dmarcol93
Początkujący
- Punktów
- 0
Proponuje instalację gazową STAG'a. Miałem już takich instalacji kilkanaście i świetnie się spisują. Stereotypy LPG są zazwyczaj kreowane przez osoby, które zazdroszczą, nie mają pojęcia o tej technologii lub partaczą robotę a potem narzekają. Dobrze założona i skompletowana instalacja gazowa, jak i dobrze serwisowana, będzie długo się spisywała i dawała wysokie oszczędności. Przelicz sobie ile robisz km rocznie, z zapasem. Dobra instalacja to 2300-2500 zł.
Instalacja musi być także dobrze ustawiona pod względem czasów wtrysku itp. Każdy dobry "gazownik", który dobrze robi robotę ustawia LPG podczas próby drogowej. Do tego częste serwisy filtra (który kosztuje 5 zł) dają długi okres eksploatacji i spokojną głowę.
To czy samochód straci moc to ciężko oszacować. Zeleży to od zużycia silnika w tej chwili. Niedawno robiłem pomiary na hamowni i ciężko stwierdzić utratę mocy.
Jedne samochody miały utratę 2-5 % mocy, jedne bez zmiany a inne miały większą moc na LPG.
Myślę, że w twoim przypadku nie będziesz czuć różnicy.
Instalacja musi być także dobrze ustawiona pod względem czasów wtrysku itp. Każdy dobry "gazownik", który dobrze robi robotę ustawia LPG podczas próby drogowej. Do tego częste serwisy filtra (który kosztuje 5 zł) dają długi okres eksploatacji i spokojną głowę.
To czy samochód straci moc to ciężko oszacować. Zeleży to od zużycia silnika w tej chwili. Niedawno robiłem pomiary na hamowni i ciężko stwierdzić utratę mocy.
Jedne samochody miały utratę 2-5 % mocy, jedne bez zmiany a inne miały większą moc na LPG.
Myślę, że w twoim przypadku nie będziesz czuć różnicy.