• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi vs opel - dylemat i przemyślenia

zarzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
www.cykmyk.pl
Help!!!

Cześć. Zaczne od początku. Mam budżet 14 tyś.
Upatrzyłaem sobie dwie marki ale kilka modeli.
Audi a4
Opel Corsa C
Opel Astra

Mam do wyboru dwa audi. Jedno znam od pczątku.
A4 kombi 1999r. 1.8 turbo i bardzo fajne wyposażenie.

kolejne audi też A4 kombi ale 1.6 + gaz i praktycznie o połowe gorsze wyposażenie.

Teraz ople:
Astra to kombi lub Hatchback silnik dowolny ale obowiazkowo gaz (tu pytanie jaki będzie najsympatyczniejszy)

Oraz Corsa C
1,2 z gazem twinport 5 drzwi. 2005r a pierwsza rej 2006.

wiem, że opla tanio wyremontuje w porównaniu do audi. cześci nie są drogie miałem dwa ople calibre i corse b i nie powiem czasami coś sie "popsuło' ale naprawa była tania i szybka no i samemu wszystko (prawie)
Audi tylko tyle słyszałem, że na pewno jest droższe ale mniej lub żadziej sie psuje. Ile w tym prawdy nie wiem czytam fora audi i jednak cos sie psuje ale długo długo niby nic.

Opel wiem, że straci szybko na wartości i za 3 do 5 lat ale oscyluje około 4 lat jeździć zależy czym audi tak około 4 lata a oplem jak by był około 2003-5 roku to około 6 lat. tyle, że kupie corse za 12 tyś tak jak i audi i audi po 4 latach sprzedam powiedzmy za 8tyś a opla za 4-5 tys

Audi 1,8T 12,500zł
Audi 1,6+gaz 13,000zł
Cosra C +gaz 12,000zł
Astra II + gaz miedzy 8 a 12tyś zależy od roku i wyp. oraz stanu.

Może mi ktoś troche sprostować wszystko czy lepiej iść w marke oraz wyp. bezpieczeństwo i to, że auto zadziej sie psuje ale jest droższe i mniej strace czy lepiej w rocznik wyposażenia są różne audi ma o wiele lepsze wykonanie jak i standard w srodku inny klimat jest poprostu ładniejsze i przyjemniejsze niż prosta corsa ktora jest jak dla mnie zimna i lekko plastikowa w srodku tyle ze ekonomiczna astra troche mniej ekonomiczna i niewiele ladniejszy środek ale juz bardziej ciepły. Audi nie powiem 12l spali benzyny gaz bym dokładał bo mam akurat od znajomego z takiego samego silnika gazu spali tez wiecej ale komfort i bezp. wieksze.

Troche sie rozpisałem ale licze na szczere opinie posiadaczy audi oplów jak i mechaników moze swoim okiem cos doradza z doświadczenia co sie dzieje z poszczególnym autem.
Jak cos to można pisać na zarzew@o2.pl lub gg: 6465386 lub najszybciej tutaj. Autko chce kupic pod koniec marca początek kwietnia. Autko bardziej bazpieczne zeby spokojnie mogla jeździć dziewczyna i zebym sie nie bał ze cos się stanie.

Nie chciał bym wypowiedzi zwolennikow audi lub opla a strasznych przeciwnikow przeciwnej marki bo nie o to mi chodzi.

