• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra H 1.8 2005r Check Engine

Ącki13

Nowy
Punktów
0
Witam, dostałem prezent od swojej Asterki i dostałem check engine xD. Tak na poważnie to się obsrałem... Wypedałowałem kod błędu i wyskoczył tylko ECN 030201, z tego co wyczytałem to jest wypadanie zapłonu na 2 cylindrze???? Ale do rzeczy, przytrafiło mi się to wczoraj, w pewnym momencie auto nie chciało wejść dobrze w obroty na 4 biegu i szarpało/przyduszało go, już wcześniej się pojawiały takie incydenty jak szarpanie ale tylko jak auto wchodziło w obroty na 2-3 biegu. Wymieniłem dziś cewkę i zrobiłem przejażdżkę, ogólnie auto chodzi płynnie, nic nie szarpało nawet z 1 co zawsze miałem obawy, że szarpnie bo to częste w mojej asterce. Teraz nie wiem czy ten check sam zniknie po jakimś czasie czy mam szukać gdzieś indziej objawów. Jeśli tak to gdzie? Dodam, że świece też były wymieniane tylko troche wcześniej, sprawdzane były wtryski i są czyste. Jedyny mankament jaki mnie nie pokoi to (zdjęcia poniżej), nie ukrywam, że korek od zbiorniczka chłodnicy potrafi się zassać, zauważyłem też, że korek od wlewu paliwa zaczyna słabo trzymać. Kilka razy czułem paliwo w kabinie ale dokręciłem i był spokój, teraz jak jade zatankować to korek jest tak jakby odkręcony... Nie czuć oporu przy odkręcaniu go

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    340 KB · Wyświetleń: 21
  • 2.jpg
    2.jpg
    275,3 KB · Wyświetleń: 20

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
jeżeli to co pokazałeś uważasz za korek chłodnicy i korek wlewu paliwa, a do tego jeszcze lejesz tam benzynę to... ja wymiękam

błyskać to se możesz ;) proponuję dowolny skaner z allegro i skasować błędy. do silnika wystarczy: pokaże ci kilka podstawowych parametrów, odczyta błędy silnika i je skasuje. nic więcej.

a jeżeli masz trochę więcej funduszy to kup sobie chińskiego opcoma: będziesz miał full wypas z diagnostyką swojego auta.

Ącki13

Nowy
Punktów
0
jakbyś czytał ze zrozumieniem byłbyś bystrzejszy ;) ale dzięki za dobre rady

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Pisze typ, który "pedaluje" w pierwszym poście.

Idź chłopie do mechanika a nie dupe zwracasz.

Do góry Bottom