• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

gaśnie czasami przy hamowaniu

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Auto Peugeot 307, silnik benzynowy 1.4 8v
Zaczęło się 2 dni temu. Auto czasami przy dojeżdzaniu do świateł gaśnie. Nie ma znaczenia czy silnik nagrzany czy zimny, bo zarówno na jednym jak i drugim podobny problem.
Jednak problem występuje okresowo, tzn. raz jest tak, zę nic się nie dzieje, innym razem zaczyna gasnąć, a po jakimś czasie znowu nie ma problemu.
Nie wyświetla żadnego komunikatu - aczkolwiek pod kompa nie podłączałem.

Mam podejrzenie odnośnie jakiegoś lewego powietrza - podpowiecie jak mogę sprawdzić szczelność w układzie dolotowym? :)
Przy tym silniku jest tylko jedna odma i jest drożna

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Miałem takiego co gasł przy skrecaniu w lewo , wiazka . Jesli ma LPG to moze byc regulacja

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
nie, brak LPG i nigdy nei posiadał
Najgorsze, ze to usterka, która się pokazuje bez reguły, raz auto zimne, raz rozgrzane, na dworze sytuacja taka sama - tak myślę właśnie o jakimś lewym powietrzu, ale niedawno (z pół roku temu) robiłem UPG i dawałem nowe uszczelki kolektora dolotowego, uszczelkę przy przepustnicy, krokowy również nowy (zresztą obroty stabilne, nie drgają)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jakby tylko dalo się przewidzieć momenty wystąpienia usterki... :D

maroslaw

Bywalec
Punktów
2
przewody dochodzące do czujnika wału, a być może sam czujnik , jak zgaśnie odpala od razu czy musisz chwilę odczekać

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
gaśnie w momencie kiedy masz wciśnięty hamulec czy w ogólnie kiedy dasz mu luz,przwód kolektor-servo sprawny?

emil2296

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Miałem taki przypadek tylko w astrze f. Objawy identyczne. Tylko że jeszcze w astrze nie działał prędkościomierz. A powodem był czujnik prędkości który w moim przypadku jest przykręcany do skrzyni. Spróbuj podmienić. Groszowe sprawy a może akurat problem zniknie.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Wymieniałem kostkę przy czujniku położenia wału, ale połączenia dobrze zrobione, nie stykają się :)
O czujniku położenia wału też trochę myślałem... może przy nim pogrzebię.
Jak zgaśnie to od razu odpala bez problemu

Gaśnie generalnie po zrzuceniu z biegu na luz, chyba raczej zawsze przy wciśniętym hamulcu

Sonda lambda - spalanie nie wzrosło, niedawno byłem podpinany do komputera i żadnych nieprawidłowości nie pokazywało

Prędkościomierz działa bez problemu, za to obrotomierz pokazuje ok 1000 obrotów za mało - konsultowałem to i jesst to dość typowe w tych autach, trzeba wymienic zegary niestety

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Przepustnica była niedawno czyszczona i ustawiana komputerowo.

Chyba znalazłem podejrzanego - odpowietrzenie poomiędzy kapą zaworową i dolotem (za przepustnicą).
Kieys się ułlamał przewód i nałożyłem na połączenie przewód paliwowy. Podejrzewam, że tam mogło się dostawać lewe powietrze. Przy grzebaniu przewód ułamał mi się w drugim miejscu, więc zastąpiłem do teraz w całości przewodem paliwowym (przezroczystym), ale po krótkiej jeźdize próbnej węży się zapada.. No więc w jego środek wcisnąłem ten sztywny :D
Końcówki nałożyłem na złączki i zacisnąłem trytkami.
Zobaczę jak bedzie sie sprawować. Myślę jeszcze nad zastąpieniem tego przewodu grubszym przewodem paliwowym, bo dostać nową odmę za rozsądne pieniądze to raczej niemożliwe ;)

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
Lewe powietrze można znaleźć psikając plakiem koło kolektora i rur ssących :p zacznie silnik szczergotać :p

Cygnus

Początkujący
Punktów
1
przepustnica czysta?
Też na początku to obstawiałem. Ale jak czysta to nie ma się do czego przyczepić. Tym bardziej, że jeśli kanał obejściowy byłby zasyfiony, to problem nie występowałby okresowo.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
wszystkie przewody odpowietrzające sprawdzałem i były bez problemu drożne. Jakieś drobinki oleju się znalazły, ale na prawdę śladowe ilości - właśnie w tej części, która się ułamała :)

Zrobiłem patent na przewód paliwowy przezroczysty, ale coś dziwnie teraz schodzi z obrotów... więc chyba jednak połączenie nie jest w 100% szczelne :(
Mam jeszce opcję zainstalowania grubszego przewodu paliwowego, który ma ścianki ok. 2mm - wtedy każdy zacisk jaki bym dał powinien uszczelnić połączenia

Do góry Bottom