• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

forscan czy ktoś używa ?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
mi się to przydało w starej maździe
przy przerobionym elm

eMWu

Początkujący
Punktów
3
Miasto
0x0BADDEAD
ForScan to całkiem ciekawe narzędzie, ale jak dla mnie to daje zbyt wiele możliwości jak na darmową aplikację. Na niektórych reczach niestety poległ, ale od czego jest WDS i IDS i FCOM?

Stabliność połączenia przez ELM/ELS to dramat. Ale z jakimś sensownym J2534 (np Rotunda) jest całkiem dobrze. Zdecydowanie szybsze działanie niż IDS.

Brak licencji bezterminowej to wielki minus.
Wersja na Andrida to pomyłka, nie ma zupełnie sensu, tym bardziej że jest płatna.

tzok

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bielsko-Biała
Stabilność ELMa to raczej kwestia interfejsu, nie ForScana. Ja nie doświadczyłem żadnych problemów ze stabilnością ale mam porządny interfejs zgodny z ELM327 na USB (OBDLink SX).

Licencja bezterminowa jest ale dla wybranych... większość rzeczy da się robić bez licencji, a w razie potrzeby można sobie wygenerować roczną licencję. Jest darmowa i można ją odnawiać/wygenerować nową, więc nie widzę tu specjalnego problemu.

eMWu

Początkujący
Punktów
3
Miasto
0x0BADDEAD
Mi jedynie generuje licencję na 2 lub 3 miesiące (nie wiem od czego zależy).

Chyba ogólnie ELM'ów i ELS'ów, na tym jest słabo. Mam kilka różnych i zawsze to samo.
Na rotundzie jest dobrze. Najfajniej na VCM I + karta WiFi :) tylko, że używanie hardware'u za 1000 USD raczej sie tu mija z celem.

tzok

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bielsko-Biała
ELMy z Allegro albo na dzień dobry trzeba poprawiać, albo w ogóle do niczego się nie nadają. W miarę porządne są STN1110 od Viakena (ale uwaga - we wtyku OBD2 nie ma pełnego obsadzenia pinów) albo OBDLink SX. Do obu trzeba dorobić przełącznik MS/HS CAN.

Do góry Bottom