• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Transit TDCi - nierówna praca silnika + check engine

michal_205

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Cześć ;) Dzisiaj jechałem moim transitem i byłem zatankować samochód. Po odpaleniu ruszyłem w drogę i po 2 minutach zapaliła mi się kontrolka "check engine", więc stanąłem na parkingu żeby zobaczyć co się dzieje... Gdy stanąłem samochód automatycznie zgasł, odpaliłem go ale check nie znikł. Próbowałem go przegazować, ale nie chciał się wkręcić powyżej 3 tyś. obrotów. Wróciłem do domu i pomyślałem, że odepnę akumulator i tak zrobiłem. Po podłączeniu akumulatora zapaliłem silnik i znów przegazowałem w tej chwili normalnie już się wkręcał na wyższe obroty ale przy około 1,5 tyś zaczął strasznie szarpać (na biegu jałowym), więc zgasiłem go i jeszcze raz zapaliłem no i silnik nierówno zaczął pracować obroty falują raz wyżej raz niżej ... na obrotomierzu widać spadek i przyrost jest to również mocno odczuwalne. Silnik zachowuje się jakby miał zgasnąć ale w ostatnim momencie odzyskuje "siły" i działa dalej. Co to może być ?

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Usterka :joyful: , pojawił się błąd , ale jaki ? co sygnalizuje ? komputer pokaże. Może zatankowałeś jakiś szlam, ale i tak musisz ten błąd odczytać :)

michal_205

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Że błąd też wiem :p Obecnie jestem za granicą i nie mam możliwości podpięcia pod komputer :/ A co do falujących obrotów .. jaka może być przyczyna ?

michal_205

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bytom
Bez kompa cięzko będzie coś powiedzieć.Ciśnienie paliwa i padający EGR też w tych autach tak robi.Benzynki czasem nie zatankowałeś?
Nie ;)

Wczoraj zrobiłem trochę kilometrów no i kontrolka zgasła a silnik wydaje mi się jakby pracował na 3 cylindry. W chwili kiedy zdaje się jakby miał zgasnąć to nagle zaczyna pracować i wchodzi na wyższe obroty.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a moze benzyna zatankowana??? moja klientka była pewna na 100% ze tankowała on awanture na stacji zrobiła
dopiero podgląd z kamer uswiadomił jej ze była to benzyna nawyższej jakosci :D:D:D:D:D:D:D

Do góry Bottom