• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus III 1.6 Ti-vct 2015 wypadanie zapłonu 2 i 3 cyl

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Siema auto jak w temacie.
Zapisuje błąd P0300 wypadanie zapłonu.
Zapłon wypada na cyl 2 i 3. Im bardziej nagrzany to mocniej to czuć
Auto od odpalenia do nagrzania ma krótszy czas wtrysku na tych cylindrach. nagrzany 1 i 4 cyl około 4,5 ms, 2 i 3 około 2,8 ms.
Poprzedni warsztat wymienił na to rozrząd, swiece, cewkę, przewody, uszczelki kolektora ssacego, sprawdzał instalację, zawieźli katalizator do prania.
Następni wysłali ecu na aktualizację, później samo ecu do Motorataj poznań ale tam otworzyli posprawdzali i stwierdzili że nie ma się czego czepić.
Kompresja dobra i równa na wszystkich cylindrach, luzy zaworowe w normie zimny i ciepły.
Aktualnie robię nową wiązkę od cewki do ecu bo zdarzały się przypadki zakłóceń przez przewody od czujnika temp cieczy.
Z wiadomości od klienta zaczęło sie to dziać z dnia na dzień i było coraz bardziej odczuwalne.
W tej chwili ster ma zapisane 453 tyś wypadań zapłonu :)
Chciałby ktoś coś dodać? ;)

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Sondy założone. Na postoju nawet jak nagrzany chodzi oki , brak wypadania, czas wtrysku ok 3 ms na wszystkich. W czasie jazdy zaczyna wypadać i oczywiście dużo krótszy czas wtrysku na 2 i 3 cyl.
Czyli można jechać na urlop i po powrocie ASO lub fdrs na aktualizację.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Z jakiegoś powodu musi skracać czas na tych dwóch garnkach. Przestają działać bo robi się za ubogo. Przed katem tylko jedna sonda? Ma gaz?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Dobra, sam sobie odpowiem - ma dwie sondy regulacyjne i dwa katy, tak jak myślałem. Cylindry 2 i 3 to jeden bank. Sprawdzałeś podczas jazdy co dzieje się z odczytami sond i składem mieszanki na obydwu bankach, prawda? Może mieć nawet normę Euro 10, mało ważne. Odłącz sondy całkiem i sprawdź zachowanie silnika.

Ostatnia edycja:

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Piszesz o e5. Tam są 2 katy i 4 sondy. Odłączanie sond nic nie daje. Jest patent z aktualizacjami i wymianą sond także temat będzie po urlopie rozwiązany. Jak skończę to tu napiszę. Pozdro

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
U mnie jeden kat i jedna sonda. Te podwójne częściej spotykam w starszych rocznikach z tymi motorami.
Automatyczne połączenie postów:

Ale tak są też podwójne,

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Urlopowałem , auto zrobione oddane.
Nowe sondy bosch, aktualizacja FDRS na nowszy soft.
Auto jeździ okej. Jak długo zobaczymy. Zrobiłem 120 km i jest okej. Oddane klientowi.
Z ciekawości sprawdziłem w aso i na ten moment wszystkie ecu wysprzedane do tego modelu :)

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
Mam podobny temat ten sam silnik.
Kompresja ok
Ciśnienie paliwa ok
Szczelność dolotu ok
Luzy zaworowe ok
Świece, kable, cewka już ktoś założył nowe
Pierwsza sonda nowa
Wymyta przepustnica
Wyczyszczony maf
Wymyte w ultradźwiękach zawory zmiennej fazy
Czyszczone były też wtryskiwacze benzynowe
LPG NIE OBECNE NA POKLADZIE

FDRS podpowiada mi ze soft w sterowniku jest najnowszy mimo tego zrobiłem reload softu i kasowanie pamięci kam. Niestety nie pomogło. Jutro jeszcze wsadzę nowa druga sondę i jeszcze raz reload i reset kam

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
To jest EMS2204? Ciekawe, że niby update pomaga, a tu już nie ma co update'ować.

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
EMS2204 miał kilka wersji HW, więc i SW wtedy się różnią.
Na ten problem wypadających zapłonów czasami pomaga też downgrade do niższej rewizji softu.
Wszystko jest uzależnione od rocznika(przedlift czy polift).
FDRSem natomiast nie zrobisz downgrade. Użyj UCDS lub Forscan.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Wiem, wiem, jak z każdym sterem. Pisałem post na szybko, ale oczywiście chodzi mi o HW wraz z SW.

Do downgrade'u ewentualnie jeszcze PCMFlash, bo do EMS2204 po OBD zapisuje Fordowskie VBF po konwersji na BIN.

Do góry Bottom