Pozdrawiam Mariusz Z.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam. Mam teraz Audi a4 1.6 94 r. i jestem zadwolony ze wszystkiego poza silnikiem pomijając to że ma zepsuty sterownik i przez to pali 10l/km, nie ma dynamiki a po włączeniu klimy można całkowicie zapomniec o wyprzedzaniu. Z reszty jestem zadowolony, do tej pory robiłem tylko materiały eksploatacyjne, no i 2 wahacze: górny (57 zł) i dolny (170 zł ale nie trzeba wymieniac całego wahacza tylko można wymienic samą gumę która kosztuje 100 zl bardzo dobrej jakości) jak będę miał naprawiony sterownik (kolega Darek 40 się tego podjął za free) to pewnie będzie lepiej bo nie bedzie chodził w trybie awaryjnym. Ogólnie ocena 4+
Kiedyś miałem Opla Vectrę B 1.6 16v i w sumie to auto było używane przeze mnie na warsztacie; woziłem nawet silniki i skrzynie biegów w bagażniku i jedyne co mi sie zużyło w zawieszeniu to wszystkie amory, wymieniłem też pare razy cewkę zapłonową i raz chłodnicę, kupiłem go z przegrzanym silnikiem wymienilem uszczelkę pod głowicą, po tym zaczął brac sporo oleju, ale tak na plus powiem że dynamika auta po prostu świetna, na autostradzie pojechałem z 5 pasażerami 200 km/h, a oszczędnie na trasie palił 5,5 l benzyny, korozji zero. W tym samochodzie trudno wymienia się tuleje tylnych wahaczy oraz sprzęgło, wymagany jest demontaż trawersy przy tym, no i wysprzęglik jest w jednym urządzeniu z łożyskiem oporowym i sporo kosztuje. Jesli chodzi o inne silniki to słyszałem że pompy oleju w 1.8 i 2.0 benzyna są awaryjne, a w 2.0 d często siadają pompy wtryskowe. Stylistyka i wyposażenie oraz jakość materiałów gorsza od audi i dlatego ocena 3+.
Teraz jesli chodzi o silnik audi 1.8 t to słyszalem że mają po 5 zaworów na cylinder i przy jeździe na gazie się wypalają gniazda bo zawory są małe. Jesli chodzi o pozostałe ople to sie nie wypowiadam bo nie miałem ale ogolnie klienci - użytkownicy astry i corsy nigdy nie narzekali.
Jesli chodzi o mnie to RAZ AUDI ZAWSZE AUDI. Tylko pamiętaj że trzeba kupić dobry zadbany i dobrze wyposażony egzemplarz kosztem rocznika bo nawet starsze audice są eleganckie i ergonomiczne. Pozdrawiam

zarzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
www.cykmyk.pl
corsa

Typ:HatchbackWersja:CRok produkcji:2005Przebieg w km:150 000 kmSkrzynia biegów:manualnaMoc:80 KM (59 kW)Pojemność skokowa:1200 cm³Rodzaj paliwa:benzyna+LPGKolor:żółty-metallicLiczba drzwi:4/5Kraj pochodzenia:polskaKraj aktualnej rejestracji:polska
poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, immobiliser, instalacja gazowa, welurowa tapicerka, ESP, światła przeciwmgłowe
generalnie prosta strasznie jedna poducha zero elektryki prawie. poprostu auto tyle ze mlode nie zardzewiałe nie bite ale szybko taniejace i tanie w eksploatacji mały komfort jazdy.

Audi znajomego nad ktorym sie zastanawiam wszystko mi pasi poza brakiem gazu i sporym zapewne spalaniem wersja kombinowana boo i po lifcie i przed ale u kogo nie bylem z tym autem to mowi ze wszystko gra poza rozrzadem trzeba wymienic ma zrobione na nim 50tys ksiazka serwisowa skonczyla sie pol roku temu.
- ABS
- EPC
- klimatronic
- 4 * poduszka powietrzna
- elektryczne szyby
- elektryczne lusterka
- alufelgi
- Xenony
- zeastaw car audio ( 6 głośników, subwoofer, radio DVD firmy JVC model - EXAD KW-AVX706)
- podgrzewanie przedniej szyby
- halogeny przeciwmgielne
- kubełkowe fotele
- kierownica skórzana
- centralny zamek
- relingi dachowe
- nowy akumulator - 2 lata gwarancji

ABS, hak, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, alufelgi, centralny zamek, autoalarm, poduszka powietrzna, wspomaganie kierownicy, immobiliser, instalacja gazowa, komputer, welurowa tapicerka, tempomat, światła przeciwmgłowe, przyciemniane szyby

• WSPOMAGANIE KIEROWNICY
  • ELEKTRYCZNE LUSTERKA
  • IMMOBILAZER
  • LAKIER METALIC
  • klimatyzacja
  • ABS
  • CENTRALNY ZAMEK
  • AIRBAG *4/2
  • WSZYSTKIE SZYBY Elektryczne szyby
  • DODATKOWE ŚWIATŁO STOPU
  • ESP

• wsumie takie opcje mam oczywiście astry mogą byc inne bo astr nie ukrywam, że jest więcej takich jakie mnie interesuje niż audi czy cors :)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jeśli już to Audi A4 ale z silnikiem 1.9 tdi 110 KM. Oszczędny motorek zrekompensuje ci wydatki na części;)

zarzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
www.cykmyk.pl
no wlasnie jesli chodzi o diesla to nie dokonca jestem przekonany nigdy nie miałem diesla i szczerze to mimo ze budowa silnika benzynowego podobna to jakos nie lubie grzebac w dieslu. Tam dla mnie wszystko nowe jest. co prawda nie bede robil tras i nie wiem czy diesel sie wtedy oplaca jakrocznie robie okolo 5-6 tys bo nie mam gdzie jeździć tzn nie mam za co moze tak. Na studiach jak nie bylo pracy to auto potrafilo stac caly miesiac potem jeździłem po 2-3km tygodniowo jak miałem kase a teraz chodze z zamiarem znalezienia pracy i raczej auto bede chciał uzywać czesto, tyle, że na ktorkie odcinki zeby pojechac z domu do rodzicow swoich czy dziewczyny lub na wakacje gdzies dalej niz 100km poza Łódź. Koleżanka ma własnie to audi ale ona robie po 5 tyś miesięcznie jak nie lepiej. Jest architektem i tak to mowi ze idealnie autko na trasy. Ale kiedys miała przygode z pompowtryskiem? jakos tak, 700zł za nowy i wymiana.

