• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 1,8T bujanie silnika, trzęsie

JanyPijany

Uczestnik
Punktów
0
Witam,
czy ktoś jest wstanie mi pomóc, bo ręcę opadają, mam silnik 1,8 turbo i od pewnego czasu rzuca nim tak z lekka.
W tej chwili wymieniłem całą odmę, oprócz separatora, wężę, zaworek jednokierunkowy itd, wymieniłem świece na polecane NGK, zrobiłem test szczelności kompresorem na stacji, przy podaniu 1 bara, nic nie słychać.
A silnik chodzi jak chodzi

Efekt zbliżony jak tutaj:

Napisze od razu że w aucie nie ma LPG, a pracuje podobnie.

Na Fb ktoś poleca wymianę zaworka na filtrze węglowym, co ciekawe efekt bujania silnika nasila się gdy za oknem wzrośnie temperatura, a po odpięciu przepływomierza auto to jest muł totalny ale za to uspokaja się silnik, a jak podepnę zgaśnie - odpalam znowu i znowu buja nim.

Co ciekawe wariuje mi korek oleju a ponoć nie powinien przy sprawnej odmie czy to prawda? no ale wymieniłem wszystko, oprócz tego separatora który wchodzi w rurę TIP-a.
W komputerze oczywiście błędów zero.

Już mnie nerwy biorą i chyba wolałbym 2,0 TFSI, bo 1,8T może i trwalszy ale non-stop coś sie dzieje, te węże chyba z tektury są.
Nic nie wiadomo czeski film, komputer milczy, a silnikiem rzuca, chore to jest.

JanyPijany

Uczestnik
Punktów
0
Ok czyli teraz zaczyna się licytacja na słówka jak w 5 klasie.

Mam pytanie czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? czy będziemy 10 stronę zapełniać jakimiś wypocinami?
Jak nie to dziękuje, będę szukał pomocy gdzieś indziej.

I faktycznie nie wiem co robie, bo ja mechanikiem nie jestem, natomiast Wasi koledzy po fachu widzieli silnik na żywo, ale nie potrafili naprawić czy to źle że sam próbuje ogarnąć?
Czy mam tak to auto zostawić żeby potem połowa nafaszerowana stereotypami twierdziła że VAG to trupy i silniki zarżnięte?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
stary -parametry a nie błedy !!! ja nie musze sie licytować bo wiem co jest !
to Tobie powinno zależeć na zrobieniu auta nie mi ! a na tacy nie dostaniesz
odpowiedzi bo nie! wiec spokojnie przeanalizuj wszystko pomyśl poczytaj jeszcze raz co napisałeś tu i .....
powoli dojdziesz -nie zapomnij o pomiarach parametrów rzeczywistych ...
wracając do drugiej czesci twojej wypowiedzi ,zmien mechanika ! skoro on nie wie co wiec niie ma co płacić ..

JanyPijany

Uczestnik
Punktów
0
stary -parametry a nie błedy !!! ja nie musze sie licytować bo wiem co jest !
to Tobie powinno zależeć na zrobieniu auta nie mi ! a na tacy nie dostaniesz
odpowiedzi bo nie! wiec spokojnie przeanalizuj wszystko pomyśl poczytaj jeszcze raz co napisałeś tu i .....
powoli dojdziesz -nie zapomnij o pomiarach parametrów rzeczywistych ...
wracając do drugiej czesci twojej wypowiedzi ,zmien mechanika ! skoro on nie wie co wiec niie ma co płacić ..
No ja niestety nie znam się na parametrach, zrobiłem logi dynamiczne i są ok, jedynie teraz mogę zrobić statyczne, nawet tutaj wstawić albo określić wartości np dla lambdy, duty cycle itd

Dlatego łatwiej było mi popatrzeć co w silniku może nie domagać, posprawdzać to czy tamto, bo parametry ok ale trzeba je znać a poza tym ten silnik ma wąską sondę i nawet nie ma map sensora, z tego co wiem wywalisz kata nawet błędu nie pokaże, bardzo ubogi w jakiekolwiek parametry.

Z dynamicznych wynika że przepływy max oscylują wokół 125 g/s czyli seria 150 koni, N75 ok, turbo powinno wstawać dobrze, zapłon ok, paliwo też
No tylko problem taki że jak się jeździ jest wszystko ok, jak są wolne obroty to go coś męczy.

JanyPijany

Uczestnik
Punktów
0
Ale to nie to że nie chce, logi to robiłem wg przepisu jak na placek, wstawiłem na grupie FB 1,8T i oceniali
Odczytać mogę tylko muszę wiedzieć co, albo jeszcze lepiej po prostu zlogować i wstawić.

A co sądzicie o takim teście przez dym?

Bo tak..no niby wszystko szczelne ale gniazda wtrysków mają nalane od paliwa, do tego z tyłu przy ścianie grodziowej, lekko zapocona jest ta gruba rura od turbo, może tam jest coś nieszczelne?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
zrobiłem test szczelności kompresorem na stacji, przy podaniu 1 bara, nic nie słychać.
Ale to nie to że nie chce, logi to robiłem wg przepisu jak na placek, wstawiłem na grupie FB 1,8T i oceniali
Odczytać mogę tylko muszę wiedzieć co, albo jeszcze lepiej po prostu zlogować i wstawić.

A co sądzicie o takim teście przez dym?

Bo tak..no niby wszystko szczelne ale gniazda wtrysków mają nalane od paliwa, do tego z tyłu przy ścianie grodziowej, lekko zapocona jest ta gruba rura od turbo, może tam jest coś nieszczelne?
Czyli nieszczelność.
Panowie.Piątek po południu.Czas otworzyć ośmiopak,ta rozmowa idzie w złą stronę.
Masz rację. Po pijaku się rozwiązanie znajdzie :)

JanyPijany

Uczestnik
Punktów
0
No tak zrobiłem test na stacji tylko czy ten zegar dobrze wskazywał to raz, dwa czy nie za szybko schodziło? bo skoro trzeba pompować z pozycji guzików 2 metry od auta a nie pistoletu to jest problem.
Ten dym byłby lepszy chyba

Gdyby tylko mechanikom chciało się pochylić nad problemem, ja tego nie czaje, muszę jeździć po stacjach robić z siebie debila, zabawy gdzieś przy ulicy gdzie hałas i słuchać nieszczelności jak pół-gówek a mechanik ma kompresor za grubą kasiorę i ma problem z naprawą auta...
Podnośnik a nie kobyłki, masę sprzętu, no koń by się uśmiał...

JanyPijany

Uczestnik
Punktów
0
No ale tak jest, 2 lata temu miałem jeszcze gorzej bo do tego falowały obroty i silnik przygasał nieraz jak stał długo na jałowym.
Kto to ogarnął? Uwaga - koleś z VW Sharana 1,8T @200 koni na spocie, spotkaniu vagowiczów, ale nie mam do niego namiarów poza tym rzadko teraz są te spotkania.
A mechanicy proponowali pomiar kompresji i remont silnika :D problem okazał się wężyk gdzieś tam przy regulatorze paliwa czy coś, koleś świecił latarką i o 21:00 grzebał w aucie.

No ale fakt problem nie jest tylko w aucie, tylko jeszcze trzeba chcieć naprawić auto - samo wstawienie do warsztatu nie starczy ;)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że jak pojedziesz na warsztat i będziesz mówił że "na forum czytałem, że...", To mechanik może nie mieć ochoty tego robić, bo wiesz lepiej? Niech chłopaki napiszą co robią jak trafi im się forumowiczo-facebookowiec :)

JanyPijany

Uczestnik
Punktów
0
Hmm ja bym bardziej wolał wiedzieć co chłopaki robią z takim problemem jak się pojawi takie auto i silnikiem trzęsie, co sprawdzają, w jaki sposób, jak diagnozują taki problem.
Albo jakie bolączki ma 1,8 turbo, co powoduje że silnikiem trzęsie ale np obroty nie falują.

JanyPijany

Uczestnik
Punktów
0
Ten silnik tak ma, bolączki które męczą, błąd zrobiłem bo sie powinno przed eksploatowanie auta, wszystkie, wszelkie wężę, rurki powymieniać na nowe, może nawet silikonowe? A tak to sie interweniuje jak się coś coś dzieje.

Do góry Bottom