• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Głuche stukanie w przednim zawieszeniu

bush

Początkujący
Punktów
0
dzięki za zainteresowanie ale mam wrażenie,że nie czytacie dokładnie... więc wyliczę co wymieniłem: amortyzatory(lewy nawet 2 razy bo było podejrzenie,że ma wadę fabryczną), łożyska amortyzatorów, które są razem z odbojami, poduszki amortyzatora, łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora, drążki kierownicze, końcówki drążków kierowniczych, sworzeń wahacza (od strony kierowcy).i stukanie nie ustąpiło.. owszem stukanie można porównać do uszkodzonych gum stabilizatora.. dzięki raz jeszcze ale wolałbym aby wypowiadali się ludzie którzy mieli coś takiego i udało im się usunąć usterkę.. pozdrawiam

bush

Początkujący
Punktów
0
nie, mechanik mi wymieniał - przy mnie..

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Czyli raczej sruby sa dokrecone. Do sprawdzenia gumy na stabilizatorze, jak nie ma luzu to bym zajrzal jeszcze raz do amorkow. Zdjac podpore i zobaczyc co sie dzieje.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
raz miałem taki dzez że sprężyna pękła niecały zwój na dole i stukała

bush

Początkujący
Punktów
0
gumy stabilizatora sztywne, podpora amortyzatora - czyli górne mocowanie (odbój z łożyskiem i poduszka) wymienione tam też wszystko ok. tydzień temu wykręcałem lewy amortyzator żeby się temu przyjrzeć i nic nie znalazłem.. a na sprężynę (na jej dolny zwój) naciągnąłem nawet kawałek węża ogrodowego żeby nie stykała się bezpośrednio z kielichem amortyzatora..

bush

Początkujący
Punktów
0
sprawdzę lecz szarpiąc silnikiem i ruszając na zaciągniętym ręcznym żadnych stuków też nie słychać.. ale sprawdzę dla pewności.. napiszę po zabiegu

bush

Początkujący
Punktów
0
u niego byłem już kilka razy i on powiedział,że nie ma pojęcia co może być, a oprócz niego u 3 innych.. sprawdziłem - poduszki po dokręcane.. co zauważyłem: przy jeździe po kocich łbach nie puka, na dużych ale łagodnych dołach też nie, jedynie na raptownych uskokach tylko ostre uskoki tak jak krawężniki, progi, albo taka specyficzna tarka, która tworzy się na drogach żwirowych..

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Podpory jakies firmy? Mialem taki przypadek w golfie, byly nowe a stukaly.

bush

Początkujący
Punktów
0
febi bilstein poduszki i odboje z łożyskami, oprócz tego gumy stabilizatora też tej firmy, łączniki trw, amortyzatory kyb, drązki kierownicze lemforder, końcówki drążka trw, sworzeń wachacza trw.. objawy jakby gumy stabilizatora ale wymienione jednak zastanawiam się bo drążek stabilizatora ma 20mm, a gumy dostępne mają 18 mm i takie są założone.. ale ostatnio trafiłem na stronę firmy, która sprzedaje gumy stabilizatora poliuretanowe (to już nie gumy;) ) i we wszystkich rozmiarach - gość powiedział,że skoro drążek 20mm to i gumy 20mm ale w necie zdania podzielone na temat rozmiarów. hmm.

aannddrrzzeejj

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
a ja tak przypadkiem zapodam może nie trafnie ale może luz w maglownicy chociaż to dość głuche pukanie no i daje się wyczuć luzy w czasie jazdy.

wojtas_60

Uczestnik
Punktów
10
Witam!
Sory ,że uporałem się z usterką ,a nie napisałem co było powodem.
Wszystkie bąlączki i stuki załatwiła wymiana gum na kolumnie amortyzatorów.
Także podejrzewam,że u ciebie może być to samo
pozdrawiam

Do góry Bottom