dziękuję za pomoc. Za te pieniądze to ja kupię następnego szrota, bo w tego to już nie ma co nawet inwestować przy tych kosztach, co podałeś.. Możesz mi tylko powiedzieć czy w ogóle jest sens tym autem jeszcze jeździć do momentu aż już w ogóle nie zapali czy jednak sobie odpuścić?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Jeździć póki się da i tyle, ten układ wtryskowy nie lubi półśrodków, albo wszystko robić albo wcale nie ruszać

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Dokładnie, a podczas ostatniej jazdy wjechać na wagę, bo robić tego się nie opłaca.

Do góry Bottom