Opla mi szkoda kupowac bo wiem ze sprzedajac go za 4 lata wezme tylko polowe z tego co dalem. audi jakies 3/4 odbiore i mnie dokladam by znowu kupic cos podobnego tzn mlodszego itp.

Może mi ktos powiedziec bo chodzac po forach audi znalazlem tematy ze 1.6 lubi przeciekac. chodzi mi oczywiscie o silnik jest jakis sposob by zerknac pod ta plastikowa pokryew czy cos tam nie cieknie? lub jak sprawdzic inaczej czy cieknie jak nie widac bo jest pokrywa...

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
No ja akurat nie spotkałem się żeby te silniki ciekły. Jedno takie autko serwisuje a rok temu wstawiłem sekwencję staga 4. Wrażenia są takie jakby był stworzony do zasilania lpg. Po roku wymieniłem filtry zrobiłem kalibrację i jazda. Pali około 8 l a właściciel jest bardzo zadowolony. Jeśli nawet pojawi się wyciek to tylko spod pokrywy zaworów a co do corsy, o której wcześniej pisałeś to faktycznie ma środek przytulny jak wnętrze Toy toya;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jesli jeździs tak krótkie odcinki to nawet nie przełączysz na gaz bo silnika nie dogrzejesz (znajomy ma sekwencje w oplu i przełącza mu na gaz w połowie trasy), mi silnik 1.6 w audi nie cieknie przy 320 000 km i nie bierze oleju wcale

zarzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
www.cykmyk.pl
krotkie to moze nie az tak ale dystans okolo 11-12 w jedna i spowrotem co dziennie by byl bo praca inna. okolo 20 km dziennie w 2 ratach takie minimum. plus wiadomo zakupy, "wakacje" itp. to 1.6 jak zdjalem pokrywe to cieknie i to nawet tak sporawo jak komis mowi ze silnik byl myty zaraz jak je kupili i troche u nich pochodzil tzn zrobili nim jak mi powiedzial okolo 500km i widac kropelki praktycznie na kazdej uszczelce w kilku miejscach. i chcial mi zejsc z ceny o 1200zł sam juz nie wiem. czy brac i w krotkim czasie remont czy zdrowe 1.8 lub wogole w opla i starcic wiecej ale wyjdzie mnie taniej. narazie wiecej opini za audi mam i ku temu sie sklaniam.

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
Co do Corsy Ufff ciężki pojazd zwłaszcza układ kierowniczy a w zasadzie to wspomaganie.
Audi 1.8T fajny silnik ale podcisnienie daje w tyłek i cewki, a spalanie bez szału na spokojnie na trasie do 6.2 Pb zszedłem trasa Kraków Łódź al epod warunkiem że wszystko jest oki...
Audi 1.6 troche mało zwierzątek pod maską może go to przymulać ale nie koniecznie...

zarzyk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
www.cykmyk.pl
Wiesz na mocy mi nie zależy. Nie jestem fanem szybkiej jazdy wcześniej miałem calibra 2.0 16V 150 kucy po modach zszedłem do 7.9 do setki a po mieście 50 nie przekraczałem. dla tego taka rozbieznosc corsa 1.0 lub 1.2 a nagle 1.8turbo gdzie roznica 100 koni i 10 sekund na przyspieszaniu. Chce duze auto ale tez i ekonomiczne jak i tanie jesli chodzi o tankowanie benzynki czy gazu oraz czesci lub ma sie nie psuc. Wiem nie pogodzi sie tego wszystkiego to nie jest auto z salonu :) corsa chyba odpada bo male auto zostaje astra kombi i audi. astra wiem e jak kupie to stanieje szybko audi wolniej. jak narazie Wszystko przemawia za mna zeby kupic audi tylko bardziej 1.8 bez gazu i gaz dolozyc nowy 2.400zł wsumie mysle ze za 2tys tez znajde ale moze jakis uzywany znajde za 1tys. bo po ogledzinach tej 1.6 z gazem okazuje sie ze cieknie troche a cena taka sama jak za 1.8 zdrowe.

Do góry Bottom