• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 5 1.9 tdi dziwny świst

kstrak

Nowy
Punktów
0
Cześć wszystkim,
Dosłownie godzinę temu wsiadłem do samochodu który stał od wczoraj i zauważyłem że, turbina zaczęła wyć. Dzieje się tak przy odpuszczaniu gazu lub zmienianiu biegu, i tylko w okolicach +- 2tys obrotów, przy redukcji również tego hałasu nie ma. Samochód nie stracił na mocy ani nie zauważyłem żeby kopcił bardziej, wczoraj było wszystko okej nie widziałem ani nie słyszałem niepokojących zmian jak dzisiaj.

Piszę do was z pytaniem, gdyż do mechanika się udam, ale nie wiem czy samochód powinien stać czy mogę nim jutro przejechać dystans ok 50km? Może ktoś miał podobny problem to chętnie wysłucham co było nie tak.

Filmik nagrany przeze mnie dosłownie przed chwilą - wstawiam link do youtube
Pacjent to golf 5 1.9 tdi 105km

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Łebki w BMW to prują wydech i mają taki dźwięku. Robią to celowo dla lansu pod remiza.
Gdzieś musisz mieć nieszczelność albo turbo powoli zdycha

kstrak

Nowy
Punktów
0
Łebki w BMW to prują wydech i mają taki dźwięku. Robią 273907548_3117688238487662_6912980659406158960_n.jpg to celowo dla lansu pod remiza.
Gdzieś musisz mieć nieszczelność albo turbo powoli zdycha
Dziękuję za odpowiedź, niestety przy 105km taki świst tylko irytuje haha :D
Mam pytanie, pozwoliłem sobie połączyć do obd skaner i wyszło mi że turbina dmucha po 1,5bara - czyli rzecz ujmując jest okej.
Czy ten świst w takim razie ewidentnie wskazuje na nieszczelność w jakiejś rurce ? w załączniku przesyłam wykres

kstrak

Nowy
Punktów
0
Ewidentnie to my nie wiemy skąd dmucha.
Na odległość ciężko diagnozuje się auta.
tak wiem że ciężko tak przez internet, niestety to też wróżenie z fusów ale też źle sprecyzowałem pytanie.
Chodzi mi o to że kiedy turbina podaje doładowanie 1,5bara to czy to wskazuje jednak bardziej na nieszczleność w układzie niż na padanie turbiny?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
tak wiem że ciężko tak przez internet, niestety to też wróżenie z fusów ale też źle sprecyzowałem pytanie.
Chodzi mi o to że kiedy turbina podaje doładowanie 1,5bara to czy to wskazuje jednak bardziej na nieszczleność w układzie niż na padanie turbiny?
nic nie wskazuje

Do góry Bottom