• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moduł komfortu Golf 4

Wichniarek

Początkujący
Punktów
0
Witajcie,
mam takie pytanie, opiszę może od myślników problemy żeby było przejrzyście
- od samego początku kupna auta przy otwieraniu centralnego i zamykaniu nie ma sygnału świetlnego ze strony kierunkowskazów (czyli przy otwieraniu zamka z pilota nie świecą światła kierunków)
- często we wnętrzu po otwarciu z pilota, nie świeci oświetlenie wnętrza, kontur drzwi ani oświetlenie w bagażniku
- gdy otworzy się drzwi z pilota i np otworzy tylko drzwi pasażera (wersja 3 drzwiowa), po czym zamknie się je to często automatycznie cały centralny zamyka wszystkie drzwi, dopiero otworzenie drzwi kierowcy powoduje że nie ma tych fiksacji i całe auto jest otwarte dopóki się samemu nie zamknie z pilota.
Jest o tyle głupie że raz zostawiłem w stacyjce klucz po czym centralny się zamknął i nie mogłem otworzyć auta, musiałem pójść po zapasowe i otworzyć je ręcznie.
- jeśli załączy się alarm to oczywiście tak jak w przypadku otwierania drzwi, nie ma sygnału z kierunków
- od strony pasażera włącznik szyby działa w ten sposób że trzeba trzymać przycisk żeby szyba otworzyła się do końca, nie otwiera się całkowicie po jednokrotnym mocniejszym przyciśnięciu klawisza otwierania szyby, jednocześnie przycisk od strony kierowcy dotyczący szyby pasażera powoduje że można jego szybę otworzyć całkowicie za pomocą jednego przyciśnięcia bez potrzeby trzymania klawisza.

To chyba tyle...pytanie moje jest następujące - czy to mogą objawy jakiś wad moduły komfortu?
Czy można zakupić używany sprawny moduł i go zamienić, czy to musi być jakiś konkretny numer i ten sam typ tak jak np skrzynia albo przepływomierz powietrza?

Co myślicie, jak to można ugryźć?

Pozdrawiam!

P.S. jeśli dla kogoś ma to znaczenie to auto Golf 4 2000 r, 1,8 silnik

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
VCDS vs komfort i tam w blokach widac wszystko.Z praktyki moge powiedziec krotko,zamki do wymiany w drzwiach(w blokach bedzie widac ich sprawnosc).Jezeli dojdzie do wymiany komfortu to ma byc taki sam,zwykle koncowka literowa sie rozni i ma byc taka sama.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Komfort raczej masz sprawny. Poza ostatnim punktem to wszystko wskazuje na to, że masz uszkodzony zamek od strony kierowcy. Do tego możesz pewnie jeszcze dodać kolejny myślnik a mianowicie, że pewnie nie działa Ci brzęczyk jak zgasisz samochód, zostawisz włączone światła i otworzysz drzwi kierowcy. Jeżeli chodzi o ostatni punkt to raczej jest to normalne ale nie mam 100% pewności.

Wichniarek

Początkujący
Punktów
0
Hmm to mnie zdziwiliście, ale fakt macie rację ;) czasem zamek od strony kierowcy się zacina, ale bywa to bardzo rzadko, tzn ciągnie się za klamkę a on się nie otwiera. I już nawet mechanik mi to powiedział że nie mógł kiedyś wejść, chociaż mi osobiście zdarzyło się to raz..
Ale mówimy o mechanizmie zamka tak? czyli kaseta po prostu do wymiany? Z tego co widze są jakieś zamiennki po 80 pln na aukcjach. Czy firma ma znaczenie? szukać tylko oryginalnych?

Czyli co to że świruje to wszystko (brak oświetlenie wnętrza, bagażnika, centralny sam nagle zamyka sam drzwi czy brak kierunków przy otwieraniu lub alarmie) to jest taki objaw? Co do sygnału gdy zapalone są światła a silnik zgaszony, to akurat działa, słychać brzęczyk także to jest w normie.
Zastanawia mnie tylko ten mechanizm szyby od strony pasażera ale może tak wtedy były że szyba na jedno naciśnięcie mocniejsze "nie leciała" od razu całkowicie do dołu..
Czyli obstawiacie że to nie moduł? No ok tzn że muszę zająć się zamkiem, ten od strony pasażera raczej myślę że jest ok.

No i dzięki jeśli można to zweryfikować na kompie w blokach to sprawdzę, o ile czegoś się dowiem..

Do góry Bottom