• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Mondeo MK2 2.0 16V 99r. automat dwa błędy P0720 i P0401

scorpion1236

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pionki
Witam, jak w temacie po diagnostyce komputerowej wykazało dwa błędy:

P0401 "Układ recyrkulacji spalin - wykryty niewystarczający przepływ"
P0720 "Obwód wyjściowy prędkości silnika - usterka"

Objaw jest taki, że samochód przy zmianie biegów znacznie szarpie, wolno przyspiesza, nie działa prędkościomierz i licznik przejechanych kilometrów, miga kontrolka O/D sygnalizująca błąd w sterowaniu ASB.

Auto jest siostry i zaprowadzała go do mechanika ten zdiagnozował że winny jest czujnik prędkości, podmieniał kilka takich czujników i jakoś sobie z tym nie poradził. W końcu kazał zabrać ten samochód. Siostra mnie poprosiła żebym jej pomógł. Czy jest możliwość sprawdzenia tego czujnika miernikiem czy tylko oscyloskopem ? Czy za ten błąd może być też odpowiedzialny czujnik obrotów skrzyni TSS czy tylko i wyłącznie VSS. Nie jestem pewien jak dokładnie wygląda TSS bo jest zapieczony w skrzyni i nie udało mi się go wyjąć, mimo że psikałem w niego naftą to i tak się trzyma. Oba czujniki są dwu-pinowe. Myślałem jeszcze o przeczyszczeniu Mlp. Jakie macie sugestie co do zaworu EGR ? Przed diagnozą wymyłem przepływomierz, przepustnice oraz silniczek wolnych obrotów dodatkowo nasmarowałem go naftą. Zapomniałem dodać że olej w ASB był wymieniony pół roku temu. Poziom oleju jest prawidłowy sprawdzałem na włączonym nagrzanym silniku po jeździe. To chyba tyle
Nigdzie nie mogę dostać tego czujnika, jego numer to:10456574 Nr VIN: WF0NXXGBBNXL12727. Głowa mnie już boli od problemu. Nie potrafię tego tematu ogarnąć. Być może przydałby się jakiś lepszy komputer diagnostyczny.

Tak wygląda ten VSS:

A tak chyba TSS,

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
w zaworze egr jest zazwyczaj membrama i ona lubi się przedziurawić, do tego są wężyki podciśnieniowe które mogą być nieszczelne, elektrozaworek sterujący zaworem egr może nie działać i ogólnie szukaj nieszczelności w dolocie.
A te czujniki musisz sprawdzić multimetrem we wtyczce od komputera, nie wiem jakie są ich parametry ale przynajmniej sprawdzisz ciągłość kabli; czujnik tss jest podłączony do zacisków nr. 84(biało fioletowy) i 76(brązowy), a ten czujnik vss ma wg. mnie 3 kable i czarno pomarańczowy jest minusowy, zielono czerwony to plus z przekaźnika głownego silnika, a trzeci sygnałowy jest biało niebieski przy czujniku a we wtyczce kompa ma kolor biało fioletowy nr. 58

scorpion1236

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pionki
elektrozaworek sterujący zaworem egr może nie działać
Rozumiem że chodzi o czujnik sterujący pracą podciśnienia ? Gdzie znajduje się ten zaworek ?
Co do wężyków od podciśnienia wszystkie przeglądałem czy nie są sparciałe dodatkowo tam gdzie nie było oryginalnych obejm zacisnąłem mocno opaski zaciskowe. Gdzie dokładnie znajduje się sterownik silnika, w komorze silnika ? Ten VSS jest dwu-pinowy.

Sądzę że to jest ten sam czujnik, ale wczoraj dzwoniłem do IC i podobno nie mają takiego czujnika a jak im podałem nr:
http://sklep.intercars.com.pl/dynam...1415111513&s=55c3700dbc2ba7c67ffb7eb7a9484a4e
FAE79186 że to niby wychodzi czujnik na wale rozrządu ale może jest inaczej podpisany a to jest ten sam czujnik co u mnie, czy się mylę ?

scorpion1236

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pionki
Zapomniałem dodać że przepustnica ma ułamane dwa mocowania tej plastikowej obudowy co idzie do obudowy filtra powietrza, ta obudowa trzyma się tylko na jednym mocowaniu, może to być przyczyną tego że dostaje się lewe powietrze przez to i silnik jak zimny nierówno pracuje ? Przepustnica jest z plastyku nr: F8RR-7h103. Gdzie takie cudo można zakupić, patrzyłem przepustnice ale są przeważnie aluminiowe lub plastikowe ale mają inne oznaczenie F8RP i nie wiem czy będzie taka pasować.

Do góry Bottom