• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

gaz lpg

dmarcol93

Początkujący
Punktów
0
Proponuje instalację gazową STAG'a. Miałem już takich instalacji kilkanaście i świetnie się spisują. Stereotypy LPG są zazwyczaj kreowane przez osoby, które zazdroszczą, nie mają pojęcia o tej technologii lub partaczą robotę a potem narzekają. Dobrze założona i skompletowana instalacja gazowa, jak i dobrze serwisowana, będzie długo się spisywała i dawała wysokie oszczędności. Przelicz sobie ile robisz km rocznie, z zapasem. Dobra instalacja to 2300-2500 zł.
Instalacja musi być także dobrze ustawiona pod względem czasów wtrysku itp. Każdy dobry "gazownik", który dobrze robi robotę ustawia LPG podczas próby drogowej. Do tego częste serwisy filtra (który kosztuje 5 zł) dają długi okres eksploatacji i spokojną głowę.
To czy samochód straci moc to ciężko oszacować. Zeleży to od zużycia silnika w tej chwili. Niedawno robiłem pomiary na hamowni i ciężko stwierdzić utratę mocy.
Jedne samochody miały utratę 2-5 % mocy, jedne bez zmiany a inne miały większą moc na LPG.
Myślę, że w twoim przypadku nie będziesz czuć różnicy.

jakub322

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Rybnik
Fakt, wiele zależy od tego kto i jak montuje, wiadomo że "po taniości" lepiej nie szukać bo potem będzie trzeba z tym i tak jechać do fachowca, więc koszt podwójny, ja na optimę nie narzekam, fakt że gt to nie corsa ale też utraty mocy jakoś nie zauważyłem

jakub322

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Rybnik
jakoś nie widzę siebie z przyczepą w corsie ani w gt a jak zamarzy mi się handlować ziemniakami i kapustą to chyba lepiej kupić dostawczaka niż montować hak i przyczepę do takich aut :)

jakub322

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Rybnik
oj tam! mówimy o normalnym użytkowaniu a nie jakiś wyczynach hardkorowych :D

jakub322

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Rybnik
Ok, ale jak masz zamiar ciągnąć takie przyczepy to nie kupujesz sobie corsy przecież :D

izako

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Nie wiem jak jest z corsą ale w gts tego spadku mocy podczas jazdy na lpg nie czujesz zupełnie, brat takim pomyka na lpg i wbija w fotel jak depnie

Wrocki81

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Ja z kolei słyszałem, że gazowanie Opla w automacie (szczególnie Corsy) to jednak wanna z kolumnadą. Przesadzona potrzeba oszczędności, względem jakości auta, które i tak zaraz "rudy" zeżre, a z gazem nawet szybciej.

Do góry Bottom