• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Transit Connect adblue reset?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ford Transit Connect 2021r. 1,5 TDCi - auto nówka sztuka, 4000km na liczniku, po strzale w tył. Pękł zbiorniczek od Adblue i wyciekł płyn. W zakładzie blacharskim po którym dostałem auto zakleili zbiorniczek, więcej uszkodzeń nie ma, wiązka cała, sterownik adblue teoretycznie OK.
Auto przyjechało z pustym zbiornikiem, kontrolka adblue i komunikat na liczniku, że system adblue ma usterkę i auto za xxx km nie odpali.
Zalałem 10l adblue do zbiornika, sprawdziłem czy nie cieknie i co dalej? Próbuje to cholerstwo jakoś zresetować ale nigdzie nie widzę takiej opcji a próbowałem Launchem, Autelem, Forscanem i G-Scanem. Każdym testerem łączy się ze sterownikiem silnika i adblue ale w żadnym nie widzi błędów.
Poziom adblue rozpoznaje prawidłowo.
Auto chodziło na placu około pół godziny, potem pracownik zrobił rundkę około 20km ale nic się nie zmieniło.
Jak to ogarnąć?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jestem w stanie to ogarnąć po J2534? Jeżeli tak to jaki adres strony i czy Ford sprzedaje abonamenty czy można wykupić dostęp godzinowy?

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Misiek, sprawdź w parametrach czy któryś nie jest poza zakresem, np.: czujnik temperatury od adblue -45*C, autel ładnie pokazuje te poza zakresem na czerwono. Wszystkie parametry muszą być w normie. A taki błąd nie zapali checka i nie widać go.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Zrób autem około 70-80 kilometrów powinno się zresetować. Ogólnie pojeździ autem więcej niż 20 km. ;)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Temat opanowany.
Przysiadłem dzisiaj po robocie do tematu i udało się ogarnąć procedurę przy pomocy FDRS'a. Wykupiłem dostęp na 30dni ale uporałem się w dwie godziny. W razie co mam jeszcze 29 dni żeby się pobawić :)

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Super. A z ciekawości, jaka cena za te 30 dni?

Do góry Bottom