• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Transit 2.0 ecoblue problem z adble.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam walczę z fordem Transitem z 2017r. Silnik 2.0 ecoblue tdci. Problemu polega na tym że cały czas świeci się kontrolka na desce i komunikat system adblue awaria unieruchomienie silnika za 50 km. Po podłączeniu testera zero błędów. Płyn uzupełniony do pełna w parametrach pokazuję napełnienie 99%. Wszystkie dostępne resety SCR po napełnieniu i wymianie porobione. Samochód podłączałem bosch Kts ,launchem i serwisowka piracką do forda. Wszędzie to samo. W parametrach wszystko ok pompa pompuje w układzie ciśnienie 5bar. Zauważyłem że nieszczelny był wtryskiwacz od scr został wymieniony na nowy. Została przeprowadzona regeneracja dpf komputerem nadal to samo. Wszystkie dostępne adaptacje porobione zero efektu. Usterka jest odrazu po przekreceniu kluczyka nawet na zaplonie. Przerabiał ktoś podobny temat? Dodam że po przejechaniu tych 50 km faktycznie nie można uruchomić silnika, robię mu reset KTSem tej blokady silnik można uruchomić ale nadal odliczanie od 50 km.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
U nas skończyło się to wymianą ecu. Identyczna usterka.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Wgrywany był drugi soft u elektronika ale nie pomogło. Denmark stawiasz na uszkodzenie sterownika? A może by spróbować drugi cały moduł ze zbiornikiem podrzucić?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Ja pisałem taki post na forum tutaj(auto po zerwaniu paska rozrządu z Niemiec) możesz odszukać, te same objawy były. Mamy w firmie ori KTSa 560 i robiliśmy te wszystkie procedury, które opisujesz, następnie kumpel podchodził do tego z ryżowym IDSem i też nic. Dobrze żyjemy z ludźmi co mają części używane od Fordów i podmienialiśmy niemal wszystko łącznie z zbiornikiem. Na koniec wymiana ecu + Forscan i komunikat na desce zgasł.

Jeśli masz dostęp do używanych części na podmiankę to spoko można spróbować podmienić ten zbiornik.

Pytanie jeszcze czy klient wyjechał AdBlue do samego zera, bo patrząc na to co my serwisujemy i rozmawiając z kolegami z różnych serwisów również ASO w tym Bemo Motors to problemy zaczynają się często i gęsto jak klient wyjedzie wszystko ze zbiornika do sucha i jeszcze sobie tak chwile jeździ, wtedy z odblokowaniem zaczynają się schody.

Ostatnia edycja:

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Ciężko powiedzieć czy było wyjeżdżone do zera bo to firmowy samochód i tam różni kierowcy tym jeżdżą. Ale ten ten transit też już po zerwanym rozrządzie niedawno... Ja też mam 560kts i nowego launcha z Bydgoszczy także sprzęt w miarę dobry. Także skoro błędów nie ma no to raczej na pewno. Pomyślę jeszcze jutro nad tym tematem, tak mi chodzi po głowie jeszcze spróbować spuścić płyn i nalać od nowa zobaczyć co się będzie działo zanim będę podmieniał zbiornik czy ecu. Ale dzięki za odpowiedź jakiś punkt zaczepienia już mam.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
U nas też błędów nie było. Pomogła dopiero wymiana ecu. Więc działaj i daj znać ;)

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Kiedyś miałem w takim transicie uwalony czujnik temperatury spalin. Błędów nie było bo obwód był zamknięty ale ciągle pokazywał 100 stopni i adblue zgłaszało błąd. Po wymianie czujnika adblue zaczęło działać.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Mogło być, warto przejrzeć wartości rzeczywiste.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Też o tym myślałem ale czujniki sprawne. Jak robiłem mu wypalanie DPF komputerem to miałem podgląd na czujniki temperatury i wszystko rosło jak należy i pokazywały dobrze.

Zastanawia mnie jeszcze czujnik NOx. Wymianialem je kilka razy ale zawsze jak coś było z nimi nie tak to był błąd z nich a tu nic.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Mialem cos takiego jak wlot adblue do wydechu zaraz za wtryskiem byl zacementowany. Najjlepsza opcja off

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Samochód naprawiony. Sprawa wyglądała tak... Przyjechał ale nie było żadnych usterek. Zacząłem w ciemno szukać usterki i tak jak wcześniej wspomniałem założyłem nowy wtryskiwacz ponieważ stary był nieszczelny i otwór gdzie wtryskuje był właśnie zabetonowany. Wtrysk nowy otwor wyczyszczony, adaptacje porobione, wypalanie dpf zrobine nadal to samo. Pojechałem na próbę około 30km nic to nie dało. Umówiłem się na wizytę do elektronika do Warszawy który ma oryginalny program online do forda to samo co ASO jest zalogowany tak jak by był pracownikiem forda załatwił to gdzieś po układach, na diagnostykę. Do Warszawy mam około 70 km. Wyruszyłem w trasę i po około 60 km kamunikat zgasł sam. Ale jak już się do niego wybrałem to pojechałem, podłączył komputer i stwierdził że wszystko jest dobrze i nie ma żadnych usterek. Powiedział że adblue to układ samodiagnozujacy i robi sobie sam różne testy podczas jazdy i widocznie po wymianie wtrysku i oczyszczaniu gniazda podczas długiej ciągłej jazdy stwierdził że wszystko jest ok i się odblokował. Także jak by to komuś się przydało na przyszłość to taka historia

Punktów
0
Dzień dobry.To mój przypadek.
Ford Transit Custom 2018 2.0 90KM ,przebieg 91000 tysięcy kilometrów.
Wyskoczyła informacja o awarii ADblue .,,Za 800 km nastąpi zatrzymanie silnika,,. Następnie po przejechaniu 200 km ...informacja zniknęła. Po kolejnych 120 km Również kontrolka ,,check engine,, zniknęła.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Witam pomoże ktoś namierzyć sterownik adblue w tourneo custom 18r.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
klient wyjeździł do zera , wlał podobno do pełna i stoi przy drodze ...jak to odblokować ?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Komputerem diagnostycznym, ale nie każdy ma tą funkcję, będzie w funkcjach specjalnych bądź nastawy/adaptacje.

Do góry Bottom