• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Głośna praca silnika 1.6hdi

kaczy17135

Początkujący
Punktów
0
Jemu akurat wierzę bo znam gościa trochę czasu.Na tym zdjęciu co wstawiłem widać jest korekty wtrysku i te kąty o których mówię. Silnik jest czysty i suchy.
PS. Dzięki wszystkim za pomoc w temacie.Jestem pod wrażeniem jak to forum działa. Walka trwa nadal ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A już wiem ty masz tam wtryski CR i te nie leją jako takie a korekty jak na CR masz za duże . Nie ma tam do wpisania kodów wtrysków ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Kolega odkupił c5 od rodziny z salonu 1 właściciel. Na liczniku 180 tys a w dzienniku usterki przy 230 tys.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a wykluczyłeś podmianę wtrysków miejscami?
wiem że kodowałeś, ale czy dobrze do cylków przypisałeś? 1:1 , 2:2 itd?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
A już wiem ty masz tam wtryski CR i te nie leją jako takie a korekty jak na CR masz za duże . Nie ma tam do wpisania kodów wtrysków ?
Marek obudź się HDI jaki mieć układ jak nie CR,ludzie piszecie aby pisać.Korekty na jałowym biegu są ok .Czy przy zwiększaniu obrotów korekty dążą do "0"?

Zrobiłem zdjęcie tego co komp pokazał na temat korekt ale nie potrafię tu tego wrzucić.Jak tamci robili rozrząd to wtryski też wyjmowali bo wymieniali podkładki miedziane i uszczelniacze. Wtryski były źle zakodowane więc to poprawiłem ale zmiany żadnej.
jak liczyłeś cylindry od rozrządu 1 w tym modelu 1 od skrzyni,kody IMA dobrze odczytane?

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tyle ze Francuzi liczą 1 cylinder od skrzyni a nie od przodu silnika , jeżeli inaczej zakodował to może być to .

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja bym rwał wtryski i na stół. Jak znajdę chwilę to wrzucę fotkę tłoka od 1,6HDI . Uszkodzony przez podlewający wtrysk.

kaczy17135

Początkujący
Punktów
0
Cylindry liczyłem od skrzyni biegów. Pierwszy był zamieniony kodem z czwartym.Z korektami podczas przyspieszania to zaraz założę koło i sprawdzę. Wiem napewno że podczas hamowania silnikiem korekty nieszły do 0 tylko skakały te wartości, natomiast w tym zdrowym egzemplarzu zjeżdżały do 0. W zdrowym egzemplarzu wtryski miały 8 znakowy kod IMA a w tym mają 9 znaków.

kaczy17135

Początkujący
Punktów
0
Przy dodawaniu gazu korekty stopniowo kierują się w stronę 0. Jaki wpływ na prace silnika może mieć uszkodzenie koła na wale z którego czyta czujnik.Czytałem kiedyś że dużym polem magnetycznym można je uszkodzić. Dąże do tego że może przy wymianie rozrządu ktoś coś tam działał magnesem bo mu np. śróbka wpadła. Jak sprawdzić to koło?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wymień koło chyba cena nie powala ? A jakieś krótkie te kody

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Kody to są coś warte jak się montuje nowy wtrysk albo się odbierze po regeneracji z nowo nadanymi. W starym wyklepanym wtrysku są już nieaktualne raczej. Sterownik i tak już dawno korekty wprowadził. Po montażu używki chwilę pocyka na wolnych i się dopasuje. Problem jest jak się w sterowniku kody wysypią.

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
wez nie kombinuj wywal wtryski i podstaw od tego kolegi u którego podglądałeś kąt pilota jeżeli nie wierzysz. Na eps i tak pilota nie zbadają za mała dawka. celowe działanie boscha.

kaczy17135

Początkujący
Punktów
0
Dziś już podmieniłem wtryski od tego ziomka ale okazało się że ten sterownik nie obsługuje IMA 8 znakowego tylko wchodzą kody 9 znakowe. Sprawdzałem też koło generatora impulsów na wale korbowym i jest ono sprawne. Jest ono magnetycznym pierścieniem tak jak pierścień w łożysku z ABS. Został już chyba tylko ten sterownik silnika.

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
coś przeoczyłeś, może warto zajrzeć na wałki w jakim są stanie. Miałem taki objaw kiedyś w fordzie 1,6 na cr gdy pompa wysokiego ciśnienia była zle ustawiona. Tylko do tego dochodziło koszmarnie złe odpalanie na zimnym i na ciepłym

Do góry Bottom