• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Mondeo 2.0 TDCI mk4 115 KM Błąd: wtryskiwacz 4 przerwa w obwodzie

Filipx8rx

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kwidzyn
Witam
Mam problem z Fordem
Pewnego razu kiedy jechałem sobie spokojnie zapaliła się żółta kontrolka z opisem: Usterka silnika.
Po podłączeniu się kompem wyskoczył błąd wtryskiwacz 4 przerwa w obwodzie... więc od razu chwyciłem za miernik zacząłem mierzyć. Wiązka OK. Okazało się że na 4 wtryskiwacz sterownik nie wysyła impulsu. Na pozostałych 3 wtryskiwaczach miernik wskazywał prawidłowe wartości, lecz na 4 ciągle ZERO. Silnik pracuje tylko na 3 cylindrach nie wchodzi na obroty. Więc moje starania zakończyły się na wysłaniu sterownika do fachowców od komputerów samochodowych..
Dostarczono mi dwa sterowniki jeden niby " NAPRAWIONY " a drugi stary który uważano za uszkodzony.
Też tak początkowo sądziłem. Po zamontowaniu przeprogramowanego sterownika było OK do czasu...
Kiedy jechałem myśląc że mam już naprawiony sterownik nagle powrót do przeszłości.
Nadal dzieje się to samo. Błąd: usterka w obwodzie wtryskiwacza 4 obwód przerwany, dalej ZERO na 4 wtryskiwaczu. Miał może ktoś taki przypadek ? Proszę o jakieś porady bo nie wiem co czynić.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
No to skoro wiązka sprawdzona, wtryski zamienione i ciągle błąd czwartego wtrysku to zostaje ster.
Chociaż nie. Wiesz który to wtryskiwacz 4? Pamiętaj że numer wtrysku w fordzie jest inny niż numer cylindra. Wtryskiwacze w fordzie liczy się zgodnie z kolejnością zapłonu, czyli 4 wtrysk to drugi cylinder.

marcin9411

Nowy
Punktów
0
Witam, mam tą samą przyczynę mało tego wtryskiwacze poszły na diagnostykę i są sprawne dodatkowo błąd wyskoczył na #1 cylindrze. Moje pytanie jak zakończyła się cała sytuacja ? Możesz opisać norbipol i Filipx8rx?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam, mam tą samą przyczynę mało tego wtryskiwacze poszły na diagnostykę i są sprawne dodatkowo błąd wyskoczył na #1 cylindrze. Moje pytanie jak zakończyła się cała sytuacja ? Możesz opisać norbipol i Filipx8rx?
Nie ma takich samych uszkodzeń przy chociaż takich samych błędach . Skanował ktoś już to auto czy tak sobie myślisz że my tu cudotwórcy jesteśmy. Jakaś Live data coś poza tym skroniu takim opisem

Do góry Bottom