• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus Cmax wentylator dziala czaly czas

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Mówiłem, że termostat bo może jest uszkodzony(otwarty stale lub się nie domyka) i silnik nie może się nagrzać do prawidłowej temperatury

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jesli silnik sie nie nagrzeje to wentylator sie nie włączy, bo i dlaczego? wymien czujnik a jak nie pomoże to zwora na kablach. w focusie ale w dieslu przyczyna chodzenia wentylatora był zapchany filtr cząstek stałych. auto chciało go wypalać ale nie dawało rady, a podczas wypalania automatycznie załącza sie wentylator. po rozebraniu filtra i wypaleniu go palnikiem wszystko wróciło do normy. ale to był diesel....

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
EŁK
Zajrzyj do chłodnicy,lewy dół .Tam jest takie małe cóś,jak go dopadła ruda ,to pozamiatane.

Damian Adamski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
W tym wypadku wentylator zapina PCM na podstawie czujnika temperatury i czujnika cisnienia od klimatyzacji. Może też włączyć przez jakiś bląd w sterowniku. Klima działa normalnie ??

lukasz90

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Tarnów
Klima dziala bardzo dobrze.
Obserwowalem dzisiaj zachowanie termostatu. Silnik nagrzeje sie do 50 stopni a juz puszcza duzy obieg...

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Odepnij sterowanie z PCM na moduł, jeśli dalej będzie chodził to wymień moduł.

Chyba ,że masz oscyloskop i umiesz go użyć ;)

Damian Adamski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Włącza się po uruchomieniu silnika. Jak by moduł miał zwarcie to kręcił by cały czas bo ma zasilanie prosto z aku. Sygnału nie zaszkodzi sprawdzić, tam jest chyba PWM i jak by miał zwarcie do masy to też by kręcił bez zapłonu i dodatkowo błąd by zarejestrował a zero błędów jak autor napisał. Sprawdź ten czujnik od klimy, 5V reff, masa i sygnał ok 1V na wyłączonej klimie. Miałem ostatnio mondeo na warsztacie gdzie czujnik zamknął się na maxa i tylko wentylator chodził a kompresora nie zapinał bo odczyt ciśnienia poza granicą bezpieczeństwa.

Damian Adamski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Tak, wiem. Trzeba posprawdzac po kolei. Silnik sie nie dogrzewa to raczej temp. plynu nie jest to spowodowane. Na podstawie tych dwoch czujnikow pcm zalaczy wiatrak lub jest zarejestrowany jakis blad w sterowniku to tez dla bezpieczenstwa.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Pisał też że gdzieś jakiś czujnik wskazuje ponad 120st. Ja myślę że trzeba szukać czujnika który to wskazuje i go wymienić na początek a może wtedy stanie się koniec poszukiwań.

Damian Adamski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
W menu serwisowym licznika. Nie koniecznie jest to temp silnika i moglo byc w F. Temp silnika jest z czujnika do pcm i z pcm po canie na zegary, tutaj raczej przeklamania nie moze byc.

lukasz90

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Tarnów
Witam ponownie
Problem z samochodem nie rozwiązany ( brak czasu )
Kolejny dziwny objaw zauważyłem tzn
Wentylator teraz włącza się po przekroczeniu 55 stopni juz nie działa cały czas.
Temp na kompie nadal Ok 80 stopni

Damian Adamski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Ostatnio mi sie rzucilo w oczy na testerze ze w tych starszych fordach jest opcja w funkcjach serwisowych zresetowanie wentylatora. Podjedz gdzies gdzie maja idsa i niech sprobuja zresetowac.

Do góry Bottom