• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 1.6 16V szarpanie stuki

Bartek224

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kęty
Witam. Problem z szarpaniem tylko przy dodaniu i puszczaniu gazu bez znaczenia zimny/ciepły, na 100% szarpie jeśli jest większe obciążenie np pod górkę a już np z górki tego szarpania często nie ma ale też się zdarza. Po dodaniu gazu przy obrotach 3000 lub wyżej też często już nie szarpie.
Słychać stukanie z silnika prawie cały czas podczas jazdy mechanik stwierdził że to spalanie stukowe czujnik wymieniony ale bez efektu.
Silnik na wolnych obrotach trzęsie się zdecydowanie za bardzo ale tylko na ciepłym.
Brak błędów jedyne co mi się udało vagiem wykryć to kąt zapłonu ma skoki przeważnie około +20 czasem na - właśnie wtedy kiedy dodaje gazu albo puszczam.
Dałem na diagnostykę ale powiedzieli że wszystko jest dobrze.
Prawie wszystko wymienione na nowe i skończyły mi się opcje mechanikowi też.
W jednym warsztacie powiedzieli że pierwszy raz jechali 1.6 który tak się zbiera na obroty i nie zamula ale mi to nic nie mówi.
Ogólnie jak już szarpnie przeważnie dwa razy to jeździ normalnie.

Silnik 1.6 16V 105 km AZD

Bartek224

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kęty
To się zdziwisz bo nie lubi oleju : D Głowica wizualnie ok.
Wymienione pierścienie uszczelniacze prowadnice zaworów i same zawory też tak że kompresja jest.
Test na dwutlenek węgla w płynie, domyślam się że chodzi o płyn chłodniczy nie robili nic takiego ale uszczelka pod głowicą wymieniona jeśli to masz na myśli.

Bartek224

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kęty
Czujnik wału wymieniony, cewki kupiłem nowe beru stare nie wiem jakie tam były ale jedno i drugie bez najmniejszego efektu.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Mechanicy chyba słabo szukają. Kiedyś w aso stwierdzili że wszystko ok, mechanicznie i elektrycznie. A okazała się nieszczelnosc na kolektorze ssacym. Spr szczelnosc kolektora ssacegov?

Bartek224

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kęty
Mechanicy u których byłem to oczywiście swoją drogą.
Oringi na kolektorze wymienione i myślę że sprawdzili szczelność. Zatkanie przepustnicy powoduje natychmiastowe zgaszenie silnika bez jakichś dźwięków zassanego powietrza jeśli jest to wg miarodajne.

Bartek224

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kęty
Odma działa co widać wymiana uszczelki i czyszczenie w tamtym roku było, nigdy nie zamarzła. EGR ma może rok pierburg, vag test ok kilka dni temu sprawdzałem rurkę do kolektora ale drożna jest.
Błędów brak ale z tymi błędami to jest jakaś dziwna sprawa bo kiedyś padła cewka i na trzech garkach się toczyłem a błędu nie było.
Tak sprawdzali w czasie rzeczywistym i jeździli a przynajmniej tak powiedzieli.
Ja jedyne co na blokach zauważyłem to ten skaczący kąt zapłonu.

Bartek224

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kęty
Sam rozrząd ustawiony dobrze dziś sprawdzany a pasek wymieniany w tamtym roku nic się nie przestawiło napięty jest wygląda ok.
Cewki kupiłem nowe ponad rok temu beru, w lecie podmieniłem wszystkie na te co były wcześniej i bez różnicy jedna zdechła to jeszcze 3 zostały sprawdzić jeszcze raz nie zaszkodzi ale nie wydaje mi się że by to coś zmieniło.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Dziwne że jeździ dobrze, wygląda mi to na ukł.zapłonowy. Powyżej 3tys obrotów , już mu to nie przeszkadza brak iskry w jakimś cyklu.

Bartek224

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kęty
Też myślę nad układem zapłonowym tylko szczerze nie wiem od czego zacząć ale sprawdzę jeszcze wiązki może coś przeoczyłem. Brak iskry w jakimś cyklu możesz rozwinąć ?
Nie napisałem że były czasem problemy z jazdą pod górkę na wyższym biegu przy dolnym zakresie pracy około 2200 obr. czasem przerywał skakał przez chwile i ok albo silnik pracował normalnie ale przestał reagować na gaz wystarczyło puścić i jeszcze raz i ok a raz już nie wróciła reakcja na gaz i zgasł. Wyskoczyły błąd zaworu filtra węglowego i nieszczelnego układu ssącego, filtr węglowy faktycznie nie działał naprawiłem i brak reakcji na gaz już nie występuje ale po naprawie nadal były przypadki że przerywał skakał pod górkę obecnie od 2 miesięcy tego nie ma a nic nie naprawiałem a ustąpiło póki co może to ma jakiś związek z tym szarpaniem przy dodawaniu gazu.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
brak iskry, ale nie za każdym razem. Spotkałem się też z zacierającymi się zaworami, tylko to nie w tym przypadku(następują inne objawy )

Bartek224

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kęty
Świece można wykluczyć nowe NGK paltinium a jak ostatnio wyciągałem to były idealne jak z książki.
A takie pytanie może się ktoś orientuje czy gdzieś na skrzyni jest przewód masowy ?

Do góry Bottom