• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 nie chłodzi.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Witam.
"Szpecem" nie jestem w dziedzinie klimatyzacji ale dwa swapy klimy udało się zrobić ze skutkiem pozytywnym ;).
Kolega posiada Golfa 4 rok 2003 silnik 1.9 TDi PD, (o ile ma to znaczenie), climatronic.
Problem jest następujący, przestał chłodzić, kompresor się załącza, wiatraki również, sprężarka jakby wydaje cykliczny dzwięk chrobotania chwilami, diagnoza wstępna wymienić.
Niemniej jednak kiedy podłączyłem się z zegarami (chińszczyzna tak że mam ograniczone zaufanie co do ich wskazań, przy najbliższej okazji postaram się porównać z profesjonalnym sprzętem odczyty) parametry jak na załączonym zdjęciu.
Po dosłownie minucie rurka niskiego ciśnienia w miejscu tej bańki z zaworem zrobiła się chłodna lecz do parownika już chłód nie docierał.
Po rozłączeniu "aparatury pomiarowej" chłód z rurki zniknął czyli powrót do punktu wyjścia.
Czy jest opcja że oprócz kompresora jest coś przypchane np. osuszacz lub zawór rozprężny mógł nawalić ?
Podłączyłem się z tymi zegarami do swojego auta i odczyt wartości identyczny z tym że w moim klima działa.
Za wszelakie info z góry dzięki, zapewne w przeciągu kolejnych dwóch tygodni postaram się znowu do tego auta zajrzeć.
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_20200530_115839.jpg
    IMG_20200530_115839.jpg
    4,2 MB · Wyświetleń: 29
Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Manometry pokazują " 0" czyli brak czynnika to co ma chłodzić.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Jak by było "o" to nie uruchamiała by się sprężarka a na manometrach chyba jest coś koło 5 bar (słabo widać) zaczął bym od sprawdzenia ilości czynnika a później kompresor.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jakieś tam ciśnienie jest ale nie ma różnicy ciśnień na lp i hp czyli kompresor nie pompuje

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Kurcze kumpel robi klimę zawodowo i tylko klimę w 95% przypadków kontrast załatwia sprawę a tu ciśnienia mało panie nie wiem w mojej okolicy nabicie azotem tak dużo nie kosztuje może idź tą drogą

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
24
Czynnik jest. Sprężania nie ma. Ręką pokręć sprzęgło i będziesz wiedział wszystko.

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Lp za wysokie hp bardzo za niskie. Powinno na hp tak okolo 10 bar minimalnie zeby chlodzic

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Witam.
Sorry że dopiero się odzywam ale znowu powiadomienia na maila przestały przychodzić.
Podpiąłem się do jeszcze jednego Golfa 4 z działającą klimą i tam wartości były lekko wyższe o około 1 bara.
Myślę że te chińskie zegary można wsadzić w.... wiadomo gdzie.
Za tydzień biorę auto i wymienię kompresor.
Jak zaciągnę na sprawdzenie szczelności i nabicie gazu to porównam odczyty.
Pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam.
Sorry że dopiero się odzywam ale znowu powiadomienia na maila przestały przychodzić.
Podpiąłem się do jeszcze jednego Golfa 4 z działającą klimą i tam wartości były lekko wyższe o około 1 bara.
Myślę że te chińskie zegary można wsadzić w.... wiadomo gdzie.
Za tydzień biorę auto i wymienię kompresor.
Jak zaciągnę na sprawdzenie szczelności i nabicie gazu to porównam odczyty.
Pozdrawiam.
Ogólnie teraz sprawdzanie ciśnień w klimatyzacji nie jest miarodajne, może zmylić bo temperatura otoczenia jest za niska, jest za zimno :) ale przy prawidłowej ilości czynnika i przy sprężarce która spręża powinna być różnica ciśnień:rolleyes:, chociaż akurat w przypadku mojego dupowozu kilka lat temu jak jeszcze miałem nabity gaz R134a to ta różnica właśnie też była minimalna a klima chłodziła a dopiero na mieszance care 30 różnica ciśnień zwiększyła się na zegarach, więc to chyba była kwestia niedomagania sprężarki, w twoim przypadku jeśli wymiana kompresora nie pomoże to może jeszcze być problem z dyszą rozpreżną :bored: jeśli jest

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Aktualizacja.
Wymieniłem kompresor, okazało się że siedział tam nie taki jak do tej pory miałem doczynienia w tych autach czyli Sanden SD7V16, ciśnienia podobne jak były ale teraz chłodzi i mam nadzieję że tak zostanie.
Ps. Porównałem te moje chińskie zegary z profi i o dziwo dobrze pokazują.
Pozdrawiam, miłego dnia.

Do góry Bottom