• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Transit 2.0 ecoblue problem z adble?

LaurenDean

Nowy
Punktów
0
Witam walczę z fordem Transitem z 2017r. Silnik 2.0 ecoblue tdci. Problemu polega na tym że cały czas świeci się kontrolka na desce i komunikat system adblue awaria unieruchomienie silnika za 50 km. Po podłączeniu testera zero błędów. Płyn uzupełniony do pełna w parametrach pokazuję napełnienie 99%. Wszystkie dostępne resety SCR po napełnieniu i wymianie porobione. Samochód podłączałem bosch Kts ,launchem i serwisowka piracką do forda. Wszędzie to samo. W parametrach wszystko ok pompa pompuje w układzie ciśnienie 5bar. Zauważyłem że nieszczelny był wtryskiwacz od scr został wymieniony na nowy. Została przeprowadzona regeneracja dpf komputerem nadal to samo. Wszystkie dostępne adaptacje porobione zero efektu. Usterka jest odrazu po przekreceniu kluczyka nawet na zaplonie. Przerabiał ktoś podobny temat? Dodam że po przejechaniu tych 50 km faktycznie nie można uruchomić silnika, robię mu reset KTSem tej blokady silnik można uruchomić ale nadal odliczanie od 50 km.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Tez tak ostatnio mialem ale po kolejnym resecie i przejechaniu kilkuset metrow kontrolka zgasla. Koniec koncow i tak poszedl off na zyczenie klienta

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Miałem podobny przypadek. Podmienione było w zasadzie wszystko. Pomogła wymiana ecu na nowy(inny używany).

WOJTAS 1310

SuperMechanior
Punktów
6
Miałem klienta , który swoim transitem z salonu w ciągu roku wracał na serwis forda 6 razy na lawecie heh.Też trzeba było zrobić off adblue .

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Tez slyszalem o przypadkach z ecu. Generalnie w tym aucie adblue jest dosc problematyczne i sporo tego u mnie laduje na offa

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
a słyszał ktoś by nie było problemu z scr?
proponuje powalczyć z psa albo rn.
jak to sie mówi- mechanicy i serwisy rozkładają ręce.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Rn nie robie bo nie lubie. Po sasiedzku jest warsztat ktory obsluguje flote psa. Najpierw walczyli z tym a teraz sie poddali i jeden po drugim przysylaja na offy

Piotrowiec 1791

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
Witam wszystkich podepnę się do tematu czy SCR OFF da radę zrobić ja się swieci kontrolka na desce i czy po off zniknie

wilczek1118

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
kielce
i mnie dopadł transit,blokada rozruchu silnika ,urwany kabelek na czujniku ciśn ienia filtra,wykasowane błędy. adaptacje zerowe nie można zrobić ,robie autelem 808 bt, procedura nieudana,transit 2.0 z 2018 roku. czujnik temperatury za filtrem pokazuje wartość na minusie,błędów nie ma od niego.
miałem filtr wyprać i zrobić reset filtra ale postanowiłem zrobić zerową adaptacje a tu zonk. dolałem płynu adblue oklo 3 litry i zrobiłem adaptacje ilości,dalej na liczniku nie można sprawdzić ile jest. jak odkręcałem korek to syczało jakby było ciśnienie w zbiorniku,nie wiem co dalej zrobić. pomoże ktoś?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
i mnie dopadł transit,blokada rozruchu silnika ,urwany kabelek na czujniku ciśn ienia filtra,wykasowane błędy. adaptacje zerowe nie można zrobić ,robie autelem 808 bt, procedura nieudana,transit 2.0 z 2018 roku. czujnik temperatury za filtrem pokazuje wartość na minusie,błędów nie ma od niego.
miałem filtr wyprać i zrobić reset filtra ale postanowiłem zrobić zerową adaptacje a tu zonk. dolałem płynu adblue oklo 3 litry i zrobiłem adaptacje ilości,dalej na liczniku nie można sprawdzić ile jest. jak odkręcałem korek to syczało jakby było ciśnienie w zbiorniku,nie wiem co dalej zrobić. pomoże ktoś?
OFF SCR i sajonara,DPF bedzie sobie latał dalej,pisz pw

Do góry Bottom