• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 błędy, brak reakcji na gaz

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Może ktoś coś podpowie bo już nie mam pomysłów...
Golf 4 1.4 axp 2001 rok, problem jest taki, że :
1. Nie reaguje na gaz
2. Wywala błędy czujnika wałka, temperatury cieczy, powietrza zasysanego, Egr, przepustnicy, pedału gazu.
Wiązki przedzwonione, metry izolacji zdjęte, kable wszędzie wyglądają bardzo dobrze, newralgiczne miejsca czyli podłużnica, podszybie wszystko sprawdzane.
Podmieniony pedał gazu, przepustnica
Ogółem wywala błędy wszystkiego co jest na wspólnym zasilaniu ale najgorsze, że nie można znaleźć żadnej zależności bo raz odczyty z czujników temp są ok a zaraz jest - 40stopni, przepustnica czasami na zapłonie normalnie działa reaguje na gaz po zapaleniu silnika nigdy.
I teraz tak zasilanie czujników na zapłonie 5v jest wszędzie po odpaleniu wyskakuje na 12-13v, po wypiciu map sensora zaczęło mi spadać na 5v ale tylko ze 2 razy a później po wypięciu kostki map zbija na 8v.
Sterownik podłożony drugi i jest to samo na jednym i drugim, kończą mi się pomysły, wygląda jakby wiązka ale kompletnie nie ma miejsca w którym można się do czegoś przyczepić i dodatkowo ciągnąłem szarpałem ale nic nie chce się urwać...

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Może masa silnika.
Wypinaj poszczególne podzespoły i obserwuj. Sprawdź ciągłość przewodów do wtyczki ecu.

Załączniki

• Bez nazwy.jpg
    Bez nazwy.jpg
    37,6 KB · Wyświetleń: 18
  • Bez nazwy2.jpg
    Bez nazwy2.jpg
    92,2 KB · Wyświetleń: 18

Styber

SuperMechanior
Punktów
55
Ogółem wywala błędy wszystkiego co jest na wspólnym zasilaniu
Sprawdź gdzie to zasilanie ma swój początek. Najprawdopodobniej w skrzynce bezpiecznikowej na akumulatorze. Tam często jest problem ze stykiem.
Dodatkowo sprawdź czy tego zasilania nie załącza jakiś przekaźnik - on też może być problemem.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Według schematu zasilanie i masa idą bezpośrednio z ecu.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Idzie ze sterownika, na zapłonie jest 5v, po odpaleniu pojawia się praktycznie tyle co na aku, odłączyłem alternator to spadło na tyle ile jest na aku bez ładowania, rozkopalem dodatkowe miejsca we wiazkach ale wszędzie wszystko wygląda bdb, przewody czyste ładne nie ma się czego przyczepić. Ogólnie to masakra, odpinam map sensor to w Linii 5v z 13v spada na te 8v, odpinam dodatkowo Egr spada na 5v, jak odepnę sam Egr A map zostanie to z kolei nic nie spada, odpinane wtyczek też w żadnym momencie niczego nie poprawia odczyty jak są kosmosie tak dalej są i nic nie działa.

Styber

SuperMechanior
Punktów
55
Wypnij ECU i sprawdź rezystancję pomiędzy 5V we wtyczce sterownika, a 12V aku.

Styber

SuperMechanior
Punktów
55
Wypnij wszystkie sensory z tego obwodu 5V.
Zmierz na wyjściu z ECU czy dalej będzie 12-13V.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
No nie będzie, przeczytaj wyżej co się dzieje po wypięciu map i Egr
Automatyczne połączenie postów:

A Egr to chyba jest w ogóle nie ma tym zasilaniu

Ostatnia edycja:

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
B149 ze schematu to egr. Też się łapie na wspólne zasilanie z mapem, temperaturą w dolocie, temperaturą płynu, czujnikami obrotów wału i wałka i czujnikiem spalania stukowego.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Stukowego nie wypinałem jedynie, jutro to zrobię jak nie pomoże, to odwiedzi mnie jeden z lepszych elektronikow z miasta bo ja wymiękam, stary Golf kilka podjeść i do niczego tu nie mogę dojść.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Co się okazało 12v na linii 5v pojawiało się wtedy kiedy pracowała pompa paliwa która jest na wspólnym zasilaniu z sonda lambda, zwarcie było w wiązce do drugiej sondy, sterownik też przez to dostał i trzeba było naprawiać. Auto wróciło do żywych.

Do góry Bottom