• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 dziwne szarpanie silnika

Kozicki

Początkujący
Punktów
1
Witam!
Mam problem, auto to VW Golf 4 1,8 T 150 KM.
Przy praktycznie każdym przełączaniu biegów, szczególnie na niskich obrotach tzn niższych bez wkręcania auta do 3-4 tys..szarpie silnik, tzn wciskamy sprzęgło bieg...i lekko dodając gazu puszczamy sprzęgło i nastepuje takie poderwanie się spod silnika.
To samo tyczy się ujmowania nogi z gazu przy np. 90 km/h jedziemy noga z gazu i już takie zatrzesienie z silnika..do tego stopnia ze gdyby tak lekko dodawać i ujmować gazu to można by wywołać efekt sztucznego byka z wesołego miasteczka takie kołysania szarpiące.
Poduszki wymienione, sprzęgło wg 3 różnych mechaników sprawne, przeguby również..
Auto było wielokrotnie podpinane do komputera i nie wykazuje błedów, a problem nadal jest..
czy ktoś wie co to może być? Niby moc trzyma, nawet bardzo..ale agresywnie jeździ..nie ma płynności w rozpędzaniu jak i np hamowaniu silnikiem.

Wie ktoś co to może być?

Kozicki

Początkujący
Punktów
1
No ok tylko logi były robione i auto trzyma moc i jedzie pięknie, poza tym turbina była wymieniana na nową jakiś rok temu, mam rachunek nawet..bo tamta stara właśnie się rozleciała i wg osoby która te silniki (1,8 Turbo VW/Skoda/Audi itd..) zna na pamięć pod kątem mocy, turbo itd..jest wszystko ok. Zdecydowanie gdyby to miało z tym związek auto by nie miało takich wyników..

No nie mam pojęcia o co chodzi..a gdyby np wina to sprzęgło to czy przy ujmowaniu gazu jadac z większą prędkością też by poszarpywało czy tylko rozpędzanie i rozłączanie itd..? zmiana biegów?

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Mogło by się ślizgać przy gwałtownym przyspieszaniu, mogło by szarpać przy ruszaniu, mogło by dobrze niewysprzęglać.

To z zaworem podsunąłem bo mówisz, że auto ma moc ale dostaje napadów mocy a nie równo ciągnie.

Podepnij jakiegoś fejsa i zrób test w czasie jazdy.

Kozicki

Początkujący
Punktów
1
To znaczy mnie się wydaje że moc auta i jego przyspieszenie jest ok. To jest jakiś problem układu napędowego - sprzęgło, zawieszenie silnika, tutaj ze strony dodawania gazu, puszczania sprzęgła - ale nie jak się rusza z miejsca czyli 1 bieg lub przy cofaniu wsteczny tylko podczas normalnej jazdy. Dziwne to jest bo byłem w tylu miejscach i nikt nic nie widzi..złego..może to jakaś głupota? no ale nie potrafi nikt tego wyeliminować. No zobaczę może spróbuje coś jakoś przedstawić.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Nie za bardzo rozumiem o co tu biega ale miałem kiedyś podobnego gada z uwalonym nastawnikiem pompy , dostawał nagłych zrywów mocy żeby za chwilę zejść na wolne i przychamować silnikiem a po chwili znów wyrywał do przodu.

Kozicki

Początkujący
Punktów
1
No właśnie wg mnie (chociaż mogę się mylić) to nie wygląda na problem paliwa, aparatu zapłonowego czy doładowania, turbiny i mocy..to jest taki efekt jakbym ja nie potrafił jeździć (no ale tyle aut miałem że to dziwne.) typu jakbym naciskał na maxa gaz wciskając tez sprzęgło i zmieniajac bieg i w tym momencie przy puszczeniu sprzęgła auto szarpnie ale no puszczam gaz włączam bieg i popuszczam sprzęgło jak przy ruszaniu z miejsca żeby to zminimalizować a i tak to czuć..tylko to np zanika przy mocnym rozkręceniu auta np 2 bieg i 4 tys obrotów, natomiast do 3 tys zawsze szarpie..
I szarpanie też pojawia się przy dodaniu nagle gazu na 5 biegu typu jedziemy za ciężarówką i ona skręca to zwalniamy gaz spada prędkość ze 100 km/h do 80 km/h i przy puszczeniu gazu szarpnie a potem jak się doda gaz też szarpnie nim rozkręci. Ale to nie są szarpanie ciągłe to jest takie szarpnięcie nagłe jedno...
Co jeszcze zauważyłem..jak chce zwolnić i wcisne sprzęgło i puszcze gaz to tego nie ma..no ale to wtedy to jest jazda jak na luzie..
No ale nie sądze zeby to była kwestia pompy i zasilania bo by szarpał często i cały czas albo w innych sytuacjach a tutaj szarpie tylko przy przełączaniu biegów na niższych obrotach, jak np bym testował auto i wkręcał mocno na obroty to wątpie żeby szarpał..ale jak jade w korku i np jedynka i za chwilę dwójka i jest 2 tys oborotów to szarpnie przy przełączaniu.

Nie wiem ciężko to wytłumaczyć. Taka ta jazda jest dziwna..Po prostu normalnie auto przy 80-90 km/h płynie na V biegu...lekko dodajemy gaz ono przyspiesza stopniowo itd..a tutaj takie czuć podrygi..no nie umiem tego nazwać..tak jakby silnik wyskakiwał z maski..więc zawieszenie silnika..no tak ale.. poduszki były zmieniane..a może nie kompletne i tu jest problem?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Moze jednak cos z paliwem, w 1.8t zdaje sie jest mechaniczno/pneumatyczny regulator paliwa. Odlacz go na czas testu a wezyk zaslep zeby cisnienia nie wydmuchalo:)

Kozicki

Początkujący
Punktów
1
No właśnie ze sprzęgłem to jest zagadka..mechanicy twierdzą że tak..gdyby to było sprzęgło to bym czuł przy ruszaniu z miejsca a faktycznie jedynka/wsteczny i jazda wszystko okej..poza tym czy sprzęgło wpływa np na szarpnięcie auta podczas zwalaniania na 4-5 biegu? To jest dziwne..
Poza tym wg mechaników jak bym ostro przyciskał i szedł na obrotach żeby wkręcić auto to by ślizgało się sprzęgło..lub brało by wysoko..to nie jest wg nich sprzęgło. Szkoda tylko że taki problem jest by to sprawdzić bo to trzeba skrzynie zwalić itd..no nie wiem..

A to drugie muszę sprawdzić. Ale cholera no auto zagadka..w ilu już miejscach byłem to głowa mała....nic nie można wywnioskować. Niby wszystko ok..a problem wystepuje.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeżeli nie sprzęgło to skrzynia uszkodzona.Paliwo nie będzie powodować
szarpnięć. Ale może powodować zapłon .Dlatego moja pierwsza sugestia
jechać z testerem. Teorii dosyć.

savage

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
W 1.8T jest chyba dwumas, podaj kod silnika. Jadąc np. na 3 i obroty z 1600, kopnij kilka razy w pedał gazu, jeśli to dwumas będą szarpnięcia i metaliczne stuki.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja jednak nie celowal bym w dwumas, ten moim zdaniem latwo ocenic przy zapalaniu/gaszeniu silnika kiedy silnik pracuje bardzo nierowno. Wydaje piski i stuki w tym momencie a jesli jest cicho jak w kosciele to dal bym temu spokoj. Mialem taki silnik ale zostal mi sam osprzet, skrzynia i dwumas chyba tez. Natomiast niekontrolowany skok cisnienia w ukladzie wtrysku moze powodowac zwiekszanie/zmniejszanie dawki lub gorzej, ten zawor calkiem nie pracuje poprawnie i np przelewa paliwo do kolektora. Ja proponuje zaslepic/wymienic na pale. Chyba ze masz mozliwosc zmiezyc cisnienie, tam chyba nawet jest do tego specjany krociec to namometr i test cisnienia podczas jazdy;0

Kozicki

Początkujący
Punktów
1
Powracam ponownie bo trochę potestowałem auto i co zauważyłem?..
Moim zdaniem to absolutnie nie jest sprzęgło...dlaczego? Wyraźnie widać że auto szarpie tylko podczas dodawania lub ujmowania gazu..nawet jak się przełącza bieg bez gazu np 1/2 i korek na ulicy i ta dwójka bez gazu to się toczy ale nie szarpie..
Natomiast na pustej drodze przy przełączaniu 1/2, 2/3 itd..dodawaniu gazu szarpie..mało tego..każde zwalniania i hamowanie silnikiem powoduje szarpania, i każde przyspieszanie też je powoduje tzn to jest chwila to jest takie poszarpnięcie ...

Co jeszcze zauważyłem..w mieście ostatnio przy 60 km/h i zwolnieniu nogi z gazu lekko zabujał się lewarek zmiany biegów..wygląda jakby poduszka..no ale jak to możliwe? wymieniałem ostatnio dwie..ta mała zwykła i ta łapa duża, ten lizak..nie wiem co jest grane..
Ale moim zdaniem nie wygląda to na uszkodzone sprzęgło.
Chyba że skrzynia..
A np czujnik położenia wału? miałby na to jakiś wpływ?

Do góry Bottom