• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonu 2/3 (audi 1.8TFSI)

Marcinek9

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry, chciałem na wstępie powitać forum , Marcin miło mi.
Mam mały problem z audi a3 8p 1.8 tfsi. Problem polega na wypadaniu zapłonu na 2 i 3 cylindrze. Na wstępie chciałem powiedzieć ze był wymieniany rozrząd i wal korbowy. Tutaj u jednego mechanika okazał się jeden wadliwy i miałem chwile problemow z nim ale po złożeniu drugiego i oddaniu go do innego koniec końców wszystko zaczęło działać jak powinno, do czasu. Oddałem auto do drugiego mechanika, spr wal, rozrząd, ustawienie jest dobre. Wymieniłem cewki w aucie, swiece, kolektor sprawdzony, kompresja jest dobra. Przepustnica również została spr gdyż komputer pokazywał jakiś błąd. Zostały do sprawdzenia wtryski. Będę oddawał auto w poniedziałek ale przed oddaniem chciałem jeszcze napisać tutaj i zaczerpnąć wiedzy. Auto jest teraz na serii, na czipie chodziło znacznie gorzej, bardziej przerywało. Postanowiłem ściągnąć chipa i jest o wiele lepiej. Problem najbardziej pojawia się na 2000 obrotów, wtedy jest lekkie szarpanie (podobne do hamowania abs). Rzadko kiedy zapali się check jak już chwile auto tak jakby zablokuje , wtedy on mruga a później gaśnie. Z tego co wiem tak nie powinno być. Jest tak ze chodzi pół godziny Ok a co jakiś czas pojawia się ten problem, podszarpywanie i tak jakby dawało mu już później pełna moc jest takie szarpnięcie, definitywnie coś tam w środku trzyma. Pytanie czy to mogą być ewentualnie wtryski? Co można jeszcze po takiej wymianie sprawdzić odnośnie tego zapłonu bo to chyba chodzi jedynie teraz o ta mieszankę w cylindrach, stad te problemy szarpania.

będę wdzięczny za zainteresowanie się tematem, pozdrawiam serdecznie i będę obserwował temat.
Automatyczne połączenie postów:

Raport błędów. 4 cylinder odpadł jest wszystko niby Ok. Teraz ciagle pokazuje tylko 2/3 na diagnostyce i stukowe.

Załączniki

• C6C619AA-5908-4D25-9E8C-8317779CC0FD.jpeg
    C6C619AA-5908-4D25-9E8C-8317779CC0FD.jpeg
    414,9 KB · Wyświetleń: 16

Marcinek9

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry, sprawdzone. Wymienione. Odma również. Na dzisiejszy moment został błąd z spalania stukowego i cylinder 2/3. Jedynie zostały wtryski wymienić co uczynię w poniedziałek ale nie wiem czy to pomoże. Zapytałem nawet drugiego mechanika czy wal korbowy dobrze jest ułożony po wymianie, sprawdził i mówił ze wszytko jest Ok. Wtryski i przewody zapłonowe mi sprawdzi. Czytałem ze może być to rozniez rozdzielacz zapłonu ale nie wiem czy aż takie rzeczy są do wymieniania. Dodam ze po 130/140 lekko trzęsie buda. Byłem na spr felg 2 razy, proste. Pierścienie ost wymieniałem na nowe. Stuki czytałem to tez objaw wypadania zapłonu. Ewidentnie coś siedzi na 2 i 3 cylindrze ale już nie mam pomysłu co to może być. Człowiek trochę wsadził w auto bo części nie są tanie a tu mowie. 1900/2100obrotow i są te przerywania

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Czytałem ze może być to rozniez rozdzielacz zapłonu ale nie wiem czy aż takie rzeczy są do wymieniania.

w tym silniku rozdzielacz jest niewymienny- bo go nie ma...

przestań przeszukiwać fora o polonezie i maluchu :)
1664435527819.png
ja już nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem takie cudo na żywo. baaa, nawet kable zapłonowe to już rzadkość

Marcinek9

Nowy
Punktów
0
Jaka kompresja na poszczególnych cylindrach to nie wiem akurat tego nie mówił, zapytam w pon jak oddam auto na wtryski. Przepustnica tez została sprawdzona, odma również bo myślał ze dławi się może spalinami. Z kolektora wyciągnął rurkę pamietam aby sprawdzić czy coś to da ale było jeszcze gorzej (chodziło mu chyba o wył bez wlotu przez kolektor (był tez spr. Wszystko Ok. Klapki również) wiec rurkę wsadziłem z powrotem.

Punktów
0
Jaka kompresja na poszczególnych cylindrach to nie wiem akurat tego nie mówił, zapytam w pon jak oddam auto na wtryski. Przepustnica tez została sprawdzona, odma również bo myślał ze dławi się może spalinami. Z kolektora wyciągnął rurkę pamietam aby sprawdzić czy coś to da ale było jeszcze gorzej (chodziło mu chyba o wył bez wlotu przez kolektor (był tez spr. Wszystko Ok. Klapki również) wiec rurkę wsadziłem z powrotem.
Witam. Mam podobny problem (a właściwie taki sam) tylko wypadanie mam na 3 i 4. Jakbyś mógł i chciał podzielić się efektami napraw to daj znać. Z góry dzięki.

autokojak

Nowy
Punktów
0

A sprawdź kolego u siebie pompę wysokiego ciśnienia .... jest niestety opcja że tamtędy paliwo przedostaje się do oleju i dlatego masz wypadanie zapłonów

Do góry Bottom