• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 mechanizm otwierania szyby

Bartko991

Nowy
Punktów
0
Cześć!

Pacjent golf 4, dla ścisłości jak powinien działać tytułowy mechanizm- 4 przyciski po stronie kierowcy, szyby przednie przycisk z dwoma "stopniami wciśnięcia" pierwszy powoduje opuszczanie, bądź podnoszenie drugi to samo, ale bez naszej pomocy, szyba automatycznie podnosi się lub opuszcza do końca i tu zaczyna się problem. O ile wszystkie szyby działają jak powinny to w tej od strony kierowcy spuszczenie jej lub podniesienie bez konieczności trzymania przycisku nie działało od kiedy go zakupiłem (2 lata temu). Z tym, że od jakiegoś czasu moja szyba prawie w ogóle nie działa, jest zamknięta, klikam przycisk, po dłuższym przytrzymaniu słyszę, jakby próbowała się podnieść, parę takich prób i się opuści, raz do końca, raz muszę to robić na parę razy. Albo mi się wydaje, albo im cieplej i słoneczniej tym problem mniejszy. Gdzie szukać problemu? Kostka? Mechanizm otwierania, panel z przyciskami, czy aż do rolki?
Dzięki za pomoc

ps. nie działa mi również możliwość zablokowania tylnych szyb, chociaż wątpię żeby miało to jakieś znaczenie

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Śmierdzi mi tu zatarcie silniczka podnoszenia szyby, (pada) ale najpierw sprawdź styki (przełącznik szyb "sprawdź też dojście prądu i masy do przełącznika") jak sprawne to pada lub padł silniczek lub prowadnica szyby, bez ściągnięcia osłony (jak przełącznik sprawny ) trudno stwierdzić.

Miałem podobny przypadek ale mi linkę wciągnęło "prowadnica pękła" i wkręciła się w silniczek ale zgrzyty były a u ciebie nie ma więc czytaj j/w

Blokowanie szyb możliwe jak przełączysz na panelu jak szwankuje przelącznik to blokowanie szyb może a nie musi mieć powiązania z twoim problemem

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom