• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 wyciek płynu chłodniczego, czy da radę kupić taki trójnik?

Ornitronic

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam Panowie,
mam takie pytanie- tak jak na zdjęciu w tym miejscu skrapla mi się chyba płyn chłodniczy i jest nieszczelność.
Czy dam radę kupić taki sam trójnik czy to jest komplet z wężami?
Jak to się nazywa albo jaki ma numer? Gdzieś w ETKA-ch powinno być?

To jest taki element obok zbiornika płynu wspomagania nad napinaczem paska osprzętu - i właśnie na ten napinacz nieraz leci ten płyn ;/

W każdym razie raz na kilka miesięcy, muszę dolewać płynu chłodniczego.
Latem to tak raz na 1,5 miesiąca co najmniej.

Auto to Golf 4 1,8T 1999r.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Niczego nie ma potrzeby wymieniać. Wyjąć wyczyścić zamontować i gotowe. Chyba że ciśnienie w układzie za duże. Wtedy sprzedać/spalić/spuścić z klifu albo oddać w prezencie jakiemuś pisowi.

generalnie chodzi o to, by nie zawracać doopy mechanikowi albo wyłożyć dwa centymetry pięćdziesięciozłotówek.

Ornitronic

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Niczego nie ma potrzeby wymieniać. Wyjąć wyczyścić zamontować i gotowe. Chyba że ciśnienie w układzie za duże. Wtedy sprzedać/spalić/spuścić z klifu
No ok ale mam 20 letnie węże sparciałe i trójniki czyścić? Które ściśnięte opaskami rozleciały się? No bo tu chyba o to chodzi..?
Z resztą kwestia wymiany została zaproponowana przez mechanika o ile znajdzie się te części a nie przeze mnie.
Z drugiej strony uciekający co 2 miesiące płyn gdzie stan schodzi poniżej minimum + kapiący na napinacz to chyba nie jest norma?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Coś mechanik w siuski leci, jakie węże sparciałe. Wyjąć wyczyścić i poskładać. Może będzie lepiej na zwykłe cybanty. Chyba że, powtarzam, za duże ciśnienie w układzie, a wtedy...

a ty jeszcze sam wyszukujesz części, żeby mechanik mógł se powymieniać...ojacieper..

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom