• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[GŁOSOWANIE] Fotorelacje montażu tarcz hamulcowych [MIKODA]

Najlepsza fotorelacja to:

• NR 1: Łukasz K.

Głosów: 74 34,4%
  • NR 2: Kamil P.

Głosów: 3 1,4%
  • NR 3: Kamil S.

Głosów: 78 36,3%
  • NR 4: Sławomir M.

Głosów: 3 1,4%
  • NR 5: Justyna B.

Głosów: 57 26,5%

• Głosujących
    215
  • Ankieta zakończona .

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Jesli jest opcja to ja odpalam samochód, wrzucam 3ke, przykładam papier do piasty i jazda na wysoki połysk ;) Generalnie temat układu hamulcowego jest dość obszerny i każdy znajdzie jakieś ale.

CITO

Gaduła
Punktów
12
Janek z Czterech Pancernych wraz z Grigirim pilniczkiem szabrował panew w traktorku hi hi :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jak stara tarcza mocno się trzyma piasty, to nie jestem zwolennikiem mocnego walenia młotkiem w tarczę, ponieważ na piaście jest łożysko.
Nacinam tarczę szlifierką i wbijam przecinak. Tarcza pęka i luzuje się na piaście. Jeszcze jedna wskazówka, by przecinak dobrze wbijał się w każdą szparę i nie miał chęci wysuwania się, musi być szlifowany w poprzek, a nie wzdłuż.
Pozdrawiam.

Załączniki

• TC.JPG
    TC.JPG
    51,4 KB · Wyświetleń: 46
Ostatnia edycja:

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
Ja także nie używam młotka do demontażu tarcz , bo można uszkodzić łożysko . Tarcze składam na sucho i dokonuje pomiaru bicia bocznego. Bicie boczne piasty nie powinno przekraczać 0,02mm , a bicie tarczy niepowinno przekraczać 0,06mm , bo z praktyki wiem ,że powyżej tych tolerancji zaczyna sie bicie podczas hamowania

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja ostatnio daję wazeline na gumki prowadnic w środku a tam gdzie klocki chodza nic nie smaruje i wszycho chodzi :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
P

PogotowieSamochodoweUK

Panowie o jakim uszkodzeniu lozyska mowicie? Przeciez po dziorach walimy z takimi silami ze walniecie mlotkiem to nawet odczowalne nie jest dla lozyska. Zastanowcie sie..... Uderzenie mlotka max 20kg sily. Uderzenie ciezaru auta w dziore podnosi mase tlukaca w lozysko z okolo 2 ton do pewnie 50 ton lub wiecej.

5194marek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Scunthorpe / UK
Witam. kilka uderzen mlotkiem a czemu nie przez ostatnie kilka lat nie zdazylo mi sie stuknac wiecej niz 2 razy . A piasta tarcza tylko wyczyscic i na sucho. A co do pomiaru bicia 98% -99% warsztatow i aso nie stosuje.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
bo nikt nie ma czasu na takie rzeczy tym bardziej że klient najlepiej by chciał żeby to zrobić za 20zł i to od ręki najlepiej ... dyskusja bez sensu. jak coś się dzieje to wtedy można mierzyć. jak wszystko w porządku to nie widzę potrzeby. chyba że ktoś chce się zaspokoić to niech sobie kupi miernik i patrzy

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
dokładnie . pomiaru dokonuje jak cos sie dzieje nieprawidłowego a jak to tylko wymiana zurzytych elementów to nikt sobie glowy nie zawraca. Klient chce już a za dodatkowe czynnosci nie płaci tylko marudzi że sie wszystko dłuży.....jak bys nie chciał dobrze zrobic to i tak jest zle :p

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Widać 3 faworytów którzy mają zbliżoną liczbę głosów i specjalnie dla nich czas głosowanie został wydłużony do 23 czerwca :)

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
również oddałem głos i co do tych hamulcy jak któryś z kolegów pisał wczesniej kazdy ma swoja metode demontazu/montazu tarcz/klocków każda metoda którą wymieniali jest dobra i napewno nic sie nie stało z hamulcami wiec po co drazyc temat? :)

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Będzie jeszcze kiedyś taka akcja, ale np. z kosmetykami samochodowymi albo jakimiś szpachlami do delikatnych napraw?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Głosowanie zakończone, poniżej przedsawiam listę użytkowników, którzy zostali wylosowani spośród głosujących i zdobyli gadżety od firmy Mikoda:
@norek111
@Auto-Port
@Mega_mix

Użytkownici Ci proszenie są o wysłanie mi poprzez Prywatną Wiadomość adresu do doręczenia nagród.

Do góry Bottom