• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus mk2 świecące kontrolki pod czas jazdy

Majeczka

Początkujący
Punktów
0
Witam,
od razu zaznaczam, że się zbytnio nie znam, więc proszę o ewentualną wersję light.
Mam taki problem, że podczas jazdy zaświecają mi się różne kontrolki w dużej ilości: ze wspomagania, świec żarowych i parę jeszcze innych. Po jakimś czasie gasną. Albo zaświecają się podczas włączenia stacyjki i wtedy nie da się już uruchomić auta przez jakiś czas. Po jakimś czasie to się udaje. Albo podczas jazdy wyłącza się wspomaganie na kilka sekund. Jakieś 3 miesiące temu był problem z samo zamykającym się i otwierającym zamkiem centralnym. Raz że po zamknięciu sam się otwierał, to jeszcze podczas jazdy po naciśnięciu hamulca zamykał się i otwierał. Sam. Byłam u elektryka, ale za pierwszym razem nic jeg0 wysiłki nie dały, za drugim razem zrobili coś, ale nie wiedzą co. Zamek się już nie otwiera sam, ale za to teraz dyskoteka. Ma ktoś może jakiś pomysł?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Huh ostro
Na pewno problem z elektryka, pierwsze co do sprawdzenia akumulator i alternator czy dobrze ładuje jak masz choinkę podczas jazdy. Nastepnie wypadało by podpiąć sie pod komputer sprawdzić ewentualne kody błędów. Jak nie chce zapalić tez może mieć to związek z kostka stacyjki, czujnikiem położenia wału etc. Poprostu musisz podjechać do kogoś ogarniętego i powinien problem rozwiązać :)

Majeczka

Początkujący
Punktów
0
Dzięki :) sama grzebać tam na pewno nie zamierzam :) Ale po ostatnich mętnych wyjaśnieniach elektryka postanowiłam zasięgnąć języka w temacie. A czujnik położenia miałam wymieniany z jakieś półtora roku temu .

Koster_Wawer

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Warszawa-Wawer
sprawdz akumulator fordy tak maja ze jak jest slaby wariuja skazowki itd. warto tez spr. stacyjke tak jak kolega napisal, polaczenia elektryczne wewnatrz samochodu ,ciezko cos powiedziec trzeba szukac niestety

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
tak jak koledzy wyżej sprawdź ładowanie,masy,aku,to podtawa,w momencie kiedy uruchamiasz silnik kontrolka immo gaśnie?jeżli akumulator jest kicha i będzie za duży spadek napięcia immo nie wyłączy się

Majeczka

Początkujący
Punktów
0
tak, ta kontrolka akurat gaśnie. Sprawdzę akumulator. Może coś nie styka. Działać powinien bo jest kupiony z 2 lata temu...

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
TO ze ma 2 lata nie znaczy ze jest dobry, zle działający alternator mógł go juz dawno uszkodzić :p

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
tez mam takiego i w zime choinkę mialem plus ta w domu druga, u mnie wystarczylo wyczyścić klemy i mase na kielichu gdzie amor od góry przykrecony najtaniej to zrobić ale elektryk pewnie juz patrzyl

bay.bay.bay

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław, Dolnośląskie
Cześć !
Też mam problem z kontrolkami w Focusie (rocznik 2007). Wystarczy przekręcić kluczyk, nawet bez odpalania i się zaczyna ! Świecą mi się kontrolki od ręcznego, poduszki powietrznej, czasami od pasów, czasami od oleju a czasami od akumulatora. No i poza tym radio miga.. nie dość, że nie działa bo nie mam do niego kodu, to jeszcze miga na zielono. Jakieś sugestie? Podłączany był do komputera i dostałam info, że jakaś kostka prawdopodobnie "nie styka". Stąd moje pytanie czy akurat ten "zestaw" migających kontrolek może być jakoś razem powiązany jedną wiązką kabli? I czy ktoś wie może gdzie ona jest ukryta?

Do góry Bottom